FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodostaj Cetine raste, Peruća se puni

SINJ, 2. siječnja 2006. (Hina) - Kiša, koje je samo u posljednja 24sata u Cetinskoj krajini palo više od 80 litara po četvornom metru,kao i topljenje snijega, povećavaju vodostaj Cetine i razinu vode uakumulaciji Peruća.
SINJ, 2. siječnja 2006. (Hina) - Kiša, koje je samo u posljednja 24 sata u Cetinskoj krajini palo više od 80 litara po četvornom metru, kao i topljenje snijega, povećavaju vodostaj Cetine i razinu vode u akumulaciji Peruća.

Međudotok Cetine nizvodno od brane i HE "Peruča" iznosi rekordnih 350 prostornih metara u sekundi, a u samu akumulaciju svake sekunde dotječe nešto manje od 200 prostornih metara, pa razina vode u jezeru naglo raste. Tomu doprinosi vode iz ponornice Raba u podnožju Svilaje koja je upravo protekle noći proradila.

Vodostaj Cetine na mjernom mjestu Han kod Sinja u zadnja 24 sata porastao je za 140 centimetara, pa su uvedene redovne mjere obrane od poplave.

U Hrvatskim vodama vjeruju da neće biti potrebe za uvođenjem izvanrednih mjera obrane od poplave jer je postignut dogovor s Hrvatskom elektroprivredom da se do daljnjega neće ispuštati voda iz perućke akumulacije u donji tok Cetine. Tim više što do vrha brane ima više od šest metara prostora za prihvat novih količina vode u tu akumulaciju.

Zbog kiše i topljenja snijega izlila se voda iz ponornice Ponikva u selu Biteliću na padinama Dinare nizvodno od Peruće pa je poplavila istoimeno polje površine od 500 hektara, a ugrožene su i ceste koje spajaju gornji i donji dio Bitelića, te županijska cesta Bitelić - Vrlika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙