FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 31. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 31. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB/DEN HAAG - Haški sud (ICTY) u četvrtak je na zahtjev obrane u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" skinuo oznaku tajnosti s tužiteljskog podneska u kojem su imenovana sedmorica hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika kao sudionika "zajedničkog zločinačkog pothvata". Tužiteljstvo je kao nove sudionike zločinačkog pothvata navelo "bivšeg zapovjednika gospićke vojne oblasti Mirka Norca, bivšeg zamjenika splitske vojne oblasti Rahima Ademija, bivšeg zapovjednika karlovačke vojne oblasti Miljenka Crnjca, bivšeg zapovjednika vojne policije Matu Laušića, bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka, bivšeg pomoćnika ministra obrane za sigurnost Markicu Rebića i bivšeg ministra obnove Juru Radića", prema podnesku tužiteljstva podnesenom uz oznaku tajnosti 17. svibnja.

ZAGREB - Skidanjem oznake povjerljivosti s dokumenta "Objašnjenje optužnice" koje je tužiteljstvo u postupku koji se pred Haškim sudom (ICTY) vodi protiv trojice hrvatskih generala povjerljivo uložilo 17. svibnja, taj dokument ostaje dijelom optužnice, ali bez pravnih posljedica po sedmoricu hrvatskih građana koji se u njemu spominju u okviru tzv. zločinačkog pothvata, rekla je u četvrtak Jadranka Sloković, odvjetnica Ivana Čermaka, jednog od optuženih generala. U telefonskom razgovoru za Hinu, odvjetnica Sloković rekla je da je taj dokument "aneks optužnice, ali samo kao objašnjenje". "Zbog toga po osobe koje se u njemu navode ne može biti nikakvih pravnih posljedica, protiv njih neće biti nikakve istrage niti će se kazneno goniti. Njih Den Haag neće procesuirati, iako bi to mogla učiniti Hrvatska, ali Haški sud ni na koji način to ne može Hrvatskoj naložiti", rekla je Jadranka Sloković.

ZAGREB - Ukrajina potpuno podržava težnje Hrvatske za članstvom u EU i NATO-u, a u cijeloj regiji Hrvatska je primjer uspješne, preporođene nacije, izjavio je u četvrtak u Hrvatskom saboru ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko. "Kako Hrvatska tako i Ukrajina vidi svoju perspektivu u ujedinjenoj Europi", kazao je Juščenko hrvatskim zastupnicima i istaknuo da su EU i NATO strateški cilj njegove zemlje koji je potvrđen u zakonodavstvu. Ovaj posjet Hrvatskoj Juščenko vidi kao "otvaranje novih mogućnosti i perspektive za suradnju". Ukrajina je, istaknuo je Juščenko, osim za zajedničku suradnju na području euroatlantskih integracija, prije svega zainteresirana za "tješnji politički i društveni dijalog". Nije zaboravio ni gospodarsku suradnju za koju je ustvrdio da je sve snažnija i dinamičnija. Također je istaknuo zainteresiranost Ukrajine za realizaciju projekta zajedničkog transporta nafte naftovodima "Družba-Adria".

BEOGRAD - Na granici između Srbije i Republike Srpske u četvrtak je, nešto nakon 14 sati, uhićen haški optuženik Zdravko Tolimir, jedan od sedam pomoćnika zapovjednika Vojske Republike Srpske, također haškog optuženika Ratka Mladića, javili su beogradski elektronički mediji. Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić potvrdio je za beogradski Radio B92 da je uhićen jedan haški optuženik, ali nije mogao potvrditi o kome je riječ, već je samo kazao da nije riječ o Ratku Mladiću. Zajednička akcija policije Srbije i Republike Srpske počela je u četvrtak poslije podne, a Tolimir je uhićen kad je pokušao ilegalno prijeći granicu. Beogradski mediji prenose da je uhićenje Tolimira potvrdila policija Republike Srpske. Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi izvršenja genocida, za zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona ili običaja ratovanja, uključujući istrebljenje, ubojstvo, prisilno premještanje i deportaciju.

BEČ - Međunarodna konferencija "Žene lideri - povezivanje za mir i sigurnost na području Bliskog istoka" završila je u četvrtak u Beču usvajanjem preporuka u kojima se uz ostalo ističe potreba imenovanja većeg broja žena na pozicije medijatora i posebnih izaslanica pri rješavanju sukoba u međunarodnim i regionalnim organizacijama kao i u raznim mirovnim operacijama pod okriljem UN-a. "Konferencija je bila vrlo uspješna, protekla je u pozitivnom ozračju", rekla je nakon završetka tog međunarodnog skupa hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar - Kitarović. Sudjelujući u raspravi ona je rekla da je Hrvatska "snažno predana tome da pridonese naporima međunarodne zajednice u postizanju sigurnosti i stabilnosti na Srednjem istoku i podsjetila na hrvatski angažman u mirovnoj misiji pod okriljem UN-a u Afganistanu."

WASHINGTON - Američki helikopter CH-47 Chinook koji se u srijedu navečer srušio na jugu Afganistana, pri čemu je poginulo sedam članova posade i putnika, prema preliminarnim nalazima istrage srušen projektilom iz ručnog protuzrakoplovnog lansera, izvijestio je u četvrtak CNN pozivajući se na izjave vojnih dužnosnika SAD i NATO-a. Prema američkim izvorima, u padu Chinooka poginula je petočlana američka posada i dvojica vojnih putnika, jedan britanski i jedan američki vojnik, što su potvrdila i ministarstva obrane u Londonu i Ottavi. Pentagon je objavio kako su sva sedmorica poginulih bili iz sastava misije ISAF-a u Afghanistanu, te kako se incident dogodio kod mjesta Kajaki u pokrajini Helmand. Postrojba koja je upućena na mjesto pada helikoptera, uletjela je u zasjedu, kazali su dužnosnici ISAF-a, no nema izvješća o stradalima u tom napadu, navodi CNN.

MADRID - Glavni diplomat Europske unije Javier Solana i iranski pregovarač Ali Laridžani počeli su u četvrtak u Madridu nove pregovore kako bi pokušali pronaći izlaz iz krize zbog iranskog nuklearnog programa. Uoči samog susreta Solana je pozvao Teheran da "bude popustljiv", dok velesile prijete Iranu novim sankcijama ukoliko i dalje bude odbijao da prekine obogaćivati uran. Solana i Laridžani su koncem travnja u Ankari već održali niz susreta koji nisu dali opipljiva rezultata. Predstavnik europske diplomacije i iranski pregovarač počeli su pregovore iza zatvorenih vrata oko 17.00 sati po srednjoeuropskome vremenu u krugu madridske palače Quinta del Pardo. Dvojica čelnika nisu dala nikakve izjave za tisak.

ZAGREB - U središtu Madrida se u hotelu Melia Galgos ovih dana održava "Tjedan hrvatske gastronomije" tijekom kojeg gosti hotelskog restauranta a la carte mogu degustirati desetak jela koje je pripremio istarski kuhar Marinko Jurešić. Kako se doznaje iz hrvatskog veleposlanstva u Madridu, Tjedan hrvatske gastronomije dobro je posjećen, a odjek u španjolskim medijima također je vrlo pozitivan. Hotelski restaurant dekoriran je vrlo dojmljivim posterima koji prikazuju hrvatsku prirodnu i kulturnu baštinu, a tijekom obroka prikazuje se turistički film o hrvatskim ljepotama. U sklopu hrvatskog kulinarskog tjedna priređena je 30. svibnja u istom hotelu velika promocija autohtonih hrvatskih proizvoda pod naslovom "Saborear Croacia - Okusite Hrvatsku" na koju se odazvalo preko 200 uzvanika, najvećim dijelom iz novinarskih i turističkih krugova te iz diplomatskog zbora.

SARAJEVO - Sudionici konferencije o Jasenovcu, koja je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, usvojili su u četvrtak u Banjoj Luci deklaraciju kojom se od vlasti tog entiteta te Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije traži podnošenje tužbe Međunarodnom sudu pravde (ICJ) protiv Republike Hrvatske. Dvodnevna konferencija okupila je uglavnom srpske povjesničare iz BiH i Srbije, koji su mahom zastupali tezu da su jasenovački zločini do sada minimizirani te da je u tom logoru ubijeno više od 700 tisuća ljudi. U usvojenoj deklaraciji, koja nema obvezujući karakter, sugerira se kako je Republika Hrvatska pravni sljednik NDH te je stoga dužna osigurati odštetu žrtvama Jasenovca odnosno članovima njihovih obitelji. "Netko doista mora odgovarati za te žrtve, a njihovi potomci trebaju biti obeštećeni", izjavio je predsjednik izvršnog odbora udruge "Jasenovac - Donja Gradina" Vladimir Lukić predstavljajući deklaraciju.

ZAGREB/JOHANNESBURG - Britanski premijer Tony Blair pozvao je u četvrtak u južnoafričkom gradu Johannesburgu bogate države da održe obećanja data Africi upozorivši da bi izostanak financijske pomoći mogao ugroziti demokraciju i gospodarski rast kontinenta. Blair je upozorenje izrekao tijekom oproštajnog posjeta Africi u govoru u Johannesburgu. "Bogate zemlje i Afrika imaju izbor... Naš je izbor podržati ono dobro. Afrički je izbor eliminirati loše", prenosi agencija Reuters citat iz govora britanskog premijera koji je Afriku stavio među prioritete svoje vanjske politike. Idućeg tjedna Skupina G8 (industrijski najrazvijenije zemlje svijeta) na sastanku na vrhu pokazat će je li doista spremna provesti obećanja data Africi, rekao je Blair, a prenosi agencija Reuters. Na sastanku G8 u Njemačkoj kancelarka Angela Merkel treba pozvati bogate države da ispune obećanja Africi data 2005., na Blairovu inicijativu.

MOSKVA - Ispitivanje nove ruske interkontinentalne rakete u utorak "odgovor" je na "jednostrane" akcije nekih zemalja, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin, a prenosi Interfaks, komentirajući američki proturaketni štit u Europi. "Ne treba strahovati zbog ovih ruskih poteza, oni nisu agresivni. Oni su tek odlučan odgovor na jednostrane i neutemeljene poteze naših partnera", rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s grčkim kolegom Carolosom Papuliasom. Putin koji je smjerao na Sjedinjene Države, upozorio je i na pokušaje "diktata" i "imperijalizma" u međunarodnim pitanjima. "Svijet se promijenio i bilo je pokušaja da ga se učini jednopolarnim. Neki subjekti međunarodne politike htjeli su svima nametnuti svoju volju", rekao je. "To nije drugo doli diktat i imperijalizam", istaknuo je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙