FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 3. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

CANBERRA - Indijski liječnik koji je sinoć pritvoren u Australiji osmi je uhićenik povezan s neuspješnim terorističkim napadima u Londonu i Glasgowu, objavljeno je u utorak. Indijac je uhićen u zračnoj luci u Brisbaneu u trenutku kada je pokušavao napustiti zemlju. Premijer države Queensland Peter Beattie izjavio je da je taj čovjek, koji je u Australiji radio na temelju privremene vize, "povezan s incidentima u Britaniji". Sva osmorica povezana su s planom detonacije dva automobila puna eksploziva u Londonu i napadom terenskim vozilom punim plinskih boca na aerodromu u Glasgowu. Trojica od osmorice uhićenih su liječnici.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a George W. Bush u ponedjeljak je pomilovao zatvorske kazne od dvije i pol godine bivšeg predstojnika ureda predsjednika SAD-a Lewis "Scooter" Libbyja na koju je osuđen zbog ometanja pravde i krivokletstva, izvijestio je dužnosnik Bijele kuće. Dužnosnik je rekao da je Bush "pomilovao Libbyja od zatvorske kazne, ... ostavljajući mu uvjetnu kaznu i novčanu globu od 250 tisuća dolara". "To znači da Libby neće ići u zatvor", rekao je dužnosnik. Lewis Libby osuđen je na zatvorsku kaznu zbog laganja pod prisegom i opstruiranja istrage o tome tko je iz Bijele kuće 2003. otkrio identitet tajne agentice CIA-e Valery Plame čiji je suprug kritizirao planirani rat s Irakom. Pomilovanje Libbyja razljutilo je demokrate koji su predsjednika Bushva odmah optužili za zloupotrebu vlasti. Bush se ipak suzdržao od potpunog pomilovanja i Libbyju je ostavio dvogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu i globu od 250.000 dolara.

ZAGREB/KIŠINJEV - Predsjednik Republike Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak navečer u trodnevni posjet Moldaviji, a u utorak ujutro nakon ceremonije svečanog dočeka u predsjedničkoj palači u Kišinjevu započeo razgovore sa svojim kolegom i domaćinom Vladimirom Voronjinom. Predsjednik Republike u ponedjeljak je večerao s potpredsjednikom moldavske vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Andreijem Stratanom. Razgovaralo se o bilateralnim odnosima i pitanjima europskih integracija. S predsjednikom Voronjinom Mesić će prema najavama također razgovarati o mogućnostima daljnjeg unaprjeđivanja bilateralnih odnosa, a bit će razmijenjena mišljenja i o napredovanju dviju zemalja na njihovom putu prema Europskoj uniji. Predsjednik Mesić će u srijedu iz Moldavije otputovati u posjet Kazahstanu.

DES MOINES - Bivši američki predsjednik Bill Clinton se po prvi put uključio u predsjedničku kampanju svoje supruge, pohvalivši njezine sposobnosti i najavivši da će učiniti sve kako bi joj pomogao da stigne do Bijele kuće. "Bio bih ovdje večeras čak i da nismo u braku", rekao je Clinton u ponedjeljak pred 3.000 ljudi u Des Moinesu u Iowi, državi u kojoj sljedeće godine prvi počinju stranački predizbori. "Ona je daleko kvalificiraniji kandidat od svih za koje sam dosad glasao u životu", rekao je Clinton, koji je do nastupa u Iowi svoju nazočnost u supruzinoj kampanji ograničavao na savjetovanje iza pozornica i sudjelovanje na zatvorenim priredbama za sakupljanje donacija. Kampanja Hillary Clinton ovoga je vikenda pretrpila udarac objavom informacije da je drugi najpopularniji predsjednički kandidat iz redova Demokratske stranke Barack Obama prikupio više donacija. Bill Clinton, čija je popularnost u SAD-u i dalje iznimno velika, jedan je od najjačih aduta u predsjedničkoj kampanji Hillary Clinton i njegovo će pojavljivanje u istoj biti pomno planirano.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙