FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: Postignut sporazum u Hong Kongu

HONG KONG, 18. prosinca 2005. (Hina) - 149 zemalja članica Svjetsketrgovinske organizacije (WTO) usvojilo je u nedjelju navečerjednoglasno kompromisan sporazum o ukidanju izvoznih subvencija zapoljoprivredu do 2013. bogatim zemljama, koji će onima siromašnim,posebno afričkim proizvođačima pamuka, omogućiti veći pristup natržišta razvijenih zemalja.
HONG KONG, 18. prosinca 2005. (Hina) - 149 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) usvojilo je u nedjelju navečer jednoglasno kompromisan sporazum o ukidanju izvoznih subvencija za poljoprivredu do 2013. bogatim zemljama, koji će onima siromašnim, posebno afričkim proizvođačima pamuka, omogućiti veći pristup na tržišta razvijenih zemalja.

Nakon intenzivnih šestodnevnih pregovora, ministri trgovine usvojili su završnu deklaraciju koja će omogućiti obnovu pregovora o liberalizaciji slobodne trgovine, što bi u svjetsko gospodarstvo ubrizgalo milijarde dolara i iz siromaštva izvelo milijune ljudi. Konferencija Svjetske trgovinske organizacije održana prije dvije godine u meksičkom Cancunu završila je neuspješno, a obilježile su je velike razlike u stajalištima između bogatih i siromašnih zemalja.

Kompromis je postignut na temelju dokumenta o kojemu su sudionici raspravljali tijekom noći sa subote na nedjelju.

Kako se i očekivalo, ostaje neriješeno ključno pitanje smanjenja zaštitnih carinskih pristojbi o kojemu će se odlučivati tijekom predstojećih mjeseci.

Nakon dogovora ministara trgovine 25 europskih zemalja, europski povjerenik Peter Mandelson izjavio je kako je tekst prihvatljiv za EU, istaknuvši da su ga prihvatili jednoglasno.

Kada je riječ o ukidanju izvoznih subvencija za pamuk 2006. godine, vrlo osjetljivog pitanja za SAD, a ključnog za afričke zemlje, Sjedinjene Države svoje bi subvencije trebale ukinuti već iduće godine.

Zasjedanje WTO-a pratili su prosvjedi protivnika globalizacije koji su nakon masovnog uhićenja stotina aktivista mirno završili u nedjelju. U operaciji interventnih jedinica policije koja je započela u nedjelju u zoru uhićeno je više od 900 prosvjednika. Operaciju policije izazvali su nasilni sukobu prosvjednika i snaga reda u subotu u kojima je više od 100 osoba ranjeno, a policija je suzavcem i vodenim šmrkovima rastjerivala gomile nezadovoljnika koji su prijetili da probiju sigurnosne kordone oko zgrade u kojoj se održavalo zasjedanje WTO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙