FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 1. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEČ - Tridesetak policijaca je ozlijeđeno, a devet navijača uhićeno u navijačkim izgredima koji su izbili u subotu u Kapfenbergu nakon završetka prijateljske nogometne utakmice između austrijskog Rapida i zagrebačkog Dinama, objavila je danas policija. Do tučnjave i bacanja kamenja došlo je po završetku utakmice koja je okončana rezultatom 1:1. Policija je privela pet Hrvata i četiri Austrijanca. Po pisanju regionalnog dnevnika Kleine Zeitung, maskirani hrvatski huligani počeli su izazivanjem lokalnih navijača. Potom su pristaše oba tabora, pod snažnim utjecajem alkohola, zajednički napali stotinjak policajaca.

LONDON - Britanski premijer Gordon Brown kazao je u nedjelju da Velika Britanija "neće popustiti i neće je zaplašiti" terorizam. Stupanj pripravnosti na terorizam u Velikoj Britaniji podignut je u subotu navečer na razinu "kritično", najvišu razinu, nakon što su u petak otkrivena dva vozila-bombe u Londonu i nakon napada na glavni terminal zračne luke u Glasgowu u subotu. Brown je istaknuo da je istraga o tim događajima zabilježila "brzi napredak" s četiri uhićenja. Nekoliko kuća blizu zračne luke pretresla je policija u nedjelju ujutro. Šaljući poruku teroristima, Brown je kazao u intervjuu za BBC: V. Britanija "neće popustiti i neće biti zaplašena niti će ikome dopustiti da naškodi britanskom načinu života". "Morat ćemo biti stalno na oprezu, biti u svakom trenutku u stanju pripravnosti", dodao je on. Terorizam "je đavolji čin kojega nikad ne može opravdati vjera", nastavio je on, ocjenjujući da je terorizam "dugoročna i stalna prijetnja", rekao je britanski premijer.

BRUXELLES - Točno na polovici godine obavlja se smjena na čelu Europske unije. Portugal u nedjelju preuzima predsjedništvo od Njemačke, koja je po općoj ocjeni bila vrlo uspješna u proteklih šest mjeseci. Prioritet svih prioriteta tijekom portugalskog predsjedništva bit će zaključivanje novog ugovora, u kojem će biti preuzeta glavnina odredbi iz propalog ustava. Portugal je najavio da će uz reformu europskih institucija među prioritetima biti i proširenje, a upravo te reforme olakšavaju izvršenje preuzetih obveza u procesu proširenja. Portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado posjetio je Zagreb sredinom svibnja kada je izjavio da će njegova zemlja "intenzivno raditi na otvaranju novih poglavlja i davanju novog impulsa pregovorima između Hrvatske i EU-a".

ATENA - Rubni dijelovi požara još uvijek gore u nedjelju u parku prirode Parnis, na ulazu u Atenu, čijih je više tisuća hektara opustošeno vatrom od četvrtka, objavila je služba za koodinaciju vatrogasaca. Usprkos naporima koje je zadnjih četiri dana uložilo približno 210 vatrogasaca i 300 vojnika uz pomoć dva zrakoplova, "još uvijek ima otvorenih požara, iako su jako izgubili na intenzitetu", kazala je glasnogovornica te službe. "I dalje smo na oprezu jer vjetar ponovno jača", dodala je ona. Prema prvim procjenama stručnjaka, najmanje 2.500 hektara borove šume uništeno je od četvrtka u tom masivu, smještenom tridesetak kilometara sjevernozapadno od Atene.

TOKIO - Japanski ministar obrane Fumio Kyuma ispričao se u nedjelju nakon što je prethodnog dana kazao da se "nije moglo izbjeći" atomsko bombardiranje Hiroshime i Nagasakija radi sprečavanja sovjetske invazije na Japan 1945. godine. "Žao mi je što su moje primjedbe ostavile utisak da olako gledam na žrtve A-bombe", kazao je Kyuma na konferenciji za tisak u Nagasakiju, gradu čiji je zastupnik. Kazao je, međutim, da "ne mora ispravljati primjedbe" koje je dao prethodnog dana, žaleći se da je krivo protumačen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙