FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. svibnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 24. svibnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Zastupnici u Hrvatskom saboru u četvrtak su nastavili raspravu o novom prijedlogu zakona o zaštiti okoliša, koji će, prateći upute EU-a o zaštiti okoliša, zamijeniti "stari zakon" iz 2004. U ime Kluba HNS-a Alenka Košiša Čičin-Šain je istaknula kako će HNS poduprijeti novi zakon o zaštiti okoliša kao "nužnu potrebu održiva razvoja", ali i navela da HNS, u prvom čitanju, ima brojne primjedbe na prijedlog. Među ostalim, u zakon bi trebalo ugraditi smjernice, prije svega o gospodarenju otpadom, kako bi se otpad počeo odvajati već od kućanstava, te što prije i što više počelo s reciklažom. Ističe kako bi u izradi studija utjecaja na okoliš obvezno trebali sudjelovati stručni predstavnici ekoloških udruga, baš kao i u povjerenstvima.

ZAGREB - Izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u 2006. danas je u saborskoj raspravi podupro Klub zastupnika HDZ-a, a oporbeni klubovi zastupnika u raspravi nisu sudjelovali. HAZU je lani priredio 29 znanstvenih skupova, 26 stručnih predavanja, dvije javne rasprave te desetke izložaba i predstavljanja knjiga, izvijestio je glavni tajnik HAZU-a Slavko Cvetnić. Naveo je da je za nove članove HAZU-a u 2006. predloženo 79 kandidata te ocijenio kako je medijsko praćenje s tim u vezi bilo "nepotpuno i neprikladno". Naveo je da je za nove članove HAZU-a u 2006. predloženo 79 kandidata te ocijenio kako je medijsko praćenje s tim u vezi bilo "nepotpuno i neprikladno".

ZAGREB - Zastupnici u Hrvatskom saboru sutra će nastaviti sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o prostornom uređenju i gradnji. Jedna od novina koje donosi taj zakonski prijedlog jest i ta da građanima za gradnju obiteljskih kuća brutopovršine do 400 četvornih metara, kao i poljoprivrednici za poljoprivredne zgrade do 600 četvornih metara, više ne će trebati lokacijska i građevna dozvola, nego samo rješenje o uvjetima gradnje, za što će trebati priložiti jedino idejni projekt. Tim zakonom se pojednostavljuje proces prostornog uređenja i gradnje te izdavanje dozvola, rekal je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.

BIOGRAD - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Biogradu pred više stotina građana otkrio spomenik prvomu hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te otvorio novu srednjoškolsku športsku dvoranu. Nazočni su bili ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, ministar znanosti Dragan Primorac, ministrica pravosuđa Ana Lovrin, čelnici Zadarske županije, gradova Zadra i Biograda te drugi. Sanader je rekao da je ponosan onim što je Tuđman učinio za Hrvatsku. "Ponosimo se što smo blizu ispunjenja njegove druge zadaće iz ključnog programa HDZ-a. Prva je bila stvaranje i priznanje Republike Hrvatske, a druga njezin ulazak u europske integracije", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a.

RIJEKA - Primorsko-goranska županija dodijelila je 490.000 kuna za djelatnosti nacionalnih manjina na području te županije, o čemu su danas s predstavnicima manjinskih udruga potpisani ugovori. U ime županije ugovore je potpisao župan Zlatko Komadina napomenuvši kako je ovogodišnji iznos za 10 posto veći od prošlogodišnjeg. Taj se novac isplaćuje iz županijskog proračuna, a namijenjen je sufinanciranju programa udruga nacionalnih manjina. Iznos je raspodijeljen na 25 udruga nacionalnih manjina Srba, Talijana, Mađara, Bošnjaka, Rusina i Ukrajinaca, Slovaka, Crnogoraca, Slovenaca, Roma, Albanaca, Aškalija, Makedonaca i Židova.

BIOGRAD - Ministri obrane Berislav Rončević i unutarnjih poslova Ivica Kirin nazočili su danas svečanu svršetku NATO-ove civilne vježbe zaštite i spašavanja koja je pod nazivom IDASSA 2007. održana na pet mjesta u Zadarskoj županiji od ponedjeljka 21. svibnja do danas. U društvu predstavnika NATO-a i čelnih ljudi organizatora, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ministri Kirin i Rončević istaknuli su da se Hrvatska, prihvativši organizaciju te vježbe, načinom na koji je vježba organizirana i održana pokazala u najboljem svjetlu.

SLAVONSKI BROD - Župan Šimo Đurđević donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode u općinama Vrbje i Rešetari na zapadu te Velika Kopanica, Vrpolje, Gundinci, Donji Andrijevci, Sikirevci i Oprisavci u istočnom dijelu Brodsko- posavske županije. Te je općine u dva navrata 15. i 22. ovoga mjeseca pogodilo jako nevrijeme praćeno tučom i prouzročilo velike štete na ratarskim kulturama te u voćnjacima i vinogradima. Komisije za procjenu zadužene su za obilazak terena i utvrđivanje pravih razmjera šteta koje su prema prvim saznanjima na nekim poljoprivrednim kulturama poput ječma i stopostotne.

SPLIT - Ove će se godine Splitsko ljeto održati od 14. srpnja do 14. kolovoza, a na 22 ljetne pozornice u Splitu, Trogiru, Kaštelima, Vrlici i Sinju bit će prikazana 33 naslova, od toga šest praizvedaba - četiri dramske te po jedna operna i baletna. To je na današnjoj konferenciji za novinare, najavivši 33. Splitsko ljeto, istaknuo intendant splitskog HNK Milan Štrljić. Dodao je da će biti izvedeno ukupno 59 predstava. Na Splitskom ljetu ove će godine nastupiti više od 600 umjetnika iz cijelog svijeta, a cjelokupna priredba stajat će 6,5 milijuna kuna, od čega će se 44 posto podmiriti samofinanciranjem, kazao je Štrljić.

ZAGREB - Izložba novinske fotografije "World Press Photo 2007" koju su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo (HND), veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Zagrebu i Nacionalna i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bit će otvorena 25. svibnja u prostorijama NSK-a Zagrebu, izvijestila je danas predstavnica nizozemskoga veleposlanstva Maya de Graaf. Po njezinim riječima, World Press Photo promiče rad profesionalnih novinskih fotografa u međunarodnim razmjerima. "Također svake godine organizira najveće svjetsko natjecanje u novinskoj fotografiji", rekla je dodavši kako, izložba nagrađenih fotografija putuje širom svijeta. Predsjednik HND-a Dragutin Lučić ocijenio je da će zagrebačka izložba biti poticajna i za hrvatske fotoreportere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙