FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 14. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Predsjednik Slovenske nacionalne alijanse (SNZ) Marjan Podobnik ponovno je u ponedjeljak najavio sakupljanje potpisa za referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. "Podržavamo ulazak Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu, ali ne pristajemo na hrvatske pretenzije prema slovenskom teritoriju i moru", rekao je Podobnik na konferenciji za novinare na kojoj je skupina stručnjaka predstavila "zemljovid slovensko-hrvatske granice" na kojem je, kako su rekli njegovi autori, izneseno osam neriješenih graničnih točaka između dviju država ako i teze koje je Podobnik iznosio i ranije o granici u Istri. Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel nije se htio u ponedjeljak u Bruxellesu podrobnije upuštati u komentiranje "zemljovida hrvatsko-slovenske granice".

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirao je u ponedjeljak "zemljovid hrvatsko-slovenske granice", koji je u Ljubljani predstavila Slovenska nacionalna alijansa Marjana Podobnika, rekavši da je državne granice između dviju zemalja utvrdila još Badinterova komisija. "Nikad nisam volio razgovarati u kategorijama ultimatuma, pa tako i slovenskog ultimatuma. Karte naši prijatelji u Sloveniji mogu crtati kakve hoće, u Sloveniju oni mogu zahvatiti i, recimo, Helsinki, mogu i Rejkyavik, to mene uopće ne interesira", izjavio je predsjednik Mesić za HTV.

BRUXELLES - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn izrazio je u ponedjeljak u Bruxellesu zadovoljstvo brzinom kojom napreduju pristupni pregovori s Hrvatskom, odbacivši teze da pregovori ne idu dovoljno brzo. "Pregovori s Hrvatskom su u punoj putnoj brzini i vrlo sam zadovoljan da Hrvatska dobro radi u pregovorima", rekao je Rehn skupini novinara po završetku sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, odgovarajući na pitanje zašto pred Vijećem EU-a trenutačno nema nijednog dokumenta iz Komisije na temelju kojeg bi se mogli ispuniti preduvjeti za otvaranje pregovora po pojedinim poglavljima. "Volio bih privatno razgovarati s izvorima koji to tvrde i ispraviti nesporazum", rekao je Rehn.

BRUXELLES - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je u ponedjeljak nadu da će nova vlada u Srbiji donositi odluke koje će omogućiti nastavak prekinutih pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s tom zemljom. "Vjerujemo da će nova vlada, koja će biti biti reformska i europski orijentirana, sutra biti izabrana u parlamentu i da će donositi odluke koje će moći dati temelj za nastavak pregovora o zaključivanju SSP-a", rekao je Rehn skupini novinara nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

BRUXELLES - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević sudjelovao je u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku s ministarskom Trojkom EU-a o europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici. Ministri obrane zemalja članica EU-a sastali su se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Bruxellesu u sklopu sastanka Vijeća za opće i vanjske poslove. Nakon toga sastanka, Trojka EU-a, predvođena njemačkim ministrom obrane Franzom Josefom Jungom, sastala se s kolegama iz kandidatskih zemalja - Hrvatske, Makedonije i Turske te Islanada i Norveške, članica NATO-a koje su izvan EU-a.

PARIZ - Novi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je u ponedjeljak, na saboru stranke u Parizu, dva dana uoči službenog preuzimanja predsjedničke dužnosti, da odlazi s dužnosti predsjednika UMP-a. "U času kada sam izabran za predsjednika Republike i uoči preuzimanja dužnosti, svi će razumjeti da ne mogu i dalje biti vaš predsjednik", kazao je Sarkozy pred nekih dvije tisuće članova okupljenih u pariškom hotelu. Velika stranka francuske desnice neće izabrati novog predsjednika u zamjenu za Sarkozyja koji je 6. svibnja izabran za predsjednika države s 53 posto glasova birača, ispred socijalističke kandidatkinje Segolene Royal. Stranku će voditi kolektivno tijelo, izvijestio je u nedjelju bivši premijer Jean-Pierre Raffarin.

RIM - Papa Benedikt XVI. vratio se u ponedjeljak u Rim nakon petodnevnog putovanja u Brazil (od 9. do 14. svibnja) gdje je u nedjelju otvorio Petu opću skupštinu biskupa Južne Amerike i Kariba. Papin zrakoplov je sletio u rimsku zračnu luku u Ciampinu odakle je Benedikt XVI. otišao helikopterom u ljetnikovac u Castelgandolfo. Papin posjet Brazilu bilo je prvo prekooceansko putovanje Benedikta XVI. i njegovo šesto putovanje izvan Italije tijekom dvogodišnjeg pontifikata. U Brazilu je Papa osudio rastave braka, pobačaje, krijumčare droge te naglasio da Crkva ne želi voditi politiku već utjecati na društvo svojim moralnim autoritetom. Benedikt XVI. je govoreći pred 270 biskupa Južne Amerike kazao da su i marksizam i kapitalizam propali jer nisu odgovorili zahtjevima društva i ljudi.

GAZA - Palestinski ministar unutarnjih poslova Hani Kawasmeh u ponedjeljak je podnio ostavku na dosadašnju dužnost, poljuljavši dva mjeseca staru vladu nacionalnog jedinstva, nakon što je najsilovitiji val frakcijskih sukoba u zadnjih nekoliko mjeseci potaknuo strahovanja od izbijanja građanskog rata. Unatoč primirju među palestinskim frakcijama, postignutom uz egipatsko posredovanje, sukobi gotovo svakodnevno odnose žrtve. U najnovijem su incidentu dvojica naoružanih Palestinaca i dvojica civila koji su upali u razmjenu vatre poginuli u Gazi gdje su se sukobili pripadnici Hamasa i Fataha.

ZAGREB - Hrvatska ima vrlo kvalitetne bilateralne odnose s Njemačkom i zahvalna je na sveukupnoj političkoj i gospodarskoj potpori koju joj je ta zemlja pružala od 90-ih godina do danas, rekao je u ponedjeljak saborski zastupnik Dražen Bošnjaković izaslanstvu pokrajinskog parlamenta Baden-Wuerttemberga. Kako je priopćeno iz Hrvatskog sabora, Hrvatsko-njemačka skupina prijateljstva, predvođena zastupnicima Draženom Bošnjakovićem i Nikolom Makom ugostila je pokrajinsku skupinu iz Baden-Wurttemberga, Klub zastupnika CDU/CSU-a u njemačkom Bundestagu. U uvodnom dijelu Bošnjaković (zastupnik HDZ-a) zahvalio je na sveukupnoj političkoj i gospodarskoj potpori Savezne Republike Njemačke Hrvatskoj od 90-ih godina sve do danas. Hrvatska ima vrlo kvalitetne bilateralne odnose s Njemačkom, rekao je.

LJUBLJANA - Ministri vanjskih poslova Italije i Slovenije Massimo D'Alema i Dimitrij Rupel potpisali su u ponedjeljak u Bruxellesu, gdje su se susreli na marginama sjednice europskih ministara vanjskih poslova, memorandum o suradnji na razini vlada, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Riječ je o dokumentu o osnivanju ministarske skupine za suradnju na području energetike, transporta i ekologije u sjevernom Jadranu, koja je bila najavljena prilikom prvog D'Alemina posjeta Ljubljani, 10. siječnja ove godine. Kako je priopćilo slovensko ministarstvo, odbor ministara koji će biti u toj skupini sastajat će se jednom godišnje, a polja suradnje mogu se kasnije proširiti i na druga područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙