FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

AMAN - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u petak u Jordan gdje će sudjelovati na Svjetskom gospodarskom forumu za Bliski istok te na sastanku Skupine G11, foruma koji okuplja zemlje u razvoju. Tema ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma za Bliski istok, na kojem će uz hrvatskog predsjednika, između ostalih sudjelovati i afganistanski predsjednik Hamid Karzai, irački potpredsjednik Tarik al Hašimi, zamjenica izraelskog premijera i ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni te glavni tajnik Arapske lige Amr Musa, bit će "Različitost na djelu".

PARIZ - Francuski premijer Francois Fillon u petak je sastavio vladu koja je svedena na 15 ministarstava od kojih sedam vode žene, s osam muškarci. Socijalist Bernard Kouchner (67), bivši ministar i jedan od utemeljitelja organizacije Liječnici bez granica, postao je ministar vanjskih poslova i europskih poslova. Centrist Herve Morin dobio je vodstvo ministarstva obrane. Bivši premijer Alain Juppe (61) državni je ministar zadužen za pitanja ekologije, razvoja i trajnog planiranja.

WASHINGTON - Pravo odlučivanja u Svjetskoj banci (SB) i formalno imenovanje nasljednika Paula Wolfowitza ima 185 država članica te međunarodne institucije, no zapravo su Sjedinjene Države te koje će ga imenovati. Svjetska banka sestrinska je institucija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a obje su rezultat sporazuma iz Bretton Woodsa (Sjedinjene Države) 1944. godine kojim se težilo stabilizirati međunarodni financijski sustav te izbjeći ponavljanje krize iz 1929. godine. Temeljem tada uspostavljenog nepisanog pravila, koje još uvijek važi, europske zemlje imenuju generalnog direktora MMF-a i na čelu te institucije je dakle Europljanin, dok SAD imenuje predsjednika SB-a što znači da tu dužnost obnaša Amerikanac.

ZAGREB - Hrvatska je posljednjih godina ostvarila izvanredan napredak u zaštiti manjina i na tom se području približila svome cilju, ulasku u Europsku uniju, izjavio je u petak u Zagrebu tajnik Venecijanske komisije Gianni Buquicchio. Venecijanska komisija, savjetodavno tijela Vijeća Europe, jedan je od organizatora dvodnevnog seminara "Sudjelovanje manjina u javnom životu" na kojem predstavnici hrvatskih vlasti, međunarodnih institucija i sveučilišta te predstavnici manjina razgovaraju o zakonskim rješenjima zaštite manjina i njihovoj praktičnoj primjeni. Status manjina u društvu, učinkovita zaštita njihovih prava i predstavljanje njihovih interesa u predstavničkim tijelima politički su prioriteti i test demokracije u nekoj zemlji, slažu se sudionici skupa kojemu je pokrovitelj Predsjednik Republike Stjepan Mesić, a suorganizatori MVPEI, Ustavni sud, Zagrebačko sveučilište i Sveučilište u Glasgowu.

ZAGREB - Zagrebačka banka, Holcim i Brodomerkur prve su tvrtke dobitnici nagrada za korporativnu filantropiju u Hrvatskoj, koja im je dodijeljena u petak na svečanosti u zagrebačkom Europskom domu. Svečanosti dodjele nagrada koje dobivaju tvrtke koje provode uspješne programe korporativne filantropije i društveno odgovornog poslovanja nazočili su brojni predstavnici poslovnog sektora i nevladinih udruga te potpredsjednica vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor kao izaslanica predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera. U sklopu projekta dodijeljena je nagrada za najbolju pojedinačnu korporativnu donaciju u 2006. godini, koju je dobila Zagrebačka banka za donaciju udruzi Krijesnica koja pomaže djeci i obiteljima djece oboljele od malignih bolesti.

SAMARA - Europski čelnici i ruski predsjednik Vladimir Putin u petak su na summitu u Samari nastavili "iskrene i otvorene" razgovore i pitanjima koja stoje između Rusije i EU-a. "Spremni smo za iskrenu i otvorenu diskusiju bez tabu tema, a sve kako bismo nadvladali probleme", kazao je Putin drugog dana summita koji se održava u odmaralištu na Volgi. "Treba konkretno definirati kamo trebamo ići u budućnosti, gdje je blokada, gdje se možemo suočiti s izazovima kao što su klimatske promjene i energetske ekonomije", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel čija zemlja predsjeda EU-om. Ukidanje ruskog embarga na poljsko meso i poljoprivredne proizvode što blokira početak pregovora o novom sporazumu o partnerstvu između Rusije i EU-a, rastuća energetska moć Rusije, status Kosova, zaštita ljudskih prava i ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) sporne su teme o kojima će razgovarati ruski i europski dužnosnici.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u nedjelju putuje u trodnevni posjet Norveškoj gdje će s predsjednikom norveškog parlamenta razgovarati o odnosima dviju zemalja. Osim s Thorbjornom Jaglandom, predsjednikom norveškoga parlamenta, Šeks će se u ponedjeljak i utorak sastati i s drugim visokim norveškim dužnosnicima, te ići u audijenciju kod kralja Haralda V. Glavne teme razgovora s norveškim dužnosnicima bit će napredak Republike Hrvatske u procesu priključenja Europskoj uniji i NATO-u, te mogućnosti proširenja parlamentarne suradnje na tom planu. U razgovoru s norveškim dužnosnicima posebna će pozornost biti posvećena gospodarskoj suradnji koja zasad ne prati pozitivan trend političkih odnosa, premda vrlo dobro funkcionira na području turizma i brodogradnje.

SUBOTICA - Formiranje srbijanske vlade, makar u posljednjem trenutku, sada je bolje rješenje nego raspisivanje novih izbora, iako je neshvatljivo što u njoj nema ministarstva za nacionalne manjine, ocijenio je u petak pokrajinski zastupnik i dopredsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Dujo Runje. Zbog napetosti u zemlji koju izaziva neriješen status Kosova, te političke i gospodarske neizvjesnosti koju bi prouzročila nova predizborna kampanja, Dujo Runje kaže da je formiranje vlade dobra vijest za sve građane Srbije, pa tako i pripadnike hrvatske manjine. "Drugo je sada pitanje hoće li ovakva struktura vlasti polučiti bolje rezultate. Najspornije je u kojoj će mjeri Demokratska stranka Srbije, Vojislava Koštunice, biti proeuropski orijentirana", ističe Runje. Runje dodaje da je ipak "neshvatljivo i neprihvatljivo" što se nijedno od 22 ministarstva neće baviti pitanjima nacionalnih manjina, iako one čine gotovo trećinu stanovnika Srbije.

JERUZALEM - Pet raketa ispaljenih iz pojasa Gaze eksplodiralo je u petak ujutro na jugu Izraela, od čega tri u gradu Sderotu, bez žrtava, kazao je glasnogovornik vojske. Jedna je naprava eksplodirala blizu gradskog groblja, druga u industrijskoj zoni, a treća na neravnom terenu, dodaje se. Hamas i islamski Džihad preuzeli su odgovornost za više od 20 raketa ispaljenih na Izrael prije zore i ujutro. Desetak raketa eksplodiralo je u četvrtak u gradu Sderotu, ranivši dvije osobe, od kojih jednog učenika. U utorak i srijedu raketna paljba teško je ranila dvije žene, od kojih jednu 70-godišnjakinju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙