FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 29. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 29. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

BRUXELLES

Bivši veleposlanik SAD-a u Ujedinjenim narodima Richard Holbrooke ocijenio je u subotu da će u slučaju ruskog veta na neovisnost Kosova u Vijeću sigurnosti UN-a, Washington trenutačno priznati neovisnost te pokrajine od Srbije. Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bild odmah je odbacio taj pristup i optužio Holbrookea da se "igra s vatrom". "Ako Rusija odluči uložiti veto, doći će do objave neovisnosti Kosova i SAD će istog dana priznati Kosovo", izjavio je Holbrooke na Forumu Bruxelles kojeg organizira German Marshall Fund of the United States. Bivši američki predstavnik na Balkanu je ocijenio da će neke države članice Europske unije slijediti SAD i također priznati neovisnost Kosova.

KIJEV

Više od 20.000 Ukrajinaca okupilo se u subotu u središtu Kijeva kako bi podržali čin predsjednika Viktora Juščenka i njegovo raspuštanje parlamenta i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora. "Prijevremeni izbori će se sigurno održati", unatoč otporu proruske vladine koalicije koja osporava raspuštanje, tvrdio je pred skupom predsjednik Juščenko. Ukrajina mora imati poštenu vlast koja poštuje zakone i ustav, istaknuo je predsjednik. Paralelno je, također u središtu grada, više tisuća pobornika premijera Viktora Janukoviča, Juščenkovog protivnika na predsjedničkim izborima 2004., nastavilo gotovo svakodnevne prosvjede protiv raspuštanja parlamenta. Nekoliko policijskih kordona dijelilo je dva skupa. U Ukrajini u posljednja dva tjedna traju borbe između Juščenka, koji je 2. travnja raspustio parlament i premijera, čija se koalicija obratila ustavnom sudu da ispita valjanost te odluke.

TALLINN

Estonski ministar obrane označio je u subotu početak iskapanja oko bivšeg sovjetskog spomenika u Tallinnu kako bi se provjerilo počivaju li tamo posmrtni ostaci vojnika iz Drugog svjetskog rata. "Ako se pronađu ostaci, biti će iskopani i pokopani na vojnom groblju", rekao je ministar Jaak Aaviksoo. Povjesničari drže da postoji mogućnost da se 14 tijela nalazi na mjestu na kojem je podignut spomenik, o čemu nema dokumentacije. Spomenik sovjetskom vojniku, divovski brončani kip vojnika Crvene armije u središtu Tallinna, rastavljen je i prebačen na tajno mjesto u noći između četvrtka i petka, što je izazvalo sukobe u kojima je ranjeno više od 130 osoba i uhićeno 900. Moskva taj spomenik smatra počasti onima koji su pobijedili nacizam tijekom rata, dok brojni Estonci u njemu vide simbol 50 godišnje sovjetske okupacije.

BERLIN

Njemački fizičar i filozof Carl Friedrich von Weizsaecker, stariji brat bivšeg njemačkog predsjednika Richarda von Weizsaeckera, umro je u Starnbergu u Bavarskoj u 94. godini nakon teške bolesti, rekao je u subotu jedan član njegove obitelji. Godine 1937. Wizsaecker je stekao ime kao atomski fizičar kroz tzv. "Weizsaeckerovu formulu" o energetskoj supstanci atomskih ćelija i točki na kojoj se tope. Tijekom Drugog svjetskog rata radio je na atomskoj bombi kako bi izbjegao da bude unovačen u vojsku, naveo je kasnije, ali je inzistirao kako je bio sretan što njegov tim nije operacionalizirao tehnologiju koju su istraživali. Godine 1979. odbio je ponudu prvog socijal-demokratskog premijera Savezne Republike Njemačke Willyja Brandta da se kandidira za predsjednika. Njegov brat Richard je vodio državu između 1984. i 1992.

SYRT

Libijski čelnik Muammar Gaddafi je u subotu na međunarodnoj konferenciji u libijskom gradu Syrte, optužio pobunjenike Darfura da žele intenzivirati sukob u zapadnom dijelu Sudana. "Pobunjenici u Darfuru žele uplesti cijeli svijet u taj problem", rekao je libijski vođa u govoru na toj konferenciji o Darfuru. "Nije u interesu međunarodne zajednice da intervenira u sukob i kojem jedna od strana ne želi rješenje", dodao je. Konferencija koja okuplja šefove afričkih diplomacija i predstavnike SAD-a, Europe i UN-a održava se u gradu Syrtu, 500 km istočno od Tripolija, bez nazočnosti izaslanika pobunjenika. U sukobu u Darfuru poginulo je više od 200.000 ljudi, a 2 milijuna su raseljena, prema međunarodnim organizacijama. Te podatke Sudan osporava.

BAGDAD

Devet američkih vojnika ubijeno je u dva posljednja dana u sukobima u Iraku, objavila je u subotu navečer američka vojska u priopćenju. "Tri vojnika su ubijena i jedan je ranjen u bombaškom napadu na njihovu ophodnju na jugoistoku Bagdada u subotu ujutro", rekao je zapovjednik američke vojske. Travanj je s 91 žrtvom jedan od najkrvavijih mjeseci za američku vojsku od ožujka 2003., od kada je ukupno ubijeno 3.344 vojnika i američkog osoblja, prema procjeni agencije France Presse, na temelju podataka Pentagona.

COLOMBO

Zrakoplovi Tamilski tigrova za oslobođenje Eelama bombardirali su u nedjelju dva vojna cilja u blizini glavnog grada Colomba, objavili su službeni izvori. Očevici su kazali da su čuli jake eksplozije, a u bolnicu u Colombu dopremljeni su ranjenici koji su ranjeni u bombaškom napadu. Ciljevi bombaškog napadu bila su vojna skladišta nafte. Tamilski tigrovi za oslobođenje Eelama žele osnivanje nezavisne države na sjeveru i istoku Šri Lanke, gdje živi većinskom tamilsko stanovništvo. Od početka rata u Šri Lanki 1983. godine poginulo je više od 68.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙