FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 30. lipnja 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 30. lipnja 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

BERLIN - Film o zavjeri za ubojstvo Adolfa Hitlera dobio je dozvolu nužnu za njegovo snimanje u Njemačkoj unatoč tomu što su proglašeni nepoželjnim na mjestima koja drži vojska zbog toga što je njegova zvijezda Tom Cruise scientolog, izjavili su producenti filma. Ministar obrane Franz Josef Jung je jasno dao do znanja da film ne može biti sniman ni na jednom od vojnih objekata ako Cruise bude glumio heroja brigadira Clausa von Stauffenberga zbog njegove povezanosti sa scientologijom. Berlin scientologiju smatra kultom koji se prikazuje kao religija kako bi zaradio novac, što čelnici scientološke crkve odbacuju.

MADRID - U nesreći do koje je došlo u petak pri razmontiranju pozornice za koncert Rolling Stonesa, održan u Madridu u četvrtak navečer, smrtno su stradale dvije osobe a jedna je teško ozlijeđena, priopćeno je iz policijske uprave Madrida. Do nesreće je došlo nešto prije 14 sati. U njoj je bilo i više lakše ozlijeđenih, istaknuto je iz policije koja nije mogla precizirati identitet žrtava niti točne okolnosti nesreće, iako se pretpostavlja da se radi o radnicima koji su uklanjali pozornicu. Rolling Stonesi su u četvrtak navečer održali koncert u Madridu na nogometnom stadionu Vicente Calderon u središtu kojeg je podignuta ogromna pozornica u sklopu njihove svjetske turneje "A Bigger Bang".

LAGOS - Američka udruga koja se zalaže za korištenje novih tehnologija u zemljama u razvoju uvidjela je da je opskrbila s 300 prijenosnih računala školu u Abuji koja nema struje, javlja u petak agencija NAN. Osnovna škola Galadima, u centru saveznog središta Nigerije, prva je školska ustanova u zemlji korisnica akcije udruge "Prijenosno računalo za svako dijete", objasnila je Ndidi Nnoli-Edozien, koordinatorica projekta. Približno 300 učenika dobilo je osobno računalo ali su sasvim nove strojeve mogli koristiti samo u rijetkim trenucima kad je škola bila opskrbljena električnom energijom, dodala je ona. Opskrba strujom veliki je problem u Nigeriji, šestoj zemlji po izvozu nafte u svijetu. Brojni pojedinci i tvrtke koriste generatore.

BOGOTA - Oštro policijsko oko spriječilo je krijumčarenje devet kilograma čistog kokaina skrivenog u garnituri umjetnih zubi. Kutije s umjetnim zubalima u kojima je skrivena droga otkrivena je u petak u zračnoj luci u Bogoti. Vrijednost zaplijenjene droge je oko 220 tisuća eura, a krijumčar ju je pokušao prenijeti u Panamu koja je tranzitna zemlja na putu kolumbijskog kokaina u Sjedinjene Američke Države. Riječ je o još jednom maštovitom pokušaju krijumčarenja droge iz Kolumbije, najvećeg svjetskog proizvođača kokaina. U pokušaju da budu korak ispred zakona tamošnji krijumčari svakodnevno pronalaze nove načine krijumčarenja.

MADRID - Španjolski paleontolozi objavili su u petak otkriće zuba pripisana najstarijem hominidu otkrivenom u Zapadnoj Europi, "starih više od milijun godina". Do otkrića je došlo 27. lipnja na nalazištu "Sima del Elefante" u planinskom lancu Atapuerca na sjeveru Španjolske, nedaleko nalazišta ostataka najstarijeg hominida otkrivena na tlu Zapadne Europe, Homo antecessora, stara 800.000 godina, pronađena 1994. "Ekipa istraživača iz Atapuerce upravo je našla ljudski kutnjak u sloju TE9 nalazišta Sima del Elefante. Radi se o ljudskom fosilnom ostatku, najstarijem u Zapadnoj Europi", piše u priopćenju Zaklade Atapuerca koja upravlja nalazištem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙