FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga za školovanje pasa vodiča slijepih slavi 15 godina rada

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska udruga za školovanje pasavodiča i mobilitet obilježava danas 15 godina svog rada, tijekomkojega je brojnim slijepim osobama omogućila lakše i samostalnijekretanje.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet obilježava danas 15 godina svog rada, tijekom kojega je brojnim slijepim osobama omogućila lakše i samostalnije kretanje.

Predsjednica Udruge Mira Katalenić izrazila je zadovoljstvo rezultatima koje su postigli od osnutka, posebice ističući pomoć brojnih donatora te volontera i građana koji sudjeluju u socijalizaciji njihovih pasa.

"U proteklih 15 godina postignuto je jako puno na rušenju predrasuda prema slijepim osobama, kojih u Hrvatskoj ima oko 5.800, te prema korištenju pasa vodiča", istaknula je Katalenić.

Nedavno provedeno ispitivanje među građanima pokazalo je da 83 posto ispitanika zna koja je uloga psa vodiča, a čak 86 posto smatra da slijepe osobe imaju pravo ulaska sa svojim psom u sva sredstva javnog prijevoza i javne ustanove.

"Slijepima zakon dozvoljava korištenje pasa na svim javnim mjestima, ali su reakcije građana na uvođenje pasa u tramvaj prije desetak godina često bile negativne, dok su zadnjih godina sve pozitivnije", ističe Katalenić.

Napomenula je i da je ljudima puno prihvatljivija pojava slijepe osobe sa psom vodičem nego s bijelim štapom jer se još uvijek bijeli štap nepravedno povezuje s prosjačenjem.

Udruga je dosad školovala 51 psa vodiča slijepih, tri rehabilitacijska psa za osobe u invalidskim kolicima i 16 terapijskih pasa za djecu s poteškoćama u razvoju.

U udruzi očekuju da će se krajem iduće godine otvoriti Centar za pse vodiče i mobilitet na zagrebačkoj Dotrščini, koji će biti prva rehabilitacijska ustanova s područja orijentacije i kretanja slijepih.

U Centru će se slijepi obučavati samostalnom kretanju s pomoću bijelog štapa ili psa, školovat će se psi vodiči slijepih, te rehabilitacijski i terapijski psi.

Centar će biti veličine 1.400 kvadratnih metara, a osim smještaja polaznika škole predviđen je smještaj 40 pasa, kazala je Katalenić.

Dosad su završeni grubi građevinski radovi, a ukupna vrijednost investicije, koju podjednako financiraju udruga, Grad Zagreb i Vlada, stoji 15 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙