FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 3. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 3. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

SARAJEVO - Nekadašnji frontman rock skupine Buldožer, kontroverzni slovenski umjetnik i glazbenik Marko Brecelj, pokušao je u ponedjeljak u Sarajevu izvesti "simbolično samospaljivanje" pred Sabornom crkvom kako bi na taj način ukazao na djelovanje velikih vjerskih zajednica koje smatra štetnim. Preformans kojega je nazvao "Bog zna koje potpuno kontrolirano samozapaljenje", pretvorio se međutim u mali incident jer pravoslavni svećenici nisu pokazali puno razumijevanja za njegove umjetničke nakane te su pozvali policiju. Policajci su Brecelja legitimirali i na kratko mu oduzeli putovnicu no nisu ga privodili u postaju. Brecelj je rođen u Sarajevu prije 56 godina gdje ga je, po vlastitom kazivanju, djed Slavko bez znanja roditelja upisao u knjige krštenih u Pravoslavnoj crkvi. Zbog toga što smatra kako je Pravoslavna crkva, baš kao i Katolička te Islamska zajednica baš na tlu BiH "raspirivala vatru koja je progutala stotine tisuća života te još uvijek zamračuje pogled na bolje sutra", Brecelj je u Sabornoj crkvi pokušao iznijeti zahtjev da ga izbrišu iz njihovih knjiga. U Sabornoj su ga crkvi odbili tvrdeći kako njegov zahtjev ne mogu ispuniti.

TEHERAN - Iran je odbacio zahtjev poznatog američkog redatelja Olivera Stonea za snimanjem filma o predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, objavila je iranska medijska kuća Press TV. Ahmadinedžadov savjetnik za medije Mehdi Kalor izjavio je da je Stone uputio zahtjev da snimi film o Ahmadinedžadu, ali je predsjednik sam odbacio takvu ideju. "Vidjeli smo njegove dokumentarce i, iako ga smatramo pripadnikom američke oporbe, on je ipak dio 'velike sotone'", rekao je Kalor. Od Islamske revolucije 1979. godine, Iran Sjedinjene Države naziva "velikom sotonom" zbog njezine "svjetske imperijalističke politike". "Smatramo da američki filmovi nemaju prevelike veze s pravom umjetnošću i kulturom i uvelike se koriste kao sredstvo političke promidžbe", rekao je Kalor.

LONDON - Britanska kraljica Elizabetha II. oduševljena je time što će u prosincu ponovo postati baka, objavila je kraljevska palača. Time je potvrđeno da je Grofica od Wessexa, 42-godišnja supruga princa Edwarda, kraljičinog najmlađeg sina, po drugi put u drugom stanju. Par ima četiri godine staru kćer Lady Louise Windsor. Prije rođenja Lady Louise, grofica od Wessexa Sophie Rhys-Jones imala je po život opasnu izvanmaterničnu trudnoću. Kraljici Elizabethi II. ovo će biti osmo unuče.

STOCKHOLM - Uz švedske ceste nije neobično ni rijetko povremeno ugledati sobove kako prolaze laganim kasom, no leš mrtve dvogrbe deve uz jednu švedsku autocestu bio je iznenađenje i za policiju te skandinavske zemlje. "Dobili smo dojavu, misleći da je šala. No, kad smo stigli na mjesto događaja ustvrdili smo da je uistinu riječ o uginuloj dvogrboj devi", kazao je policajac Lars Lindwall. Policija je upozorenje dobila u noći na ponedjeljak. U blizini južnog švedskog grada Karlskrone otkrila je leš uginule životinje na kojoj su bili vidljivi tragovi ozljeda. "Pretpostavljamo da su je transportirali u prikolici iz koje je ispala, nakon čega su je vukli po cesti budući je bila čvrsto vezana lancem, zbog čega je zadobila smrtonosne ozljede. Kad su shvatili da im životinja više neće koristiti, leš su ostavili uz autocestu E22", objasnio je Lindwall, dodavši kako policija trenutačno traga za vlasnicima deve te da će protiv njih biti podignuta sudska tužba zbog okrutnosti prema životinji.

BERLIN - Djelatnici Intenzivnog Pedijatrijskog odjela bolnice u njemačkom Muensteru tijekom vikenda su na liječenje primili neuobičajenu pacijenticu - Mary Zwo, bebu gorilu, staru samo šest tjedana, zbog znakova jake dehidracije i hipotermije, izvijestio je u ponedjeljak direktor muensterskog zoo-a Joerg Adler. Malenu gorilu u subotu su u gotovo besvijesnom stanju u rukama majke koja joj je nastojala olakšati tegobe pronašli djelatnici Zoo-a koji su je hitno prebacili na odjel intenzivne pedijatrijske skrbi Bolnice u Muensteru, nadajući se da će medicinsko osoblje primiti životinju i pružiti joj pomoć. Nitko nije imao ništa protiv kada je u nedjelju ujutro šest tjedana staroj Mary Zwo pružena liječnička, umjesto veterinarska pomoć, pa je bolnicu napustila već u nedjelju popodne. Osim čimpanzi, patuljastih ili gracilnih čimpanzi i orangutana, gorile su na popisu UN-ova Programa za zaštitu okoliša, kao ugrožena vrsta životinja izložena ubrzanom istrebljenju. Stručnjaci smatraju da bi spomenute vrste primata, ukoliko im se ne pomogne, mogle potpuno nestati u predstojećih pedesetak godina. Zbog ove činjenice ne čudi spremnost njemačkih liječnika da pomognu Mary Zwo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙