FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 10. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 10. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn uputio je najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine oštro pismo u kojemu ih upozorava da je višemjesečni zastoj u provedbi reformi u toj zemlji nedopustiv, prenose u četvrtak bosanskohercegovački dnevni listovi. U pismu, koje je u srijedu stiglo na adresu predsjedatelja Vijeća ministara Nikole Špirića i odakle bi trebalo biti distribuirano ostalim dužnosnicima, Rehn podsjeća da su čelnici zemalja članica Europske unije 3. svibnja odobrili pripremljeni tekst sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH te da je taj dokument spreman za parafiranje. Do toga nije došlo jer političari BiH nisu u stanju postići dogovor o reformi policije te osigurati punu suradnju s Međunarodnom kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

BAGDAD - Američka vojska objavila je da je u četvrtak ujutro, pružajući potporu vojnicima na terenu, izvela zračni napad na šijitsku četvrt Sadr City u Bagdadu, dok je snažna pucnjava odjekivala puna dva sata u samom središtu grada. "Koalicijske snage usmrtile su trojicu terorista i uhitile četvoricu sumnjivaca tijekom akcija u četvrtak ujutro u Sadr Cityju", kaže se u priopćenju. Stigavši na cilj, američki vojnici dočekani su pucnjavom iz lakog oružja koju nisu uspjeli neutralizirati. "Koalicijske snage tada su zatražile zračnu potporu, u kojoj su poginula trojica terorista", objašnjava vojska, dodajući da su u akciji ozlijeđena i trojica iračkih civila. Četvorica uhićenika osumnjičeni su da pripadaju tajnoj ćeliji koja sudjeluje u dopremanju eksploziva i streljiva iz Irana i slanju iračkih aktivista u tu zemlju na terorističku obuku, tvrdi vojska.

JERUZALEM - Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova smatra da bi Izrael trebao početi pregovore sa Sirijom, za razliku od premijera Ehuda Olmerta, objavio je u četvrtak izraelski vojni radio. Prema internom dokumentu ministarstva, na koji se poziva radio, Izrael bi trebao pregovarati sa Sirijom kako bi utvrdio prave namjere sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ne pristane li Izrael na to, između dvije zemlje mogao bi izbiti oružani sukob, upozorava se u izvješću. Izraelski ministar obrane Amir Peretz također je nekoliko puta izjavio kako bi Izrael "trebao ozbiljno provjeriti namjere sirijskog predsjednika." Da bi Izrael trebao obnoviti barem tajne kontakte sa Sirijom, smatra i ravnatelj vojne obavještajne službe, general Amos Yadlin, kao i direktor vijeća za nacionalnu sigurnost Ilan Mizrahi.

NABLUS - Trudna Palestinka ozlijeđena je u četvrtak u sukobu izraelskih snaga i militanata na okupiranoj Zapadnoj obali zbog čega je izgubila dijete, rekli su njezini liječnici. Stanovnici izbjegličkog kampa Ain Beit Alma u Nablusu rekli su da su Mahu Katoumi (30) ranili izraelski vojnici koji su pucali na militante koji su ih napadali. Liječnici mjesne bolnice rekli su da je Katoumi, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, izgubila dijete. Upitan o tom incidentu, glasnogovornik izraelske vojske u Tel Avivu rekao je da ga provjerava. Dodao je da je u borbama ozlijeđen jedan izraelski vojnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙