FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Dekanićeva knjiga "Nafta - blagoslov ili prokletstvo"

ZAGREB, 23. svibnja 2007. (Hina) - Knjiga profesora zagrebačkoga Rudarsko-geološkog fakulteta Igora Dekanića "Nafta - blagoslov ili prokletstvo", s podnaslovom "Izvori energije, globalizacija i terorizam" predstavljena je danas u Zagrebu.
ZAGREB, 23. svibnja 2007. (Hina) - Knjiga profesora zagrebačkoga Rudarsko-geološkog fakulteta Igora Dekanića "Nafta - blagoslov ili prokletstvo", s podnaslovom "Izvori energije, globalizacija i terorizam" predstavljena je danas u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademik Mirko Zelić, savjetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori Jasna Plevnik, stručnjak za terorizam Pavle Kalinić i autor.

"Snažne kompanije koje su se obogatile na eksploataciji nafte, toliko su ojačale da vode politiku u svakoj zemlji", ustvrdio je Zelić, dodavši kako pojam globalizacije u biti podrazumijeva ovladavanje područjem bogatim nalazištima nafte. Iza procjena o svjetskim zalihama nafte ne stoji njezina moguća nestašica, nego kako je rekao, cijena nafte.

Ocijenio je kako u kaspijskom području ima 70 do 80 posto svjetskih zaliha nafte, pa se tamo, kako je rekao, danas i vode ratovi. "Tko bude vladao tim područjem, vladat će svijetom", ustvrdio je.

Po riječima Jasne Plevnik, zemlje koje su devedesetih godina potaknule proces globalizacije (SAD i Velika Britanija) danas su taj pojam, zbog uspjeha kineskoga gospodarstva, zamijenili pojmom međuekonomske ovisnosti.

Kalinić smatra da europski ljevičarski sekularni pokreti, koji su potkraj šesdesetih i sedamdesetih godina htjeli radikalno mijenjati svijet, na domaćem tlu nisu dobili znatniju potporu. Zato su se, kako je ocijenio, premjestili u arapski svijet.

"Islamski teroristi bore se za očuvanje ležišta nafte", rekao je, dodavši kako su oni neizbježna posljedica zapadnjačkih pokušaja da prisvoje njihovu naftu.

Dekanić je rekao kako je knjigu, između ostaloga, napisao da se naši mlađi naraštaji upoznaju s pitanjima energije, globalizacije i terorizma,

"Moja knjiga pokazuje put malim narodima da se što bolje snađu na svjetskom tržištu", dodao je.

Knjiga "Nafta - blagoslov ili prokletstvo" (429 str.) podijeljena je na sedam poglavlja, u kojima autor piše o nafti kao glavnoj pogonskoj snazi suvremenoga svijeta, političkim suprotnostima i svjetskim ratovima u 20. stoljeću, globalizaciji i njezinim izazovima, geopolitici energije i ratovima za naftu, globalnim suprotnostima i nafti kao motivu ratova, terorizmu kao globalnom izazovu i energetskoj budućnosti.

Na kraju knjige, koju je objavio zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga, objavljen je sažetak na engleskom jeziku, bibliografija te kazalo imena i pojmova.

Igor Dekanić (1951.) objavio je više knjiga, a među njima i "Stoljeće nafte" (2002.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙