FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Dan Brailleova pisma udruga "Zamisli" traži udžbenike za slijepu djecu

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - U povodu Dana Brailleova pisma, kojise danas obilježava u spomen izumitelja pisma za slijepe LouisaBraillea, udruga mladih "Zamisli" pokrenula je inicijativu da državneustanove osiguraju potrebne udžbenike svim slijepim učenicima uHrvatskoj.
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - U povodu Dana Brailleova pisma, koji se danas obilježava u spomen izumitelja pisma za slijepe Louisa Braillea, udruga mladih "Zamisli" pokrenula je inicijativu da državne ustanove osiguraju potrebne udžbenike svim slijepim učenicima u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj osnovne i srednje škole polazi oko 120 slijepih učenika, od kojih većina pohađa specijalne škole koje im osiguravaju udžbenike na brajici, ali oni u redovnim školama ne mogu pravovremeno dobiti potrebne udžbenike", rekla je Hini predsjednica Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli" Svjetlana Marijon.

Zbog toga je udruga zatražila sastanak sa svim mjerodavnih institucijama, ministarstvima i Vladom, kako bi im izložila probleme obrazovanja slijepih učenika.

Dok ostalim učenicima nastavnici biraju udžbenike iz kojih će pohađati nastavu, slijepoj se djeci proizvoljno dodijele dva-tri udžbenika tiskana na brajici, koji uopće ne odgovaraju nastavi. Ostale im udžbenike čitaju roditelji, a djeca ih sama prepisuju na strojevima za brajicu, ističe Marijon.

Udruga također traži da se utvrde standardne oznake za Brailleovo pismo u Hrvatskoj jer se događa da različiti izdavači upotrebljavaju različite oznake za ista slova.

Tiskanje knjiga na brajici je skupo, pa je kupovanje takvih knjiga za roditelje slijepe djece velik izdatak, ali i područje na kojem pojedine tiskare ili udruge koje se nude za pomoć nastoje zaraditi, ističe Marijon.

Udruga "Zamisli" uspjela je tiskati sve udžbenike za slijepu učenicu sedmog razreda za ukupno 15.000 kuna, dok je za isti posao predstavnik druge udruge tražio od roditelja djevojčice 70.000 kuna, upozorila je Marijon dodajući da državne ustanove moraju sustavno riješiti taj problem.

Pismo za slijepe izumio je 1829. godine Francuz Louis Braille, koji je i sam bio slijep od svoje treće godine, a kao učitelj u Zavodu za slijepe u Parizu upoznao je potrebe i mogućnosti slijepih osoba.

Brailleovo reljefno točkasto pismo bazira se na skupinama od šest točaka - po tri u dva okomita reda. Na jačem papiru neke se točke u skupini ispupče pa je tako za svako slovo stvoren poseban znak, odnosno raspored istaknutih točaka koje slijepi čitaju pipajući kažiprstom s lijeva na desno.

Braille je također izumio brojeve i matematičke znakove za slijepe, te sustav glazbenih znakova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙