FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rider's Digest: Europljani ostali tolerantni prema imigrantima

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Europljani su ostali tolerantniprema imigrantima čak i nakon bombaških napada u Madridu i Londonu,pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja koje je naručio magazinReader's Digest.
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Europljani su ostali tolerantni prema imigrantima čak i nakon bombaških napada u Madridu i Londonu, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja koje je naručio magazin Reader's Digest.

Ukupno 73 posto ispitanih u osam zemalja reklo je da su njihova svakodnevna iskustva s imigrantima pozitivna.

Najmanje pozitivno glede imigranata izjasnila se Španjolska u kojoj je 191 osoba izgubila život u terorističkim napadima na Madrid u ožujku 2004. godine, za koje su odgovorni islamski imigranti.

U Španjolskoj je 54 posto ljudi odgovorilo da imaju pozitivna iskustva s imigrantima, dok je u Švicarskoj takav odgovor dalo 87 posto, a u Švedskoj 86 posto.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 7.820 ispitanika širom Europe, a Reader's Digest je želio saznati njihovo mišljenje o imigrantima povodom objave svoje nagrade Europljanin 2006. godine koju je dodijelio nizozemskoj parlamentarki Ayaan Hirsi Ali (36), aktivistici za prava muslimanskih žena. Ta je žena, rođena u Somaliji i odrasla u Nizozemskoj, koja je odgojena kao muslimanka, zbog svojih liberalnih stavova i javnog zauzimanja za veća prava muslimanskih žena već odranije u fundamentalističkim islamskim krugovima u Nizozemskoj smatrana velikim neprijateljem islama.

Ona prima prijetnje smrću zbog svojih stajališta koja uključuju potpuniju integraciju imigranata u društvo i davanje veće slobode muslimanskim djevojkama i ženama da vode život kakav same izaberu.

Ukupno 49 posto ispitanih europskih građana vjeruje da se muslimankama treba dozvoliti da pokriju glavu u školama i na poslu. Najmanje tolerantni po tom pitanju su Nijemci s 37 posto.

Dok u prosjeku 47 posto Europljana smatra da su imigranti napravili njihovu zemlju boljim mjestom za život, s tim se slaže 61 posto Šveđana, 47 posto Nizozemaca i jedva 29 posto Španjolaca.

Ovo telefonsko ispitivanje provedeno je između 12. listopada i 5. studenoga 2005. u Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj.

Rider's Digest objavljuje 19 europskih izdanja u 17 zemalja. Njegovo izdavanje pokrenuto je u Rumunjskoj u studenome 2005., a tijekom 2006. taj bi magazin trebale dobiti Hrvatska i Slovenija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙