FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 1. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

GLASGOW - Britanska policija pritvorila je zasad četvero osoba osumnjičenih da su povezani sa subotnjim napadom gorućim vozilom na zračnu luku u Glasgowu i pronalaskom dvaju automobila s neeksplodiranim improviziranim bombama u Londonu, javlja AP. Troje osumnjičenih je u zatvoru, a četvrti pod stražom u bolnici, jer je u incidentu u Glasgowu zadobio teške opekotine. Scotland Yard uhitio je dvojicu u sjevernoj engleskoj pokrajini Cheshire tijekom zajedničke racije specijalnih policijskih snaga iz Londona i Birminghama. Druga dvojica uhićena su u Glasgowu nakon što su terenskim vozilom udarila u staklena vrata na ulazu u aerodromsku zgradu, a zatim su iskočila iz vozila, pri čemu je jedan od njih bio zahvaćen plamenom. Britanska vlada podigla je stupanj pripravnosti u zemlji na kritičnu razinu, najviši od pet na sigurnosnoj ljestvici. Kritičan stupanj pripravnosti znači da vlada smatra kako je vrlo vjerojatno da će doći do novih napada.

SYDNEY - Australska vlada preporučila je u nedjelju najveći oprez svojim državljanima koji putuju u Veliku Britaniju, koja se nalazi u najvećem stupnju pripravnosti nakon napada na terminal zračne luke u Glasgowu i neuspjelih atentata automobilom-bombom u petak u Londonu. "Preporučujemo vam da pokažete najveći oprez i pratite događaje koji bi mogli prijetiti vašoj sigurnosti u Velikoj Britaniji zbog povišenog rizika od terorističkog napada", kaže se u preporuci ministarstva vanjskih poslova. "Razina uzbune podignuta je i vlasti potiču građanstvo da ostane u stalnoj pripravnosti", dodaje ministarstvo.

HONG KONG - Kineski predsjednik Hu Jintao uputio je u nedjelju zagovornicima nezavisnosti Hong Konga upozorenje da ne izazivaju središnju vlast u Pekingu. Tijekom govora u povodu 10. godišnjice povratka Hong Konga pod suverenitet Kine, Hu je naglasio važnost nacionalnog jedinstva kao najvažnijeg čimbenika u sklopu "jedne zemlje s dva sustava", kako je nazvan svojevrstan dogovor Pekinga i Londona o povratku Hong Konga pod okrilje Kine. "Jedna zemlja i dva sustava su stvari koje ne bi smjele biti odvajane, a još manje suprotstavljene jedna drugoj", kazao je Hu i dodao: "Jedna zemlja znači da moramo podržati vlast središnje vlade te kineski suverenitet, jedinstvo i sigurnost". U Hong Kongu se danas očekuje i godišnji mimohod čiji sudionici potiču razvoj demokracije. Na tom mimohodu je 2003. i 2004. godine sudjelovalo više od 500.000 osoba. Kineski će predsjednik napustiti Hong Kong prije tog mimohoda. Hong Kong je 1. srpnja 1997. vraćen pod kinesku vlast nakon što su njime 156 godina vladali Britanci.

BAGDAD - Broj ubijenih civila u Iraku u lipnju pao je za 36 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, dok je broj žrtava u policiji u očitom porastu, priopćeno je u nedjelju iz iračkih ministarstava unutarnjih poslova, obrane i zdravstva. U lipnju je ubijen 1.241 civil, nasuprot 1.951 prethodnog mjeseca. Broj ranjenih u lipnju je iznosio 1.561, nakon 2.011 u svibnju (-29 posto). Tendencija pada broja žrtava u vjerskom nasilju mogla bi se objasniti postupnim raspoređivanjem dodatnih američkih i iračkih vojnika do lipnja, u okviru plana osiguravanja Bagdada pokrenutog polovicom veljače. U lipnju je iračka vojska izgubila 31 vojnika, nasuprot 46 prethodnog mjeseca, što je pad od 33 posto, prema istim izvorima. Za policiju, naprotiv, broj ubijenih u očitom je porastu u lipnju i iznosi 191, nasuprot 127 u svibnju (+50 posto). Tendencija je jednaka kad se radi o broju ranjenih policajaca: 350 u lipnju, nasuprot 215 mjesec dana ranije (+63 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙