FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 30. lipnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 30. lipnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

LJUBLJANA - U slučaju da njegova stranka na parlamentarnim izborima 2008. osvoji većinu i on postane premijer, predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor nastojat će aktivnijom politikom poboljšati odnose s Hrvatskom i suprotstavit će se "jastrebovima" koji bi Hrvatskoj zbog graničnog spora sa Slovenijom na putu u EU željeli postaviti prepreke organiziranjem referenduma. Predsjednik sada najjače oporbene stranke u Sloveniji najavio je to u razgovoru u subotnjem broju ljubljanskog Dnevnika, istaknuvši da su dobri odnosi s Hrvatskom od velikog značenja za interese Slovenije na cijelom prostoru zapadnog Balkana.

SARAJEVO - Slovački diplomat Miroslav Lajčak koji narednog tjedna preuzima dužnost Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu najavio je kako neće trpjeti opstrukcije njezinih političara u naporima da se provedu nužne reforme. "Međunarodna zajednica zabrinuta je stanjem u BiH. Nakon svih ovih godina i napora koji su uloženi stanje u BiH trebalo bi biti puno bolje nego što je", kazao je Lajčak u intervjuu subotnjem Dnevnom avazu. Ocijenio kako u BiH, za razliku od zemalja iz okruženja, nitko ozbiljno ne govori niti poduzima mjere koje bi dovele do približavanja EU-u. Na pitanje kani li koristiti široke ovlasti koje uključuju mogućnost smjene izabranih dužnosnika, Lajčak je odgovorio potvrdno.

BERLIN - Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) početkom prošlog tjedna objavila je da će Njemačka će u bliskoj budućnost ponovno biti prisiljena uvoziti radnu snagu i time prvi put nakon sredine sedamdesetih otvoriti svoje granice i za radnike koji ne dolaze iz neke od zemalja EU-a. OECD-ova studija je pokazala da će od industrijski razvijenih zemalja Njemačka među prvima osjetiti posljedice demografskog starenja društva i problem manjka radne snage. Tako će se do 2020. broj radno sposobnog stanovništva smanjiti za 7 posto što bi moglo uzrokovati gospodarsku stagnaciju a dugoročno i recesiju. Od industrijski razvijenih zemalja jedino još Japan i Italiju čekaju slični problemi.

BERRWILLER - Sedamnaest osoba ozlijeđeno je kad je automobil uletio u gomilu na popularnom plesu u noći s petka na subotu u francuskom Berrwilleru, priopćili su vatrogasci. Iz nepoznatih razloga automobil je skrenuo među gomilu okupljenu na popularnom plesu koji je organiziran na lokalnom nogometnom igralištu. Proslava je upravo završavala oko tri sata ujutro kad se automobil zaletio u gomilu koja je odlazila. "Pet osoba teže je ozlijeđeno od čega su dvije u kritičnom stanju", kazali su vatrogasci koji su ustanovili i 12 lakše ozlijeđenih te dvije osobe koje su zadobile tek modrice.

PEKING - Sjeverna Koreja namjerava zatvoriti glavni nuklearni reaktor u Yongbyonu ali još nije određen datum, kazao je u subotu u Pekingu šef izaslanstva inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). "Došli smo do dogovora o načinu na koji ćemo kontrolirati zatvaranje nuklearnog kompleksa u Yongbyonu", kazao je novinarima Olli Heinonen po dolasku u glavni grad Kine. Dužnosnik nije iznio prirodu "dogovora" te je kazao da je prerano govoriti o datumu zatvaranja pogona. Radilo se o prvom posjetu Sjevernoj Koreji inspektora IAEA nakon prosinca 2002., kad su ih protjerale vlasti u Pyongyangu.

HONG KONG - Bivša britanska kolonija Hong Kong priprema se za proslavu desete obljetnice povratka u okrilje Kine na kojoj će počasni gost biti kineski predsjednik Hu Jintao. Kineski predsjednik je stigao u petak i to je njegov prvi posjet Hong Kongu od kada je postao najviši kineski državni dužnosnik. No njegov posjet mediji u Hong Kongu nisu potpuno srdačno i pozitivno dočekali. Hong Kong je u kineske ruke vraćen 1. srpnja 1997. Dodijeljen mu je visok stupanj autonomije te je zadržao svoj pravni sustav, valutu, običaje, trgovačka pregovaračka prava, imigracijske zakone i pravilo da se vozi lijevom stranom ceste. Obrana i diplomatski odnosi pod upravom su središnje vlasti u Pekingu.

UJEDINJENI NARODI - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u petak Siriju i Iran da učine više na sprječavanju krijumčarenja oružja u Libanon navodeći "uznemiravajuća izvješća" libanonske i izraelske vlade o navodnim kršenjima UN-ova embarga na oružje. U izvješću Vijeću sigurnosti o provedbi rezolucije kojom je okončan 34-dnevni rat između Izraela i libanonskog Hezbollaha Ban je rekao kako ta izvješća "predstavljaju veliku prepreku uspostavi stalnog prekida vatre i dugoročnom rješenju" koje bi donijelo mir Libanonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙