FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemenski časnik pregovara s otmičarima talijanskih turista

ADEN, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Jemen je u ponedjeljakimenovao visokog vojnog časnika, brigadnog generala Alija MohammedaSalaha glavnim pregovaračem s plemenskim vođama koje drže uzatočeništvu petero talijanskih turista, objavili su dužnosnici.
ADEN, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Jemen je u ponedjeljak imenovao visokog vojnog časnika, brigadnog generala Alija Mohammeda Salaha glavnim pregovaračem s plemenskim vođama koje drže u zatočeništvu petero talijanskih turista, objavili su dužnosnici.

Talijani oteti u nedjelju četvrta su skupina zapadnih turista koji su u manje od dva mjeseca završili kao taoci što pokazuje da plemena ponovo, kao i prije nekoliko godina, prakticiraju otmice za iznuđivanje nekih ustupaka od vlade ili radi otkupina.

Jemenski predsjednik Ali Abduallah Saleh obećao je stati na kraj otmičarima, a vojska je u ponedjeljak opkolila područje u udaljenoj planinskoj pokrajini Marib u kojoj žive otmičari koji u zamjenu za oslobođenje talaca traže da vlada iz zatvora pusti osmero njihovih rođaka.

"Plemenski vođe zabrinuti su što je vlada zatvorila njihova pripadnika koji je ubio iz osvete. Oni drže da taj čin treba hvaliti, a ne kažnjavati zatvorom jer je zatvoreni ubio očeva ubojicu", rekao je za agenciju Reuters Jemenac Mohammed Radman, vozač otetih Talijana.

Talijanski turisti oteti su samo nekoliko sati nakon što je pleme oslobodilo njemačke taoce.

U nedjelju su otmičari oslobodili tri Talijanke ali su one odlučile vratiti se u zatočeništvo kada su čule da dvojica muškaraca neće biti oslobođena, prenosi agencija Reuters.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova dugo je upozoravalo svoje državljane neka ne putuju u opasna područja.

Marib je domovina kraljevstva od Sabe koje je prije 6.000 godina vladalo Arapskim poluotokom i dijelovima Afrike.

Znatan broj turista i stranaca završio je u rukama otmičara zadnjih godina u Jemenu. Otmičari su razna plemena koja putem talaca iznuđuju izgradnju škola i prometnica te neke druge usluge, primjerice oslobađanje iz zatvora njihovih rođaka.

Većina talaca bivala bi oslobođena bez ozljeda no 2000. godine norveški je diplomat ubijen u razmjeni vatre između snaga sigurnosti i otmičara. Godine 1998., u pokušaju vojske da oslobodi taoce ubijena su četiri zapadna turista iz skupine od 16 otetih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙