FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 29. srpnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 29. srpnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

TOKIO - Izbori za polovicu zastupničkih mjesta u gornjem domu japanskog parlamenta (Senatu) koji bi mogli biti ključni za budućnost premijera Shinza Abea, počeli su u nedjelju ujutro otvaranjem glasačkih mjesta u cijeloj zemlji. Liberalno-demokratska stranka premijera Abea i njegovi saveznici bi, ako se ostvare predviđanja napravljena prema predizbornim anketama, mogli osvojiti najviše 53 od 121 mjesta, koliko se obnavlja u gornjem domu parlamenta a koji ukupno ima 242 mjesta. Međutim vlast premijerove stranke čak i gubitkom većine u gornjem domu neće biti ugrožena jer donjem domu ima većinu glasova. Politički analitičari predviđaju da će nakon mogućeg poraza na današnjim izborima Abe biti prisiljen promijeniti sastav vlade, koju su prošlih mjeseci potresale afere i ostavke.

KABUL - Talibani su u nedjelju isključili svaku mogućnost nastavka pregovora s afganistanskom vladom o puštanju na slobodu 22 preostalih južnokorejskih talaca, poručujući da je oslobađanja njihovih pristaša iz zatvora jedini način rješavanja krize. "Nema više potrebe za razgovorima. Vladi smo dali popis zatvorenika koji trebaju biti oslobođeni i to je naš glavni zahtjev", kazao je glasnogovornik talibana Qari Mohammad Yousuf. Zamjenik ministra unutarnjih poslova u subotu je natuknuo da bi, ako pregovori u potpunosti propadnu, mogla biti upotrebljena sila, no talibani poručuju da vlada na taj način opasno ugrožava živote talaca. Osamnaest od 22 talaca su žene i zatočene su u manjim skupinama na različitim lokacijama.

LONDON - Uoči svog prvog posjeta SAD-u u svojstvu britanskog premijera, Gordon Brown je u subotu navečer izjavio da će odnosi između dvoje saveznika uvijek biti snažni. Premda je njegova vlada dala do znanja da će voditi drugačiju politiku prema administraciji američkog predsjednika Georga Busha od one koju je provodio Tony Blair, Gordon Brown je istaknuo da Velika Britanija "zna da se niti jedan ozbiljniji svjetski problem ne može riješiti bez američkog angažmana". Gordon u nedjelju putuje u SAD, a s Bushom će razgovarati u Camp Davidu. U New Yorku će razgovarati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom nakon čega će održati govor u UN-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙