FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

PARIZ - Konzervativni kandidat Nicolas Sarkozy pobjednik je francuskih predsjedničkih izbora, prema podacima iz nekoliko izlaznih anketa objavljenih nakon zatvaranja birališta u Francuskoj. Sarkozy je u drugom krugu izbora svoju socijalističku protukandidatkinju Segolene Royal pobijedio s otprilike šest posto glasova razlike. Segolene Royal je odmah poslije 20 sati i zatvaranja birališta, kada je istekao zakonski rok koji sprečava objavu rezultata, priznala izborni poraz. Sarkozyjev petogodišnji predsjednički mandat počinje 17. svibnja, kada će dužnost preuzeti od Jacquesa Chiraca, koji je Francuskom vladao posljednjih 12 godina.

ANKARA - Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul službeno je u nedjelju objavio da povlači svoju kandidaturu za predsjednika republike nakon novog neuspješnog glasanja u parlamentu gdje nije postignut kvorum. "Odustajem od kandidature za predsjedničke izbore", izjavio je Gul na konferenciji za novinare u parlamentu u Ankari.

LOS ANGELES - Veliki američki dnevnik zapadne obale Los Angeles Times pozvao je u nedjelju na američko povlačenje iz Iraka, ustvrdivši da je "došlo vrijeme za odlazak". "Nakon četiri godine rata, 350 milijardi dolara potrošenih za rat, 3363 poginulih američkih vojnika i 24.310 ranjenih, čini se sve očitijim da se neće moći postići političko rješenje iračkog pitanja u sjeni beskonačne strane okupacije", piše dnevnik.

DOHA - Doha u ponedjeljak ugošćuje petu godišnju konferenciju o dijalogu između triju monoteističkih religija, forum koji na tri dana okuplja 150 predstavnika islama, kršćanstva i židovstva, ali bez Vatikana, kažu organizatori. S temom "Duhovne vrijednosti i svjetski mir", bit će usredotočeno na "duhovna pitanja kako bi se izbjegle razlike koje bi komplicirale dijalog na razini doktrine", kazala je predsjednica organizacijskog povjerenstva Aisha Mannai. "Predstavnici Vatikana nisu odgovorili na poziv koji im je upućen", kazala je Mannai, dekanica fakulteta za islamske studije pri sveučilištu u Kataru.

VATIKAN - Vatikanski sud je po prvi put donio presudu u jednom slučaju povezanom s drogom, osudivši bivšeg djelatnika Svete Stolice na četiri mjeseca uvjetno za korištenje kokaina, piše u u nedjelju talijanski list. Osuđeni muškarac radio je u administraciji Svete Stolice i nedavno je otpušten, jer ga je talijanski kazneni sud proglasio krivim za druge prijestupe izvan Vatikana, piše rimski dnevni list La Repubblica. Vatikanski sud ga je osudio za posjedovanje kokaina koji je pronađen u ladici u sobi gdje je radio, rekla je La Repubblica. Izvješće nije navelo više pojedinosti pa ni ime muškarca. Suci su se pozvali na međunarodne konvencije protiv droge čiji je potpisnik Sveta Stolica.

MADRID - Španjolski vrhovni sud zabranio je u nedjelju baskijskim nacionalistima sudjelovanje na lokalnim izborima 27. svibnja zbog povezanosti sa separatističkom strankom Batasuna koja je izvan zakona. Zabranjena u Španjolskoj od 2003. zbog povezanosti s oružanom skupinom ETA, Batasuna je zadnjih tjedana pokušavala zaobići zakon kako bi usprkos svemu bila prisutna na izborima: općinskim u Baskiji, općinskim i regionalnim u Navarri.

Odluka Vrhovnog suda da ukine 133 liste ANV-a u skladu je sa zahtjevom tužiteljstva i jednoglasno je prihvaćena nakon dugih rasprava.

KAIRO - Osam Francuza i jedan Kanađanin poginuli su u nedjelju u nesreći malenog francuskog zrakoplova multinacionalnih mirovnih snaga - FMO, na sjeveru egipatskog poluotoka Sinai. U Parizu je glavni stožer potvrdio smrt "nekoliko vojnika, među kojima Francuza" u toj nesreći. Unesrećena letjelica je dvomotorac s propelerima tipa Twin Otter.

NAIROBI - Jedan dužnosnik kenijskog civilnog zrakoplovstva iznio je u nedjelju mogućnost da je zrakoplov Kenya Airwaysa, koji je nestao u subotu na jugozapadu Kameruna, pao u more. "Zrakoplov je poletio iz zračne luke Douala i zatim je imao mehanički problem. U povratku prema zračnoj luci, pao je u more", rekao je neimenovani dužnosnik kenijskog civilnog zrakoplovstva, prenosi agencija France presse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙