FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 2. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DEN HAAG - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) razmotrit će zahtjev za skidanjem oznake tajnosti sa spisa suđenja Slobodanu Miloševiću, javlja agencija France presse. Odluka Fausta Pocara, predsjednika ICTY-ja, o razmatranju zahtjeva ne otkriva pojedinosti o dokumentima za koje je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 25. travnja zatražila da odsad budu dostupni javnosti, navodi francuska agencija. Obaviješteni izvori ICTY-ja tvrde da je Del Ponte zahtjev za skidanjem oznake tajnosti podnijela nakon što su je pojedini mediji i bivši suradnici optužili da je surađivala s vlastima u Beogradu. Prema tim tvrdnjama, Del Ponte je s vlastima u Beogradu navodno dogovorila da oni mogu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) podnijeti nepotpune dokumente u procesu Bosne i Hercegovine koja je Srbiju tužila za genocid. Bivši haški tužitelj Geoffrey Nice također je ustvrdio da se Del Ponte 2003. godine suglasila da dokumenti koje Beograd preda sudu ostanu tajnom.

MADRID - Drugu noć zaredom, u sukobima između više stotina mladih i redarstvenih snaga u noći na srijedu u središtu Madrida lakše je ozlijeđeno 45 osoba, javljaju sigurnosne službe. Dvadesetak mladih koji su sudjelovali u okršajima policija je privela u postaje, dok je jedan policajac zadobio prijelom ruke i prevezen je u bolnicu, javlja španjolski državni radio RNE. Sukobi su počeli oko 3.00 sata po srednjoeuropskome vremenu kada su skupine mladih među okupljenim mnoštvom u Malasani, četvrti u središtu prijestolnice glasovitoj po noćnom životu, napale policijske snage prisutne u velikom broju, gađajući ih kamenjem i predmetima. Specijalne policijske snage uzvratile su suzavcem. Vatrogasci su morali intervenirati desetak puta radi gašenja zapaljenih kanta za smeće.

JERUZALEM - Administracija američkoga predsjednika Georgea Busha sastavila je osmomjesečni plan s datumima do kojih se očekuje da izraelski i palestinski čelnici obave korake potrebne za ostvarenje mirovnoga plana, objavili su američki, izraelski i palestinski dužnosnici, a prenosi Reuters. Američki plan prvi je takav plan predstavljen objema stranama, a sadržava precizan datum do kojeg Washington očekuje od Izraela da dopusti palestinskim autobusnim i kamionskim konvojima putovanje između pojasa Gaze i okupirane Zapadne obale. To je zahtjev koji je u Izraelu naišao na neke primjedbe. Washington je odredio i rok do kojega palestinski predsjednik Mahmud Abas iz Fataha mora pojačati broj svojih snaga i poduzeti određene mjere kako bi se obuzdalo gerilsko raketiranje izraelskoga teritorija, tvrde dužnosnici koji su pročitali američki dokument. Napadi bi, prema američkom planu morali prestati prije kraja 2007.

BAGDAD - Iračka vlada je u srijedu nastavila istragu kako bi provjerila informacije o navodnoj smrti vođe Al-Qaide u Iraku, Abu Ayuba al-Masrija u utorak, sjeverno od Bagdada. "Sve dosad nismo pronašli truplo, ali nastavljamo tražiti", kazao je general Abdel Karim Khalaf, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. U utorak je general Khalaf objavio "veoma ozbiljne" informacije da je Al-Masri ubijen u borbi između pobunjenika. No odgovornost za njegovu smrt u utorak je preuzela koalicija sunitskih plemena koja se bori protiv Al-Qaide. "Imamo dokaze i svjedočenja iz prve ruke iz plemenskih redova, koji potvrđuju Al-Masrijevu smrt", opetovao je u srijedu Hamid al-Hayis, vođa vojnog ogranka Buđenje Anbara, koalicije plemena iz te pokrajine na zapadu Iraka. Savez sunitskih skupina koji nadzire irački ogranak Al-Qaide u utorak je pak u priopćenju objavljenom na internetu ustvrdio da je vođa Al-Qaide u Iraku živ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙