FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Pavletićeva knjiga "Tuđmanova doktrina i drugi članci"

ZAGREB, 29. svibnja 2007. (Hina) - Knjigu "Tuđmanova doktrina i drugi članci" akademika Vlatka Pavletića koji zbog bolesti nije nazočio danas su predstavili u Matici hrvatskoj saborski zastupnik Slaven Letica, predsjednik saborskoga Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem, profesor Zdravko Tomac te u ime nakladnika Milan Bešlić.
ZAGREB, 29. svibnja 2007. (Hina) - Knjigu "Tuđmanova doktrina i drugi članci" akademika Vlatka Pavletića koji zbog bolesti nije nazočio danas su predstavili u Matici hrvatskoj saborski zastupnik Slaven Letica, predsjednik saborskoga Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem, profesor Zdravko Tomac te u ime nakladnika Milan Bešlić.

"Podrumski prostor Matice hrvatske izvrsno ocrtava ozračje u koje se vratio diskurs u kojem danas živi hrvatska većina", rekao je Letica, dodavši kako za razliku od tog na Brijunima uredno gostuje Rade Šerbedžija, a na HTV-u nastupa Denis Latin.

To je ozračje, kako je dodao, u kojem petnaestak godina Žarko Puhovski propisuje održavanje ljudskih prava, a sam je, podsjetio je Letica, bio krunski svjedok na montiranim procesima hrvatskim sveučilištarcima.

Optužnicu Haaškoga tužiteljstva Letica je usporedio sa slikama Ivanove Apokalipse, po kojoj iz mora, koje, po Letici simbolizira narod, izranja zvijer sa sedam glava.

Po toj optužnici zbog tzv. zločinačkog pothvata među glavama je i glava predsjednika Franje Tuđmana, rekao je Letica, dodavši kako je ovih dana toj sedmoglavoj zvijeri pridruženo još sedam novih glava.

Iz Mesićeva ureda Haaškom tužiteljstvu odaslano je 666 dokumenata, što je kako smatra Letica, namjerno uzet taj broj kako bi se stvaranje hrvatske države prikazalo kao dolazak Antikrista.

Po Letičinim riječima Ivo Sanader bi se trebao ponositi ne samo u Benkovcu nego i u Bruxellesu što je na čelu Tuđmanove stranke. Neumjesnom je ocijenio i izjavu Andrije Hebranga kako je 450 dana prije smrti predsjednik Tuđman bio neubrojiv.

"Pavletićeva knjiga isključuje efemerne stvari", napomenuo je Selem, dodavši kako je usredotočena na Tuđmanova državnička postignuća. "Tuđman je realizirao ideju slobodne hrvatske države u zajednici europskih naroda", rekao je Selem.

"Tko su danas licemjeri o kojima je Pavletić pisao još prije tridesetak godina", upitao je Tomac, rekavši kako su to oni koji se usprkos Bleiburgu i različitim haaškim optužnicama i danas protive samostalnoj hrvatskoj državi.

Tomac smtra da je knjiga poticaj i način da se suprotstavimo petoj koloni u Hrvatskoj. Po njegovoj ocjeni sinoć je na Hrvatskoj televiziji (u emisija Latinica) održano suđenje Domovinskom ratu, Franji Tuđmanu i Hrvatskoj gore od onoga u optužnicama Haaškoga tužiteljstva.

Bešlić je ocijenio kako je Tuđman oslobodio Hrvatsku, djelomično Bošnjake, a kako je rekao i Srbe od njihove tlapnje.

Knjigu "Tuđmanova doktrina i drugi članci" (354 str.), objavio je zagrebački nakladnik "Epifanija". Podijeljena je u dva dijela - u prvom su autorovi prigodni govori, polemički tekstovi, dnevnički zapisi, intervjui i istršci iz nasumičnih zapisaka o prvom hrvatskom predsjedniku, a u drugom članci o različitim društvenim i kulturnim pitanjima u posljednjih trideset pet godina.

Vlatko Pavletić (1930.), teoretičar književnosti, esejist, kritičar i političar, objavio je više desetaka knjiga. Lani je objavio "Kurlanski bijesni čvor" te memoarsku knjigu "Prisjećanje o sebi i drugima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙