FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 12. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 12. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

MOSTAR - Nakon što je glavni tajnik HDZ-a Hrvatske Ivan Jarnjak na skupu HDZ-a BiH u petak navečer u Mostaru pozvao hrvatske stranke u BiH da se ujedine u zaštiti interesa Hrvata u toj zemlji, čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. najavili su zajednički nastup. Na Jarnjakov poziv dvjema strankama da se ponovo ujedine u jednu, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, koji je 2006. godine istupio iz HDZ-a BiH i utemeljo novu stranku, javno je najavio kako će dva HDZ-a u BiH ubuduće nastupati zajedno u obrani interesa hrvatskog naroda. "Pred nama je u BiH zahtjevno vrijeme u kojem će se ustavnim promjenama odrediti sudbina hrvatskog naroda u idućih nekoliko desetljeća. HDZ BiH i HDZ 1990. zajedno se mogu izboriti za ravnopravnost Hrvata u BiH i nitko nam ništa ne može nametnuti", rekao je Ljubić koji je po prvi puta otkako je prošle godine utemeljio novu stranku nazočio nekom skupu u organizaciji HDZ BiH.

ZAGREB - Armenski birači izišli su u subotu ujutro na parlamentarne izbore koji se smatraju testom demokracije u toj kavkaskoj zemlji i glavnom probom za predsjedničke izbore predviđene za iduću godinu, javljaju svjetske novinske agencije. Očekuje se da će Republikanska stranka predvođena premijerom Seržom Sarkisjanom, štićenikom armenskog predsjednika Roberta Kočarjana i favoritom za njegova nasljednika, s lakoćom pobijediti oporbu. Ta stranka, osnovana 1991., već je sedam godina na vlasti. "Ako Republikanska stranka dobije dovoljno glasova na izborima i moja stranka predloži moju kandidaturu za predsjedničke izbore, ja ću sa zadovoljstvom prihvatiti tu ponudu", rekao je Sarkisjan u intervjuu za Reuters u četvrtak. Očekuje se da će se glavna borba na izborima voditi između Republikanske stranke i propredsjedničke Prosperitetne Armenije koju je osnovao bogati poslovni čovjek Gagik Carukjan prije tri godine, javljaju ruske novinske agencije.

PARIZ - Novoizabrani francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je socijalisti Hubertu Vedrineu mjesto ministra vanjskih poslova u njegovoj vladi, o čemu će Vedrine razmisliti", doznaje u petak AFP. Vedrine je bio ministar vanjskih poslova u bivšoj socijalističkoj vladi Lionela Jospina od 1997. do 2002. godine tijekom predsjedanja Jacquesa Chiraca. Sarkozy je u više navrata izrazio želju da sastavi "otvorenu" vladu s osobama iz lijevog centra i centra, po mjerilu sposobnosti, prenosi francuska agencija. Sarkozy treba 17. svibnja imenovati svog premijera, koji bi mogao biti Francois Fillon, bivši ministar obrazovanja. Sastav 15-ero člane vlade, mogao bi biti objavljen vrlo skoro. Vedrine (59) jedan je od bliskih suradnika bivšeg socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda, čiji je bio i diplomatski savjetnik. Bio je i glasnogovornik predsjedništva, zatim šef ureda predsjedničke palače od 1991. do 1995. godine u Mitterrandovo doba.

TAIPEI - Tajvanski premijer Su Tseng-chang podnio je u subotu ostavku, nekoliko dana nakon što ga je suparnik pobijedio na unutarstranačkim izborima za kandidata na izborima za predsjednika države, izvijestila je televizija. Su, koji vodi kabinet i odgovoran je za vladinu politiku, najavio je za subotu i konferenciju za novinare. Televizija Sanlih objavila je da je Suovu ostavku odobrio predsjednik Tajvana Chen Shui-bian. Prošlog je vikenda bivši premijer Frank Hsieh pobijedio na internim izborima vladajuće Demokratske napredne stranke za kandidata za predsjedničku utrku 2008. godine. Sadašnji premijer Su je priznao poraz i obećao potporu svom rivalu.

WASHINGTON - Američke vlasti u travnju su otkrile uznapredovali plan za teroristički napad na američko vojno osoblje ili turiste u Njemačkoj, koji je trebala izvesti skupina povezana s Al Qaidom, izvijestila je u petak TV mreža ABC, pozivajući se na izjave dužnosnika protuterorističkih službi. Američko veleposlanstvo u Njemačkoj je 20. travnja izdalo priopćenje u kojem je Amerikance u toj zemlji pozvalo na oprez i poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi ojačali osobnu sigurnost. Dužnosnici službi sigurnosti kazali su za ABC News kako su američki policajci u civilu prebačeni kako bi pružili dodatnu sigurnost na letovima iz Njemačke u SAD. "Informacija iza prijetnje je vrlo realna", kazao je visoki američki dužnosnik za ABC News, dodajući kako je zavjera, koje je kovana neko vrijeme, uključivala uporabu bombi i pješačkog oružja protiv američkih vojnih objekata.

WASHINGTON/SAN JOSE - Incident s taocima u ruskom veleposlanstvu u San Joseu, u Kostarici, završen je u petak navečer mirno s predajom naoružanog muškarca, potvrdila je kostarikanska policija i veleposlanik Valerij Nikolajenko. Lokalna televizija prikazala je kako dvojica muškaraca izlaze iz veleposlanstva u pratnji policije, što je prenio CNN. Incident je trajao nekoliko sati uz proturječna izvješća o tome kako naoružani napadač drži nekoliko talaca, uključujući i veleposlanika, odnosno da je samo veleposlanik talac i slično. Kasnije je izviješteno da se napadač posvađao s drugim posjetiteljem veleposlanstva prije nego ga je uzeo za taoca. Naoružani muškarac identificiran je kao 20-godišnji Roman Bogdanyants, Kirgiz koji živi u Kostarici, a svađa s drugim posjetiteljem veleposlanstva opisana je kao spor oko novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙