FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 21. srpnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 21. srpnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB/NEW DELHI - Pratibha Patil (72), izabrana je u subotu za predsjednicu i bit će prva žena koja će obnašati tu dužnost u povijesti Indije što je, tvrde aktivisti, pobjeda za milijune obespravljenih žena iako je njezina izborna kampanja bila obilježena skandalom. Odvjetnica Patil, koju je imenovao vladajući Ujedinjeni napredni savez, dobila je 66 posto glasova (parlamentarnog) izbornog tijela, što je dvostruko više nego što je osvojio Bhairon Singh Shekhawat (84), njezin protukandidat iz Nacionalnog demokratskog saveza. Optužbe za nepotizam, financijske malverzacije i zaštitu osoba navodno umiješanih u kriminal, pratile su novu predsjednicu zadnjih dana kampanje.

ZAGREB - Jedan od dvojice Nijemaca otetih u Afganistanu je živ, a drugi je preminuo od srčanog udara, objavilo je u subotu afganistansko ministarstvo vanjskih poslova, kako prenose svjetske agencije. "Prema informacijama tajnih službi, jedan je talac preminuo od srčanog udara a drugi je još živ", kazao je glasnogovornik ministarstva Sultan Ahmad Baheen. Talibani su tijekom dana objavili da su ubili dvojicu Nijemaca koje su oteli u srijedu oko stotinjak kilometara južno od Kabula, no svoju tvrdnju niju potkrijepili dokazima.

BERLIN - Njemačke vlasti vjeruju da je njihova zemlja postala potencijalna meta Al'Qaide te da njemački islamisti putuju u Pakistan na "terorističku obuku", izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova August Hanning za nedjeljno izdanje novina Allgemeine Sonntagszeitung. "Opasnost od terorističkog napada u našoj zemlji je stvarna", kazao je Hanning i pojasnio da postoje "brojni pokazatelji da Al'Qaida ima na meti Njemačku i njemačke institucije u inozemstvu, poput veleposlanstava". Prošli je mjesec ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Schaeuble upozorio da treba pojačati budnost i mjere nadzora zbog mogućnosti terorističkog napada na njemačkom tlu.

ANKARA - Ankara je u subotu upozorila da bi svoje vojnike mogla poslati na sjever Iraka ako pregovori s Iračanima i Amerikancima koje kani održati nakon parlamentarnih izbora ne riješe problem kurdskih pobunjenika čija su uporišta na sjeveru Iraka. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kazao je da je svog iračkog kolegu po dužnosti Nourija al-Malikija pozvao da posjeti Ankaru i razgovara o tom pitanju nakon što Turska u nedjelju održi parlamentarne izbore. Iako su Sjedinjene Države stavile tursku Kurdistansku radničku stranku (PKK) na popis terorističkih organizacija, pobunjenici PKK našli su utočište u neutralnoj zoni na sjeveru Iraka, a irački Kurdi opskrbljuju ih eksplozivom i oružjem, kako tvrdi Ankara.

ZAGREB - Afganistanski talibani u subotu su objavili da su nakon ignoriranja njihovih zahtjeva i isteka roka u jedan sat po lokalnom vremenu ubili i drugog Nijemca, no njemačko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da nema nezavisne potvrde o likvidaciji dvojice njemačkih talaca, prenose agencije. "Ubijen je 20 minuta nakon isteka roka jer nije bilo kontakata niti od strane njemačkog veleposlanstva u Kabulu niti afganistanske vlade", izjavio je telefonom s tajne lokacije za dpa talibanski glasnogovornik Ahmadi. Objasnio je da Berlin nije ispunio zahtjev da do subote u podne uđe u pregovore o puštanju talibanskih zatvorenika i povlačenju njemačkih postrojbi iz Afganistana.

WASHINGTON - Američkom predsjedniku Georgeu w. Bushu u subotu je tijekom rutinske kolonoskopije uklonjeno pet polipa, za koje su liječnici kazali da nisu opasni, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott Stanzel. Polipi će biti analizirani da se utvrdi postoje li naznake raka, a rezultati se očekuju kroz 48 do 72 sata, kazao je Stenzel. Bush (61) je na dva sata prenio svoje ovlasti na potpredsjednika Dicka Cheneyja, prije nego što je pod anestezijom podvrgnut kolonoskopiji, koja je trajala 30-ak minuta.

ZAGREB - Obilne kiše u Velikoj Britaniji prouzročile su poplave i kaos na prometnicama na zapadu zemlje, blokiravši stotine automobila, dok je istodobno jugoistok Europe pogođen valom vrućine koji je usmrtio 16 ljudi, izvješćuju u subotu agencije. Obilne kiše koje su se u petak obrušile na Veliku Britaniju i zaustavile na ključnim cestovnim pravcima stotine automobila na zapadu Engleske i Škotskoj, poklopile su se s masovnim polaskom na godišnje odmore. Mnogobrojni vozači bili su primorani zbog padalina zaustaviti vozila i u njima prenoćiti dok je njih 2000 uspjelo naći spas u skloništu u Gloucestershireu. Vozači na autocesti M5 bili su blokirani od ponoći do šest ujutro.

ZAGREB - U olujnim kišama u obalnoj istočnoj kineskoj provinciji Shandong poginulo je 40 osoba, u poplavama na planinskom sjeverozapadu Pakistana utopilo se u petak najmanje 56 ljudi, a pred monsunskim poplavama u Bangladešu svoje je domove napustilo više od 50.000 ljudi, javljaju svjetske agencije. Prema AFP-u, razdoblje kiša i poplava, koje u Kini obično traje od svibnja do rujna, već je odnijelo stotine života, a 67.000 ljudi napustilo je svoje domove u provinciji Anhui na istoku zemlje. Pakistan su u već u lipnju pogodile snažne tropske oluje i monsun kada je na jugu i jugoistoku zemlje poginulo više od 200 osoba. U Bangladešu je, kako javljaju Reuters u dpa, najviše poplavama pogođen istočni i sjeverni dio zemlje, a u pružanju pomoći ljudima sudjeluju dobrovoljci civilne zaštite i vojnici.

ZAGREB - Čarobnjak Harry Potter mobilizirao je svoje poklonike diljem svijeta koji su čekali u redovima kako bi u subotu u 1 sat iza ponoći, kada je počela prodaja, nabavili sedmi i posljednji nastavak planetarno popularnog serijala na engleskom jeziku, a gužve su zabilježene i u knjižarama u Hrvatskoj. U Pakistanu je dolazak sedmog nastavka fenomena Potter vjerojatno spasio živote civila, jer je policija deaktivirala bombu podmetnutu u automobilu tijekom noći pred trgovačkim centrom u Karachiju gdje je u subotu trebala početi prodaja knjiga. U Hrvatskoj su ponoćne prodaje održane u Zagrebu, u prodajnom centru u Gajevoj ulici, zatim u Splitu, Puli i Dubrovniku, kazala je voditeljica marketinga izdavačke kuće Algoritma Lana Šoštarić. "Do 12 sati u Hrvatskoj je prodano oko 3000 primjeraka" knjige "Harry Potter and the Deathly Hallows", kazala je Šoštarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙