FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lamy: Mora se plaćati tržišna cijena energenata

PARIZ, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Zemlje poput Ukrajine iRusije trebale bi plaćati tržišnu cijenu energenata u srednjem rokukako bi poboljšale svoju učinkovitost, izjavio je u ponedjeljak čelnikSvjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy, nakon što jeMoskva zaustavila isporuke plina Kijevu.
PARIZ, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Zemlje poput Ukrajine i Rusije trebale bi plaćati tržišnu cijenu energenata u srednjem roku kako bi poboljšale svoju učinkovitost, izjavio je u ponedjeljak čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy, nakon što je Moskva zaustavila isporuke plina Kijevu.

Ruski državni monopolist prirodnog plina Gazprom u nedjelju je prekinuo isporuke Ukrajini u ratu oko cijena koji je izbio između dviju država, te je optužio Ukrajinu da krade plin koji preko njezinog teritorija ide prema zapadnoj Europi.

"Mislim da bez obzira na kratkoročne sudske ili političke probleme, u srednjem roku te zemlje moraju plaćati energiju po današnjim cijenama kako bi poboljšale učinkovitost svojih gospodarstava", izjavio je Lamy na francuskoj TV postaji LCI television.

"Rusija i Ukrajina kandidati su za ulazak u WTO. Njihovo trenutno neslaganje bilo bi lakše razumjeti i riješiti da su obje članice WTO-a. Ali to trenutno nije slučaj", rekao je Lamy.

Upitan hoće li rješavanje trenutnog sukoba dviju država biti povezano s njihovim nastojanjem da se priključe WTO-u, Lamy je kazao da ne misli tako. "Ulazak u WTO vrlo je složen. To je vrlo precizan 'medicinski test'", izjavio je Lamy.

"Dvije su stvari u ovom konfliktu u igri. Prvo, postoje ugovori za isporuku i transport plina, te pitanje za saznati jesu li oni indeksirani ili ne i kako i kada mogu biti revidirani. A postoji i mnogo fundamentalnije pitanje, koje ide dalje od pitanja međunarodne trgovine, a to je pitanje trošenja energije u Rusiji i Ukrajini", rekao je Lamy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙