FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maratonski pregovori na skupu WTO-a u Hong Kongu ponovo u zastoju

HONG KONG, 18. prosinca 2005. (DPA) -
HONG KONG, 18. prosinca 2005. (DPA) -

Na summitu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Hong Kongu, pregovori o uklanjanju prepreka u globalnoj trgovini ponovo su zastali nakon što je u nedjelju Brazil odbio prijedlog Europske unije da subvencije na izvoz poljoprivrednih proizvoda ukine do godine 2013., pa trenutačno predsjednik WTO-a Pascal Lamy pokušava ishoditi suglasnost za kompromisno rješenje prihvatljivo za svih 149 članica, uključujući i Brazil i EU.

Dogovor oko izvoznih subvencija mnoge članice WTO-a smatraju ključnim kako bi se izbjegao neuspjeh skupa u Hong Kongu.

Na maratonskim pregovorima, koji traju već šest dana, u nedjelju se činilo da je novi sporazum na pomolu, nakon što je EU objavila da je spremna na kompromis oko ključnog pitanja izvoznih subvencija za poljoprivredne proizvode.

Nakon što je cijeli dan odbijala zahtjeve SAD, Brazila i Indije da odredi datum do kojeg će ukinuti subvencije, EU je objavila da je spremna to učiniti do 2013. godine. Dužnosnici EU su rekli kako postoji "snažan konsenzus oko tog datuma".

No Brazil je zatražio da EU subvencije, koje godišnje iznose oko tri miljarde eura, ukine već 2010. godine.

Američki ministar trgovine Rob Portman izrazio je nadu da će se pronaći kompromis koji će omogućiti postizanje sporazuma o ukidanju subvencija. Summit u Hong Kongu, koji su obilježili masovni prosvjedi, trebao bi završiti danas poslijepodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙