FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 15. svibnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

SARAJEVO - Ni jedna od policijskih agencija i međunarodnih organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini sa zadaćom privođenja optuženih za ratne zločine ne zna pouzdano gdje se nalaze dvojica najtraženijih haških bjegunaca Radovan Karadžić i Ratko Mladić, piše u utorak "Dnevni avaz". Prenoseći izjave dužnosnika policije Republike Srpske i Federacije BiH te EUFOR-a i stožera NATO-a u Sarajevu, list navodi kako se za Karadžićem i Mladićem i dalje traga no posebnih rezultata nema. Ravnatelj Uprave policije MUP-a RS Uroš Pena kazao je kako nema informacija gdje se oni nalaze. Federalni MUP navodi kako se za ovom dvojicom redovito traga a sve prikupljene informacije o njima ili njihovim pomagačima prosljeđuju Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvu BiH.

WASHINGTON - Zamjenik ministra pravosuđa SAD Paul McNulty u ponedjeljak je podnio ostavku, nakon godinu i pol provedenih na toj dužnosti, opravdavajući je "privatnim razlozima", no američke TV postaje proglasile su ga četvrtom, do sada najviše pozicioniranom žrtvom skandala u vezi otpuštanja saveznih tužitelja po kriteriju političke lojalnosti republikanskoj administraciji. U pismu s ostavkom, koje je uputio ministru Albertu Gonzalesu, McNulty navodi kako napušta dužnost krajem ljeta zbog "financijskih realnosti" povezanih s "djecom u dobi za fakultet i dva desetljeća javne službe". McNulty (49) je za The Washington Post od utorka rekao da politička bura izazvana smjenama tužitelja, uključujući i njegovo svjedočenje pred odborom za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa kada nije pružio odgovarajuće informacije, nije igrala ulogu u odluci o ostavci.

WASHINGTON - Pred okružnim sudom u Miamiju na Floridi u ponedjeljak je počelo najveće suđenje za terorizam u Sjedinjenim Državama, protiv Josea Padille, američkog državljana optuženog kao jednog od vodećih članova ćelije Al Qaide koja je godinama pribavljala novac, ljudstvo i opremu za ekstremističke islamske skupine diljem svijeta, uključujući i one u BiH, na Kosovu i Čečeniji. Uz Padillu (36), nekadašnjeg člana mladenačke bande u Chicagu i zaposlenika fast-food restorana, optuženi su i Palestinac iz Libanona, Adham Amin Hassoun (45), kompjutorski programer Sunrisea, i Kifah Wael Jayyousi (45), školski upravitelj iz Detroita, državljanin SAD rodom iz Jordana. Tereti ih se da su kao tri ključna člana ćelije Al Qaide u južnoj Floridi kovali zavjeru za "ubijanje, otmice i sakaćenje ljudi" u inozemstvu i pružali "materijalnu potporu" terorističkim aktivnostima.

SARAJEVO - Trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine otputovali su u Irak gdje bi, među ostalim, trebali posjetiti svoje vojnike koji sudjeluju u savezničkim operacijama, objavili su u utorak mediji u BiH. Iz Predsjedništva BiH ranije je potvrđeno kako će članovi državnog vrha putovati u posjet Iraku ovog tjedna no pojedinosti nisu objavljene zbog sigurnosnih razloga. Savjetnice za vanjsku politiku predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Nina Sajić, rekla je da bi posjet trebao trajati tek jedan dan. Iz Ministarstva obrane BiH u ponedjeljak je potvrđeno kako u Irak u sastavu državnog izaslanstva putuju i ministar obrane Selmo Cikotić te zapovjednik Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga (OS) BiH general Vlado Džoić.

KANDAHAR - Šezdeset talibana ubijeno je u zračnom napadu NATO-ovih snaga u pokrajini Kandahar, na jugu Afganistana, izjavio je u utorak šef pokrajinske policije. Bombardiranje je u ponedjeljak navečer zahvatilo tri sela u pokrajini Kandahar, u koje su kopnene postrojbe prodrle u utorak, objasnio je šef policije Esmatullah Alizai. "Šezdeset talibana ubijeno je u zračnoj operaciji NATO-a protekle noći u okrugu Zahri", kazao je on. ISAF je priopćio da zasad nema informacija o toj zračnoj operaciji. Među žrtvama su tri talibanska zapovjednika, dodao je šef policije.

BAGDAD - Američka vojska objavila je u utorak da su još tri američka vojnika poginula u raznim sukobima do kojih je došlo u ponedjeljak u Iraku. "Vojnik multinacionalne postrojbe iz Bagdada ubijen je a četiri ih je ranjeno u eksploziji bombe ručne izrade pri prijelazu patrole na sjeveru iračkog glavnog grada 14. svibnja", priopćeno je iz vojske. "Vojnik zrakoplovstva ubijen je a trojica ranjena u eksploziji bombe 14. svibnja na jugu Bagdada", dodala je vojska. "Marinac pripadnik multinacionalnih snaga za zapad ubijen je 14. svibnja u borbenoj operaciji u pokrajini Al Anbar", poprištu sunitske pobune na zapadu Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙