FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 2. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KENNENBUNKPORT - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je sinoć u dvodnevni posjet Sjedinjenim Državama koji je započeo razgovorima s predsjednikom SAD-a Georgeom W. Bushom na imanju Bushovih u Kennenbunkportu u državi Maine. George W. Bush i Vladimir Putin susreću se u trenutku kada su odnosi između njihove dvije vlade zategnuti zbog više međunarodnih pitanja. Sastanku dvaju državnika nazočan je i Bushov otac, bivši predsjednik SAD-a George H. W. Bush. Vanjskopolitički analitičari kažu kako mjesto razgovora naglašava ozbiljnost nastojanja Washingtona da se postigne popuštanje napetosti između dvije zemlje. Bush također želi pridobiti Putinovu potporu za šire gospodarske sankcije koje za cilj imaju ostvariti pritisak na Iran zbog njegovog nuklearnog programa. Dužnosnici SAD-a i Rusije, međutim, susret u Kennenbunkportu opisuju kao neformalan i umanjuju bilo kakva očekivanja da bi moglo doći do velikih pomaka u složenim pitanjima kao što su plan proturaketne obrane, neovisnost Kosova ili SAD-ovih kritika stanja demokracije u Rusiji.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić na poziv predsjednika Republike Moldavije Vladimira Voronina od ponedjeljka do srijede boravi u službenom posjetu Moldaviji, stoji u priopćenju Ureda predsjednika objavljenom na internet stranici Ureda predsjednika Republike. S domaćinom predsjednikom Voroninom, kao i s drugim visokim predstavnicima Moldavije razgovarat će o mogućnostima daljnjeg unaprjeđivanja bilateralnih odnosa, a bit će razmijenjena mišljenja i o napredovanju dviju zemalja na njihovom putu prema europskim integracijama. Od 5. do 7. srpnja predsjednik Mesić će, na poziv predsjednika Nursultana Nazarbajeva, boraviti u radnom posjetu Republici Kazahstan. U razgovorima što će ih tom prigodom voditi najviše će pozornosti biti posvećeno mogućnostima daljnjeg razvijanja gospodarskih odnosa dviju zemalja te uključivanju hrvatskih tvrtki u projekte što se realiziraju u sklopu ambicioznog plana gospodarskog razvoja Kazahstana, navodi se u priopćenju.

SEUL - Nedavni testovi raketa kratkog dometa koje je provela Sjeverna Koreja bili su uspješna lansiranja naprednog oružja kojima se u kratkom roku mogu napasti ciljevi u Južnoj Koreji, izjavio je u ponedjeljak zapovjednik američkih snaga u Južnoj Koreji. Sjeverna Koreja testirala je najmanje tri rakete kratkog dometa u proteklih mjesec dana, a posljednji je test napravljen prošlog tjedna dok su UN-ovi inspektori nuklearnih postrojenja bili u toj zemlji u okviru sporazuma o razoružanju. "To su suvremene rakete kojima se lako rukuje i može ih se brzo ispaliti", rekao je američki general B.B. Bell. "To su bila uspješna testiranja", rekao je Bell na seminaru u Seulu.

JENIN - Izraelski vojnici su u Jeninu, na Zapadnoj obali u ponedjeljak ujutro ubili naoružanog Palestinca, doznaje se od palestinskog sigurnosnog izvora. Od početka izraelsko-palestinskih nasilja u rujnu 2000. godine, to je 5.773. žrtva, od kojih su većina Palestinci, prema bilanci agencije France presse. Aktivist Fataha ubijen je u pucnjavi s postrojbom izraelske vojske koja je bila u rutinskoj akciji u izbjegličkom logoru grada. Jedna vojna glasnogovornica u Tel Avivu tvrdi da je aktivist Fataha zapucao na vojnike u Jeninu, koji su uzvratili i ubili ga, pri čemu je ranjen još jedan naoružani Palestinac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙