FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetsko gospodarstvo u 2006. očekuje nastavak rasta i stare rizike

LONDON, 2. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Svjetsko gospodarstvo ulazi unovu godinu predvođeno živim rastom aktivnosti u Sjedinjenim državamai Aziji, nakon što je pokazalo da se može boriti s visokim cijenamanafte tijekom proteklih 12 mjeseci.
LONDON, 2. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Svjetsko gospodarstvo ulazi u novu godinu predvođeno živim rastom aktivnosti u Sjedinjenim državama i Aziji, nakon što je pokazalo da se može boriti s visokim cijenama nafte tijekom proteklih 12 mjeseci.

"Razdoblje snažnog globalnog rasta izgleda da će se nastaviti", predviđaju ekonomisti Credit Suisse First Bostona. "Nadolazeća godina bit će treća u nizu u kojoj će stopa rasta biti iznad one stope koju smo ranije smatrali trendom. Na temelju toga, mogla bi to biti najsnažnije trogodišnje razdoblje gospodarskog rasta u zadnjih 30 godina".

Ali za glavnog ekonomista Global Insighta Narimana Behravesha najveće je pitanje u 2006. oko povezanosti SAD-a i Azije koja je omogućavala uzlet globalnog gospodarstva. "Hoće li ta povezanost ostati čvrsta ili će biti prekinuta zbog političkih i gospodarskih pitanja", postavio je pitanje Behravesha.

Sve žešći američki zahtjevi za valutnom reformom u Kini, porast protekcionističkog raspoloženja ili još ozbiljnije, pitanje Tajvana, mogli bi potkopati veze između dvije zemlje, smatra on.

Valutna reforma u Kini, na kojoj u Washingtonu insistiraju tvrdeći da je juan podcijenjen, povezana je s još jednim velikim rizikom za svjetsko gospodarstvo u 2006., odnosno neprestano rastućim manjkovima u američkoj bilanci plaćanja i vanjskotrgovinskoj razmjeni. Očekivalo se da ti manjkovi izazovu značajan pad dolara u 2005., no to se nije ostvarilo, ali oni i nadalje čine najveću neravnotežu koja prijeti gospodarskoj stabilnosti, tvrde ekonomisti.

Ostali oblaci na horizontu mogli bi biti moguće usporavanje galopirajućih cijena na američkom tržištu nekretnina te povećanje štednje potrošača, koje i nadalje ostaje ispod povijesnih razina u mnogim zemljama.

Inflacija, uključujući i rast cijena nafte, bila je dominantna tema u drugoj polovini 2005., a vjerojatno će igrati značajnu ulogu i ove godine budući središnje banke diljem svijeta ostaju na oprezu.

Nafta je poskupjela za otprilike 40 posto prošle godine, sa nekih 43 dolara za barel početkom godine na više od 70 dolara u kolovozu. Međutim, očekuje se da svjetsko gospodarstvo unatoč tome u 2005. ostvari snažan rast, procjenjuje se za nekih 3,2 posto, dok bi inflacija trebala ponovno oslabjeti.

"Najugodnije iznenađenje i značajni razvitak u 2005. bila je otpornost američkog i azijskih gospodarstava na rekordno visoke cijene nafte. Kad smo u prošlosti imali takav skok cijene nafte, bilježili smo slabiji rast i višu inflaciju", izjavio je Behravesha.

S pogledom u budućnost, ekonomist Bank of America Lorenzo Codogno kaže da optimistične izglede globalnog gospodarstva temelji na poboljšanim temeljnim odnosima.

"Jedan od ključnih trendova bile su uspješne dezinflacijske politike koje su vodile središnje banke i njihova kredibilnost u borbi s inflacijom. Taj trend rezultirao je stabilnom niskom inflacijom u gotovo svim industrijski razvijenim državama te u sve većem broju država u razvoju", izjavio je Codogno.

Ekonomisti očekuju nastavak globalnog gospodarskog rasta u 2006., iako po nešto nižoj stopi nego u 2005., a predvodit će ga SAD, Kina i Indija. Moguća ekspanzija japanskog gospodarstva, koje pokazuje najpozitivnije znakove oporavka u zadnjih 10-ak godina, te usporena eurozona također bi mogli ponuditi podršku globalnom zamahu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙