FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzgajivač koke mogao bi postati novi predsjednik Bolivije

ZAGREB/LA PAZ, 17. prosinca 2005. (Hina) - Bolivija u nedjelju biraparlament, predsjednika te guvernere pokrajinskih vijeća i uspije liizabrati vladu spremnu provesti reforme i nacionalnu pomirbu izbjećiće eskalacije društvenih i političkih sukoba koje promatrači ocjenjujuvisoko rizičnima.
ZAGREB/LA PAZ, 17. prosinca 2005. (Hina) - Bolivija u nedjelju bira parlament, predsjednika te guvernere pokrajinskih vijeća i uspije li izabrati vladu spremnu provesti reforme i nacionalnu pomirbu izbjeći će eskalacije društvenih i političkih sukoba koje promatrači ocjenjuju visoko rizičnima.

Siromašna andska zemlja od približno devet milijuna stanovnika zadnjih je godina dvaput svrgnula predsjednika (2003. svrgnut je Gonzalo Sanchez de Lozada, a u lipnju 2005. njegov nasljednik Carlos Mesa bio je prisiljen na ostavku) i danas je pred golemim pritiskom zbog intenzivnih socijalnih prosvjeda koji je vode opasnim putem nacionalne i socijalne dezintegracije.

Prema ocjeni Međunarodne krizne skupine (ICC) sa sjedištem u Belgiji, međunarodna zajednica morala bi pokazati suzdržanost prema tijeku izbora, ponuditi razumnu pomoć i usredotočiti se na područja od zajedničkog interesa.

To važi nadasve za Sjedinjene Države i ljevičarske vlade u Latinskoj Americi poput Brazila i poglavito u slučaju da pobijedi indijanski političar Evo Morales, koji bi se lako mogao svrstati uz populističkog venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza u njegovoj opasnoj konfrontaciji sa Sjedinjenim Državama, drži ICG.

Drugi predsjednički kandidat je Jorge Quiroga i nasuprot manjinskoj, siromašnoj indijanskoj većini on personificira bogatu i školovanu elitu koja 180 godina vlada zemljom u kojoj više od 60 posto stanovnika živi u siromaštvu a 70 posto njih su domoroci.

Prema zadnjim predizbornim anketama u blagom je vodstvu Morales, no čini se da nijedan kandidat neće dobiti većinu i u tom slučaju o pobjedniku će odlučiti Kongres, koji će se također birati u nedjelju.

Očekuje se, ocjenjuje ICG, da će odluku kongresa pratiti prosvjedi, koji bi mogli prerasti u nasilje, poglavito u slučaju da Morales, vođa Pokreta za socijalizam, dobije potporu širokih masa ali ne i Kongresa.

Indijanski uzgajivač koke, koji je krajem tjedna završio svoju izbornu kampanju, najavio je da će, pobijedi li, postati noćna mora za Sjedinjene Države, prenosi BBC.

Osim što je obećao legalizirati uzgoj te tradicionalne andske biljke koja služi za proizvodnju kokaina što završava krijumčarena na tržištima SAD-a, Mrales obećaje nacionalizirati bogata nalazišta prirodnog plina.

"Kucnuo je čas da se potpuno oslobodimo. Osjećam val pobune i ustanka posvuda u Latinskoj Americi i rastuću hrabrost da se prekine naša potčinjenost u rukama sjevernoameričkog carstva", poručio je Morales, a prenio je na internetu Detroit Free press.

U Argentini prošlog mjeseca na summitu Amerika Morales je osudio američku "neoliberalnu politiku" koja latinskoameričke zemlje drži u siromaštvu.

Njegov protivnik Quiroga zaključio je pak svoju izbornu kampanju obećanjima o stvaranju radnih mejsta i napretka.

"Na ovim izborima birate između dva puta: onoga koji ide unazad, troši naša sredstva i održava nas u zaostalosti i puta kojim želimo ići, koji nas vodi prema napretku. Prvo želimo radna mjesta, želimo otvoriti tržišta... ", rekao je Quiroga.

Tijekom svog predsjedništva 2001-02. Quiroga je bio ključni partner SAD-u u njihovoj kampanji iskorijenjivanja uzgoja koke.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormak singalizirao je američke prioritete izrazivši nadu da će "bilo koja vlada koja pobijedi u Boliviji održati obećanja o borbi protiv proizvodnje i prijevoza ilegalnih droga", prenio je BBC.

Prema bolivijskom zakonu da bi kandidat bi proglašen predsjednikom mora dobiti više od 50 posto glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙