FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija o garancijskim shemama

ZAGREB, 23. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG) u protekle je dvije i pol godine izdala oko 300 garancija u vrijednosti od oko 310 milijuna kuna, a one se odnose na investicije ukupne vrijednosti od oko 780 milijuna kuna.
ZAGREB, 23. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG) u protekle je dvije i pol godine izdala oko 300 garancija u vrijednosti od oko 310 milijuna kuna, a one se odnose na investicije ukupne vrijednosti od oko 780 milijuna kuna.

Prosječan kredit za koji je garantirala Agencija je u iznosu od milijun i pol kuna uz jamstvo od oko 55 posto, istaknuo je predsjednik Uprave HAMAG-a Tomislav Kovačević na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u sklopu Međunarodne konferencije o garancijskim shemama zemalja jugoistočne Europe.

Konferenciju je organizirao HAMAG u suradnji s Austria Wirtshaftservice (AWS) i Istarskom razvojnom agencijom (IDA), a okupila je 30-ak predstavnika nacionalnih i regionalnih garancijskih shema, banaka i razvojnih institucija iz sedam susjednih zemalja.

Na konferenciji se raspravlja o garancijama za poduzetničke kredite i njihovu utjecaju na razvoj i gospodarski rast, odnosu nacionalnih i regionalnih garancijskih shema i njihovoj suradnji s poslovnim bankama i ostalim razvojnim institucijama.

Direktor IDA-e Darko Lorencin ističe kako ta regionalna agencija u HAMAG-u ima kvalitetnog partnera za veće razvojne programe.

IDA u okviru svoje regionalne jamstvene sheme pomaže projekte manje vrijednosti, a za veće projekte bitna je suradnja s drugim institucijama i HAMAG-om, što omogućuje da istarski poduzetnici dobiju veće iznose kredita i jamstava, kazao je Lorencin.

Kao nove projekte uz ostalo je najavio projekt izgradnje Istarskog velesajma, a poseban značaj dat će se razvoju ljudskih resursa i edukaciji, posebno za struke i djelatnosti za koje nema interesa, a imaju dobru perspektivu i potrebni su gospodarstvu.

Pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić podsjetio je da je Vlada u svibnju 2004. usvojila program poticanja malog i srednjeg poduzetništva, te da je Ministarstvo u protekle tri godine subvencioniralo kamate za poduzetničke kredite koji su iznosili više od četiri milijarde kuna, a prosječan iznos tih kredita je 1,7 milijuna kuna.

Program je značajan i za ravnomjeran razvoj svih područja Hrvatske, kazao je Bračić ističući kako je primjetan brži rast broja novih poduzetnika u Slavoniji i Baranji, Dalmaciji i Lici od hrvatskog prosjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙