FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:
ZAGREB, 11. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

BRUXELLES

Flamanski demokršćani osvojili su najviše glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Belgiji i nakon osam godina mogli bi se vratiti na vlast. Prema projekcijama na temelju djelomičnih rezultata, flamanski demokršćani (CDV) osvojili su oko 31 posto glasova u Flandriji, gdje živi 60 posto od 10,5 milijuna Belgijanaca. Druga stranka u Flandriji je ekstremno desni Vlaams Belang (Flamanski interes) s oko 20 posto glasova, ali s tom strankom nitko ne želi koalirati. Flamanski liberali dosadašnjeg premijera Guya Verhofstadta na trećem su mjestu s oko 18,5 posto glasova. Najveći gubitnici su flamanski socijalisti (SPA) koji su prema projekcijama rezultata dobili 8,8 posto manje nego na zadnjim izborima.

U južnoj frankofonoj regiji Valoniji dvije vodeće stranke zadržale su vodstvo iako su dobile manje glasova nego na prošlim izborima. Socijalistička stranka (PS) valonskog premijera Elia di Rupoa s 36 posto pala je na 32 posto glasova, a liberalni Reformatorski pokret (MR) drugi je s oko 28 posto glasova. Najveći dobitnici u odnosu na prethodne izbore su valonski zeleni Ecolo, koji su dobili više od 10 posto glasova.

Kada se objave konačni rezultati, belgijski kralj trebao bi zadužiti šefa najjače stranke da sastavi novu vladu.

BRUXELLES

Belgijski premijer Guy Verhofstadt, koji je na čelu vlade bio posljednjih osam godina, priznao je u nedjelju navečer poraz na parlamentarnim izborima. "Rezultati izbora su jasni, birači su glasovali za drukčiju većinu od one koja je vladala zemljom u posljednjih osam godina", rekao je Verhofstadt, flamanski liberal koji je vladao u četveročlanoj koaliciji s flamanskim socijalistima te s valonskim liberalima i socijalistima. Najveći dobitnik nedjeljnih parlamentarnih izbora je flamanska demokršćanska stranka (VLD) flamanskog premijera Yvesa Leterma, koji ima najviše izgleda da dobije mandat da sastavi novu vladu. Očekuje se da će Verhfostadt u ponedjeljak belgijskom kralju Albertu II. podnijeti ostavku.

TRIPOLI

Europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Fererro-Waldner i šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier doputovali su u nedjelju u Benghazi, u Libiji kako bi razgovarali o pomilovanju bugarskih medicinskih sestara. Dvoje europskih čelnika "trebaju se odmah sastati s obitelji žrtava u Benghaziju (tisuću kilometara istočno od Tripolija) kako bi se dogovorili o mogućem rješenju problema", rekao je glasnogovornik obitelji Idriss Lagha. Medicinske sestre i palestinski liječnik koji su 2004. prvi put osuđeni na smrt, a kazna im je potvrđena koncem 2006., optuženi su da su virusom AIDS-a namjerno zarazili 438 djece u Benghaziju, drugom po veličini libijskom gradu, od kojih je 56 umrlo. Tripoli je nedavno priznao da vodi pregovore radi pomilovanja medicinskih sestara, napominjući ipak da se dogovor ne može postići prije nego libijsko pravosuđe ne donese "konačnu presudu".

KAIRO

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelski premijer Ehud Olmert mogli bi sudjelovati na sastanku Kvarteta za Bliski istok u Egiptu ovog mjeseca, izjavio je u nedjelju egipatski ministar vanjskih poslova. Ahmed Abul Gheit rekao je na konferenciji za novinare koju je održao s nizozemskim kolegom, da su neki članovi Kvarteta najavili da bi Abas i Olmert mogli biti na sastanku planiranom za 26. lipnja u ljetovalištu na Crvenome moru Sharm el-Sheikhu. Zapadni diplomati izjavili su da bi Olmert i Abas mogli nastaviti bilateralne razgovore potkraj mjeseca na sastanku Kvarteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙