FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2007.(Hina) - Donosimo važnije vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 26. srpnja 2007.(Hina) - Donosimo važnije vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Skladište i trgovina tehničkih plinova u Dallasu, Teksas, u srijedu je uništeno u nizu eksplozija i požaru pri čemu su najmanje dvije osobe teže ozlijeđene, izvijestile su američke TV mreže. Vlasti su evakuirale sve osobe u krugu od kilometra oko objekta Southwest Industrial Gases Inc. i zatvorile dijelove dviju obližnjih autocesta, dok su sat i pol odjekivale eksplozije plinskih boca u skladištu. Glasnogovornica teksaške Komisije za kvalitetu okoliša kazala je kako se radi o bocama s acetilenom, propanom, kisikom i drugim plinovima za zavarivanje, te da još nije poznat uzrok eksplozija.

ST.PETERSBURG - U četvrtak u noći došlo je do eksplozije i izbijanja požara na glavnom plinovodu na sjeverozapadu Rusije no nije poznato je li time pogođen i izvoz energenata, rekli su dužnosnici i svjedoci. Još nema dojava o žrtvama ali svjedoci govore o snažnoj eksploziji koja je potresla zgrade na udaljenosti od pet kilometara. Dužnosnici nisu rekli što je uzrok eksplozije. Još nije poznato je li se plinovodom prevozio plin za izvoz no u blizini se nalazi plinovod kojim se plin izvozi u Finsku. Glavni pravac izvoza ruskog plina u Europu je mnogo južnije.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u srijedu je rekao da Iran nikad neće popustiti pod međunarodnim pritiskom da obustavi svoje aktivnosti na obogaćivanju urana."Iran nikad neće odustati od svojih mirnodopskih nuklearnih programa", rekao je Ahmadinedžad za državnu televiziju. "Naš je rad na nuklearnom programu zakonit i zašto bismo ga prekidali? ... Obustavimo li nuklearne programe više ne bismo imali o čemu raspravljati sa Zapadom". Ahmadinedžad je rekao i da rezolucije UN-a neće spriječiti Iran da dođe do nuklearne tehnologije.

WASHINGTON - SAD ne očekuju da će u nastavku diplomatskog procesa postići punu suglasnost s Rusijim i Srbijom u pogledu nezavisnosti Kosova, no nastojat će osigurati što veću podršku za takvo rješenje, jer u suprotnom predviđaju ponovo izbijanje nasilja u regiji, kazao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta. Na pitanje o tome što SAD vide kao cilj sastanka Kontaktne skupine za Kosovo, glasnogovornik Sean McCormack rekao je da je sastanak dio diplomatskih napora vezanih uz Kosovo, koji će se idućih tjedna i mjeseci odvijati u UN-u u New Yorku, europskim prijestolnicama, te u Rusiji i SAD-u. Navodeći kako postoji neslaganje s Rusijom u pogledu termina, te da se vlada Srbije protivi nezavisnosti, on je kazao da ih SAD žele pokušati angažirati kako bi što više ljudi pridobili za rješenje koje vide kao krajnju točku procesa. "Bilo bi optimalno kada bismo mogli postići puni sporazum oko toga. Nisam siguran da ćemo doći do te točke. S obzirom na to gdje smo sada u diplomaciji, nije vjerojatno da ćemo postići puni sporazum", rekao je McCormack.

TRIPOLI - Tijekom posjeta Libiji francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Libija i Francuska potpisale su memorandum o sporazumu o projektu postavljanja nuklearnog reaktora koji će Libiji omogućiti desalinizaciju morske vode, izjavio je Sarkozyjev pomoćnik. On je naglasio da "preostaje još mnogo posla" u "ispitivanju provedivosti" ovoga projekta. Sporazum o vojno-industrijskom partnerstvu potpisali su francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner i njegov libijski kolega Mohammed Abdel-Rahmana Shalgam. Sarkozyjev posjet trebao produbiti odnose Libije i zapada nakon što je riješen diplomatski spor oko bugarskih bolničarki i palestinskog liječnika .

MOSKVA - Rusija mora ojačati svoje oružane snage i obavještajne potencijale s obzirom na nove sigurnosne prijetnje koje uključuju i vojne planove SAD-a u Europi, rekao je u srijedu čelnicima vojske i obavještajnih službi ruski predsjednik Vladimir Putin. "Sveobuhvatno jačanje oružanih snaga jedan je od naših neupitnih prioriteta", rekao je, kako su prenijele ruske novinske agencije, Putin na sastanku u Kremlju s čelnicima vojske i obavještajnih službi. Pohvale ruskoj vojsci za njezinu ulogu i pozivi na jačanje nacionalne obrane tradicionalni su na ovim godišnjim skupovima na kojima predsjednik najavljuje nova imenovanja i dijeli unaprijeđenja višim vojnim dužnosnicima.

LASHKAR GAH - Britanski ministar vanjskih poslova i afganistanski predsjednik u srijedu su dali podršku naporima afganistanske vlade u iskorjenjivanju korupcije zbog koje se Afganistanci svrstavaju uz talibane. Britanski ministar David Miliband razgovarao je s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu, a potom u pokrajini Helmand s guvernerom pokrajine i vojnim čelnicima. Miliband će poslije odletjeti u Pakistan gdje će na razgovorima u četvrtak ohrabriti predsjednika Perveza Musharrafa u naporima u borbi protiv militanata i osnažiti suradnju s Velikom Britanijom koja je ključna u borbi protiv terorizma.

WASHINGTON - Američki savezni sud u Virginiji u srijedu je presudio da Sudan mora isplatiti osam milijuna dolara odštete obiteljima 17 marinaca koji su poginuli u samoubilačkom bombaškom napadu na razarač USS Cole u Jemenu 2000. godine. Robert Doumar, sudac Saveznog suda u Virginiji, rekao je kako postoji dovoljno dokaza da je Sudan pomagao Al Qaidi, terorističkoj skupini koja je okrivljena za napad. Sudan je zanijekao bilo kakve veze s Al Qaidom i učinio nekoliko bezuspješnih pokušaja da se odbaci tužba. Obitelji žrtava prvotno su tražile od vlade u Kartumu odštetu od 105 milijuna dolara. Sudac Doumar dosudio je odštetu na temelju zakona o smrti na otvorenom moru, koji predviđa odštetu za ekonomski gubitak, ali ne i za duševne boli.

WASHINGTON - Svjetsko gospodarstvo nastavilo je rasti ubrzanim tempom i u prvoj polovici 2007. godine, objavio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF) u srpanjskom ažuriranom izdanju Svjetskog gospodarskog pregleda. "Nova tržišta nastavljaju predvoditi, s Kinom koja je rasla po stopi od 11,5 posto u prvoj polovici 2007., te Indijom i Rusijom koje također ostvaruju snažan rast", kazao je novinarima Charles Collyns, zamjenik direktora Istraživačkog odjela MMF-a. "Iako se rast u SAD usporio u prvom tromjesečju, nedavni pokazatelji sugeriraju da je američko gospodarstvo dobilo na snazi u drugom kvartalu. U euro zoni i Japanu, rast je ostao iznad trenda s nekim naznakama da domaća potražnja preuzima središnju ulogu u toj ekspanziji", dodao je Collyns, govoreći u sjedištu MMF-a u Washingtonu. Inflacija ostaje općenito dobro kontrolirana unatoč snažnom globalnom rastu, premda se neka nova tržišta i zemlje u razvoju suočavaju s pritiskom rasta cijena, posebno cijena energije i hrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙