FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako postoji vrlo jasna metodologija po kojoj se siva ekonomija uračunava u brutto domaći proizvod, te da o tome odluke neće donositi Vlada već ekonomska struka. Sanader je to rekao odgovarajući nakon otvaranja nove zgrade Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na novinarska pitanja u vezi s dolaskom MMF-a u Hrvatsku i definiranja turizma kao izvozne grane. Po tom pitanju (sive ekonomije) nećemo izmišljati toplu vodu. Postoje kriteriji kako se to radi u drugim zemljama, rekao je premijer i podsjetio da su sve zemlje koje su u EU ušle u svibnju prošle godine morale to učiniti.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da do sada nema informaciju o navodnim špijunskim urotama dviju dobroorganiziranih paravojnih skupina koje su ugrožavale njegovu osobnu i sigurnost Vlade, kako to navodi jedan hrvatski tjednik. "Nisam pročitao Globus i do sada nemam takve informacije", rekao je premijer Sanader odgovarajući na novinarska pitanja nakon otvorenja nove zgrade Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Zamoljen da komentira jučerašnju policijsku akciju u kojoj su ubijena dva pljačkaša pošte u Svetoj Klari i ranjen policajac, Sanader je rekao da do okončanja istrage ne može komentirati policijske akcije.

ZAGREB - Policajci koji su jučer u zagrebačkom naselju Sveta Klara ustrijelili dvojicu razbojnika postupili su zakonito i u samoobrani, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin prilikom posjeta ranjenom policajcu Slavenu Pranjiću u zagrebačkoj Traumatološkoj klinici. Kirin je ipak izrazio i žaljenje što je u akciji uhićenja došlo do "gubitka ljudskih života", odnosno ubojstva dvojice razbojnika. Naglasio je kako jučerašnjim postupanjem policija ne želi davati nikakve poruke javnosti. Rekao je da se policajac Slaven Pranjić, kojega su razbojnici ranili u ruku, uspješno oporavlja te da će nakon oporavka ponovno biti sposoban za službu.

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske (SPH) pohvalio je danas hrabrost i odlučnost policajaca koji su jučer u potjeri u Zagrebu ubili dvojicu pljačkaša pošte. Predsjednik sindikata Dubravko Jagić ustvrdio je na konferenciji za novinare da je tim događajem upućena jasna poruka svim kriminalcima da dvaput razmisle prije nego što zapucaju na policajce. U Sindikatu policije smatraju da policajci trebaju jednako postupiti u svim situacijama u kojima su im ugroženi životi i upotrijebiti oružje radi spašavanja svog života i života građana.

ZAGREB - Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a ocijenio je danas da jučerašnja policijska akcija u kojoj su ubijena dvojica pljačkaša pošte u Zagrebu pokazuje da se građani mogu pouzdati u policiju. Spomenuti događaj jasno pokazuje građanima da se mogu pouzdati jer policija radi, ima znanja i hrabrosti zaštititi život i imovinu svakog od njih, stoji u priopćenju sindikata. Sindikalci podupiru policajce koji su jučer u potjeri ubili dvojicu pljačkaša a istodobno žele brz oporavak policajcu kojega su pljačkaši ranili u ruku.

ZAGREB - Hrvatski školski sindikat Preporod pozvao je danas sindikalno članstvo i zaposlene u osnovnim i srednjim školama da se pridruže najavljenoj prosvjednoj akciji Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zbog jučerašnjeg napada učenika na nastavnika u Makarskoj. Nezavisni sindikat pozvao je sve zaposlene u srednjim školama da sutra, umjesto prvih satova jutarnje i poslijepodnevne smjene, u zbornicama održe prosvjedne skupove protiv nasilja. Zbog još jednog slučaja nasilja u školama, Preporod je u priopćenju najavio da će zatražiti hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na kojoj bi se raspravljalo u nasilju u školama.

ZAGREB - Naknade putnih troškova zastupnicima, uključujući i bivši saziv Sabora, isplaćivane su temeljem odluke iz 2000. te zaključka iz 2002. - Državna revizija, koja nadzire zakonitost trošenja proračunskih sredstava, nije na to imala primjedbi, priopćila je danas saborska Služba za odnose s javnošću. Tu odluku i zaključke donio je resorni Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove. Po tim zaključcima, pravo na naknadu troškova kilometraže imaju i drugi zastupnici, ne samo oni koji žive od 50 do 100 kilometara od Zagreba.

ZAGREB - SDP-ovci iz saborskog Odbora za upravne poslove ocijenili su danas da je HDZ pokušao proširiti prava zastupnika na naknadu za putne troškove kako bi primirio vlastite zastupnike i skrenuo pozornost javnosti s "vrlo loših poteza Sanaderove Vlade, poput ugovora s Austrijom". Željka Antunović je na konferenciji za novinare u Saboru kazala da SDP ni na koji način nije sudjelovao u izradbi prijepornih izmjena odluke o naknadama za putne troškove te da je riječ o isključivo HDZ-ovu prijedlogu.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH) osudile su danas najavljeno povećanje naknada za putne troškove saborskih zastupnika, nazvavši to "pljačkom poreznih obveznika". Radi se o još jednom bezobrazluku saborskih zastupnika koji zbog takvog ponašanja sve više zaslužuju naziv "saborski zakupnici", rekao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević na zajedničkoj konferenciji za novinare. HUS i ASH traže da se prijedlog povećanja naknada ne usvoji, a zastupnici koji su dosad nezakonito uzimali naknade budu sankcionirani.

ZAGREB - Saborski odbor za zakonodavstvo danas je kao neutemeljen odbacio zahtjeve za vjerodostojnim tumačenjem Izbornog zakona za lokalne izbore i Zakona o privatizaciji HT-a. Tumačenje Izbornog zakona tražila je Vlada, potaknuta slučajem Sisačko-moslavačke županije, gdje je troje vijećnika srpske nacionalnosti odustalo od mandata, a zamijenili su ih Hrvati sa stranačkih lista, čime se pojavio problem podzastupljenosti te manjine. Odbor je danas odbacio taj zahtjev, a većina članova tumači da su zakonske odredbe o zastupljenosti manjina i zamjenicima vijećnika kojima je prestao mandat potpuno jasne i ne treba ih tumačiti.

KNIN/GOSPIĆ - U gradu Kninu od jutros su na snazi redovite mjere zaštite od poplave jer je vodostaj rijeke Krke zbog obilnih kiša viši od četiri metra. Jutros od šest sati vodostaj Krke stalno raste jer kiša neprekidno pada, pa je prije podne bio viši od 4,70 metara. Ako vodostaj rijeke dosegne visinu od 4,80 metara, uvest će se izvanredne mjere obrane od poplave, doznaje se u Hrvatskim vodama. Zbog obilnih oborina koje su uzrokovale nagao porast vodostaja rijeka Like i Gacke na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. U akumulacijsko jezero Kruščicu u Kosinju dotječe oko 340 prostornih metara vode u sekundi i sav dotok se propušta u Kosinjsko polje koje je pod vodom.

SISAK - Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić je zbog šteta nastalih radi poplave, proglasila stanje elementarne nepogode na području grada Petrinje i općine Lekenik, priopćila je danas Sisačko-moslavačka županija. Područja ugrožena poplavom, na zahtjev tamošnjih stanovnika, obišli su članovi Županijskog povjerenstava za elementarne nepogode i utvrdili da je poplava nanijela veće štete na poljoprivrednim usjevima, na gospodarskim i stambenim objektima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙