FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:
ZAGREB, 15. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB

Glavni tužitelj u suđenju Slobodanu Miloševiću pred haaškim sudom sir Geoffrey Nice istaknuo je u pismu, koje je u nedjeljnom izdanju prenio Jutarnji list, da je glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte s Beogradom postigla nagodbu, koja "nije imala nikakvu pravnu osnovu" i koja je Beogradu poslužila da "prikrije dokaze o umiješanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od Međunarodnoga suda pravde (ICJ)". Nice tim pismom reagira na članak objavljen u The New York Timesu u kojemu se ističe da je u postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu Srbija zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992.-95., učinivši tom najvišem sudu UN-a nedostupnim dio transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane, uz odobrenje Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). "Nagodba Carle Del Ponte s Beogradom nije imala nikakvu pravnu osnovu. To je bio nepotreban 'deal' koji je Beogradu služio samo da prikrije dokaze o umiješanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od ICJ-a, ali i od vlastite javnosti. S druge strane, nova vlast u Beogradu nije imala ništa protiv da se na zatvorenoj sjednici ti materijali upotrijebe kao dokazni materijal protiv Slobodana Miloševića", ističe Nice. Tužiteljstvo, dodaje Nice, "ne samo da nije ništa dobilo od tog 'deala' nego je stvorilo nepoželjan presedan jer je poslije toga Beograd počeo primjenjivati iste uvjete za slične dokumente i to s uspjehom, jer je gospođa Del Ponte opet osobno odobravala takve inicijative Beograda".

WASHINGTON

Direktor Europskog odjela Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Michael Deppler ocijenio je u subotu da je gospodarska situacija u Hrvatskoj dobra, posebno kada je riječ o ravnoteži proračunskih prihoda i rashoda, dok je za problem deficita platne bilance i vanjskog duga ocijenio da nije posebno problematičan, ali je istaknuo kako su za daljni napredak potrebne strukturalne reforme, čiji će se teži dio prolongirati zbog izbora. "Situacija je u ovoj godini dobra za Hrvatsku. Fiskalni proizvodi su dobri, vanjski rezultati nisu tako dobri kao što smo očekivali, ali nisu posebno problematični", izjavio je Deppler za Hinu na konferenciji MMF-a i Svjetske banke koja se održava u Washingtonu. Deppler je u petak o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj te mjerama fiskalne i monetarne politike razgovarao s hrvatskim ministrom financija Ivanom Šukerom i guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim. "MMF nije zabrinut za sadašnje stanje u Hrvatskoj, mi gledamo na strukturalne reforme koje treba napraviti da bi se išlo naprijed. Tu ima teških odluka koje treba donijeti, no sve će se te odluke donositi nakon izbora", kazao je Deppler.

DUBAI

Savez sunitskih skupina koji vodi irački ogranak al-Qaide objavio je u subotu da je oteo 20 iračkih vojnika i policajaca i prijeti da će ih ubiti u roku od 48 sati ako njegovi zahtjevi ne budu ispunjeni, u priopćenju objavljenom na internetu. Savez koji se pojavljuje pod imenom Islamskih država u Iraku, objavio je i snimke navodnih taoca u uniformama. Skupina zahtijeva oslobađanje "sunitskih muslimanskih sestara zatočenih u ministarstvu" unutrašnjih poslova, prema priopćenju. "Islamska država u Iraku daje 48 sati vladi premijera Nurija al-Malikija da udovolji njihovim traženjima, nastavlja se u priopćenju koje prijeti pogubljenjem.

MOSKVA

Bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov, uhićen u Moskvi uoči zabranjenog prosvjeda protiv politike predsjednika Vladimira Putina, pušten je nakon što mu je određena globa u iznosu od tisuću rubalja, rekao je jedan glasnogovornik njegove stranke Denis Bilunov. Kasparov je proveo pet sati u policijskoj stanici, nakon čega je navečer odveden na sud jer je "izvikivao slogane protiv vlade", izjavila je njegova odvjetnica agenciji Ria-Novosti. Sud je utvrdio da je Kasparov ometao javni red sudjelovanjem u zabranjenoj manifestaciji, prenosi agencija Itar-Tass. Deseci uhićenih prosvjednika oporbenog pokreta Druga Rusija, uključujući i jednog od organizatora skupa i bivšeg svjetskog šahovskog prvaka pušteni su tijekom večeri, rekla je druga odvjetnica Kasparova, prenosi agencija. Ukupno je oko 9.000 policajaca i pripadnika snaga ministarstva unutrašnjih poslova mobilizirano u subotu u Moskvi kako bi spriječili prosvjed, prema podacima vlade.

WASHINGTON

Sjeverna Koreja mora odmah tražiti od inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da dođu zatvoriti njezin glavni nuklearni kompleks Yongbyonam, kako bi u potpunosti izvršila svoje obveze, izjavio je State Department u subotu. Pjongjang mora "ispuniti obveze i odmah pozvati IAEA-u da počne definitivno zatvarati nuklearni kompleks Yongbyon", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack u priopćenju.

Sjevernoj Koreji je u subotu istekao rok od dva mjeseca za zatvranje kompleksa Yongbyon na sjeveru zemlje, jer se obvezala u sklopu sporazuma potpisanog 13. veljače na taj prvi korak prema zatvaranju svojih nuklearnih pogona. Pjongjang uvjetuje zaustavljanje rada svog reaktora odleđivanjem imovine u banci u Macau.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙