FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle pred objavu američkog podatka o zalihama

LONDON, 5. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak suporasle na svjetskim tržištima pod utjecajem prognoza o hladnomvremenu, očekivanja pada američkih zaliha sirove nafte i zabrinutostioko mira na Bliskom istoku budući se izraelski premijer Ariel Sharonbori za život.
LONDON, 5. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su porasle na svjetskim tržištima pod utjecajem prognoza o hladnom vremenu, očekivanja pada američkih zaliha sirove nafte i zabrinutosti oko mira na Bliskom istoku budući se izraelski premijer Ariel Sharon bori za život.

Cijena sirove nafte na tržištu u New Yorku porasla je osam centi na 63,50 dolara po barelu u elektronskom trgovanju. U Londonu, barel nafte Brent poskupio je 12 centi, na 61,8 dolara.

"Prognoze hladnog vremena u Europi i očekivanje pada američkih zaliha sirove nafte održat će cijene snažnima pred objavu podatka o zalihama, a podršku će im pružati i zabrinutosti oko stabilnosti na Bliskom istoku", ocijenili su analitičari pri brokerskoj kući Sucden.

Sharon se bori za život nakon što je doživio moždani udar s krvarenjem u mozgu, što je izazvalo metež u Izraelu nepuna tri mjeseca pred opće izbore koji će vjerojatno odrediti budućnost mirovnog procesa na naftom bogatom Bliskom Istoku.

Pored toga, tržišta su svoju pozornost usmjerila tjednom izvješću o zalihama nafte u SAD-u, koje bi trebalo pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,5 milijuna barela, ali i rast na strani zaliha benzina i destilata.

"Svako značajnije povećanje na zalihama benzina i destilata trebalo bi dovesti do klizanja cijena nafte ponovno ispod 60 dolara", kažu analitičari Sucdena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙