FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 22. srpnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ATENA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u nedjelju da Turska nije spremna za ulazak u Europsku uniju, ali i dodao da se pristupni pregovori s njom moraju nastaviti. "Budimo iskreni. Turska nije spremna postati članicom Unije, a Unija nije spremna prihvatiti Tursku kao članicu. Niti sutra niti prekosutra", rekao je Barroso u razgovoru za grčki list Kathmerini. No, predsjednik Komisije pozvao je članice Unije da Turskoj ne zatvaraju vrata. "Osobno, mislim da je to pitanje vjerodostojnosti Unije. Jednoglasno smo donijeli odluku o pregovorima i molio bi Francusku i ostale članice da takvu odluku ne mijenjamo i da nastavimo pregovore", dodao je Barroso. Pregovori s Turskom, započeti 2005. godine, obilježeni su nesuglasicama oko Cipra i Unija je suspendirala pregovore u osam od 35 poglavlja.

ANKARA - Osam je osoba ranjeno u nekoliko incidenata povezanih s parlamentarnim izborima što se u nedjelju održavaju u Turskoj. Tri su muškarca ranjena, od kojih jedan teško, u sukobu dviju skupina noževima i štapovima na biralištu u Bismilu, gdje pretežito žive Kurdi. U drugome incidentu dvije su osobe lakše ranjene u sukobu aktivista dviju protivničkih političkih stranaka u pokrajini Antaliji. Tu su članovi Nacionalističke stranke MHP optužili predstavnike vladajuće stranke (AKP, Stranka Pravde i razvoja) da su kršili predizbornu šutnju. Treći je incident izbio nakon političke rasprave u kavani koja je prerasla u tučnjavu u pokrajini Saon pri čemu su tri osobe ranjene. Više od 42 milijuna Turaka pozvano je na izbore za prijevremene parlamentarne izbore, a ankete govore da bi trebala pobijediti vladajuća stranka AKP.

GRENOBLE - Dvadesetčetvero poljskih hodočasnika poginulo je u nesreći poljskog autobusa što se u nedjelju ujutro survao u provaliju u francuskim Alpama poginulo, objavila je prometna policija. "Prema zadnjim podacima 24 su osobe poginule. Autobus poljskih registarskih oznaka zapalio se nakon što je skrenuo s ceste i srušio u provaliju od gotovo 40 metara", rekao je Stephane Estachy iz protupožarne i spasilačke službe departmana Isere. U autobusu je bila 51 osoba, 49 putnika i dvojica vozača, kazao je policajac pojasnivši da je nakon nesreće mobilizirano stotinjak vatrogasaca. Autobus se spuštao vrlo strmom cestom koja povezuje Grenoble i Gap u francuskim Alpama, kada je iskrsnuo problem s kočnicama, pojasnili su vatrogasci i prometna policija.

ZAGREB - Zagrepčanin Zlatko Šnur (61) poginuo je u subotu pri silazu s Prisojnika u slovenskim Julijskim Alpama, potvrđeno je u nedjelju Hini iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ). "Poginuli Zagrepčanin je Zlatko Šnur", kazala je za Hinu Marina Burazer, zadužena za odnose s javnošću u PUZ-u. Obitelj je obaviještena o nesreći, dodala je Burazer. Kasno u subotu slovenske vlasti informirale su hrvatsko veleposlanstvo u Ljubljani o pogibiji hrvatskog planinara pri silazu s Prisojnika u slovenskim Julijskim Alpama nakon čega je bio obaviješteno i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Iz policijske uprave Nova Gorica priopćeno je da je hrvatski planinar na južnoj padini Prisojnika, kao zadnji u skupini planinara, oko 13 sati pao u ponor dubok 50-ak metara.

PEKING - Na području Tibeta znanstvenici su zabilježili brže globalno zagrijavanje nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta, izvijestila je u nedjelju agencije Xinhua. Prosječna godišnja temperatura na Tibetu, "krovu svijeta", raste brzinom od 0,3 stupnja Celizija svakih deset godina. Kineski znanstvenici već dulje vrijeme upozoravaju kako će povećanje temperatura na tibetanskoj visoravni, dovesti do topljenja glečera, isušivanja velikih kineskih rijeka te da će zasigurno utjecati na češću pojavu suša, pješčanih oluja te pretvaranje određenih područja u pustinje.

TEHERAN - Iranska je vlada odlučila da više nikad neće spuštati zastavu svoje zemlje na pola koplja s obzirom da je na njoj napisano ime Alahovo, izvijestili su u nedjelju iranski mediji. Pismenom je obaviješću iranski potpredsjednik Parviz Davudi od svih državnih ustanova i ostalih institucija zatražio potvrdu primitka ove odluke i njezino poštivanje. "Na iranskoj zastavi piše Allahu Akbar (Bog je velik) i La Elaha Ell-Allah (Samo je jedan bog - Alah) te iz tog razloga treba poštovati sveti karakter zastave te je više nikad ne spuštati na pola stijega", objasnio je Davudi. Prije islamske revolucije iranska zeleno-bijelo-crvena zastava u sredini je imala oznaku lava i sunca, no ti su znakovi kasnije zamijenjeni sa spomenutim natpisima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙