FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 9. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 9. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. u srijedu je, na putu u Brazil, u prvi svoj pastoralni posjet Latinskoj Americi, upozorio katoličke političare da im prijeti crkveno izopćenje u slučaju da podupru pobačaj. Kako prenose agencije Reuters i Associated press, to je prvi put da papa Benedikt XVI., koji je konferenciju za novinare održao u zrakoplovu na letu za Brazil, razgovarao o tom spornom pitanju za mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, Meksiko i Italiju. Upitan podržava li meksičke biskupe koji prijete izopćenjem parlamentarnih zastupnika ljevice jer su prošlog mjeseca glasali za legalizaciju pobačaja u glavnom gradu, Papa je odgovorio: "Da, ekskomunikacija nije samovoljna odluka već je dopuštena crkvenim kanonom prema kojemu je ubojstvo nedužnog djeteta nespojivo s primanjem pričesti". Crkvena dokrina poziva na automasko izopćenje svakoga tko stoji iza pobačaja, to "nije ništa novo, to je normalno", rekao je Papa.

PRIŠTINA - Kosovska pregovaračka ekipa zatražila je u srijedu od Vijeća sigurnosti da donese jasnu, a ne dvosmislenu rezoluciju o statusu Kosova i da ona bude utemeljena na prijedlogu glavnog izaslanika UN-a u pregovorima Marttija Ahtisaarija a taj prijedlog predviđa međunarodno nadziranu neovisnost Kosova. Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker izjavio je, poslije sastanka kosovskog pregovaračkog tima, da će zemlje Europske unije koje su članice Vijeća sigurnosti podržati Ahtisaarijev plan. "EU će govoriti jednim glasom i zna se da podržava plan Ahtisaarija", kazao je Ruecker. Glasnogovornik pregovaračke ekipe Skender Hyseni izjavio je da službena Priština očekuje da se rezolucija Vijeća sigurnosti donese što prije.

BERLIN - Sjedinjene Države se nadaju da će Vijeće sigurnosti UN-a ovaj mjesec glasovati o rezoluciji koja će ponuditi neovisnost Kosovu, izjavio je u srijedu američki državni podtajnik Nicholas Burns. Ključni element američko-europske rezolucije je podržavanje prijedloga za budući status Kosova UN-ovog izaslanika za tu pokrajinu Marttija Ahatisaarija koji daje nadziranu neovisnost Kosovu pod pokroviteljstvom EU-a. "Odlučno podržavamo Ahtisaarijev plan", kazao je Burns u razgovoru s novinarima u Berlinu uoči sastanka njegovih kolega iz skupine G8. Važno je da se požurimo s rezolucijom kako bi zemlje mogle što prije početi priznavati Kosovo, rekao je američki državni podtajnik. Burns je ujedno izrazio zabrinutost činjenicom da je u utorak za predsjednika srbijanskog parlamenta izabran radikalni nacionalist Tomislav Nikolić.

BERLIN - Njemačka vlada izrazila je duboku zabrinutost izborom radikala Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanske skupštine, priopćeno je u srijedu u Berlinu. "Njemačka kancelarka je u telefonskom razgovoru sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom izrazila duboku zabrinutost razvojem događaja", izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Willhelm. Angela Merkel je izrazila nadu da će u Srbiji u "najkraćem roku" biti formirana demokratska vlada. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova podsjetilo je na njemačko priopćenje s pozicije predsjedajućeg Europskom unijom u kojem se uz ostalo naglašava da je stranka kojoj je Nikolić na čelu "jasno protiv približavanja Srbije Europskoj uniji".

PARIZ - Francuska je u srijedu izrazila zabrinutost nakon izbora radikala Tomislava Nikolića na čelo srbijanskog parlamenta i pozvala da se u najkraćem roku formira vlada koja će biti u stanju osigurati europsku budućnost Srbije. "Zabilježili smo sa zabrinutošću da je Nikolić izabran zahvaljujući glasovima stranke premijera Vojislava Koštunice", izjavio je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Jean-Baptiste Mattei. Francuska, dodao je Mattei, poziva Koštunicu "kao i sve demokratske stranke da učine sve potrebne napore kako bi se u najkraćem roku i uz poštivanje ustavnih propisa formirala vlada koja će biti u stanju osigurati europsku budućnost Srbije i poduzeti reforme s jasnom demokratskom perspektivom".

PRIŠTINA - Na Kosovu je u srijedu osuđen pokušaj napada na vojnu bazu Fort Dix u američkoj državi New Jersey u što su bila uključena i četvorica Albanaca. Kosovski premijer Agim Ceku osudio je pokušaj napada na bazu u New Jerseyu i u pismu voditeljici američkog ureda u Prištini Tini Kaidanow izrazio podršku SAD-u i američkom narodu u borbi protiv terorizma. "Ne treba ponavljati kako narod Kosova ima posebne osjećaje prema SAD-u i njenim građanima", izjavio je Ceku i izrazio ogorčenje zbog sudjelovanja Albanaca u "napadima na zemlju koja im je bila iznimno naklonjena". Pokušaj napada na bazu Fort Dix osudili su i Demokratska partija Hashima Thaqija i Alijansa za budućnost Kosova. Četvorica Albanaca i po jedan državljanin Turske i Jordana uhićeni su u srijedu u SAD-u zbog osnovane sumnje da su planirali napad na vojnu bazu Fort Dix u New Jerseyu.

BERLIN - EU je u srijedu pozvala Rusiju da ublaži kritiku prema Estoniji zbog uklanjanja sovjetskog spomenika u Tallinnu, dodajući da neće dopustiti službenoj Moskvi da narušava suverenitet jedne od njenih članica. Estonija je prošli mjesec uklonila spomenik vojniku Crvene armije iz centra Talina izazivajući bijes Kremlja i nemire etničkih Rusa u estonskom glavnom gradu. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio da ruska vlada mora priznati kako Estonija nije prijetnja. "Solidarni smo sa zemljom koja ne može predstavljati prijetnju takvoj sili kakva je Rusija", kazao je Barroso. "Nikada više nećemo dopustiti nekome da podmetne klin u odnose između EU-a i jedne od njenih članica", rekao je potpredsjednik Europske komisije Guenter Verheugen u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

BAGDAD - Američki potpredsjednik Dick Cheney stigao je u srijedu u iznenadni posjet Bagdadu gdje se sastao s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem i predsjednikom Džalalom Talabanijem. "S premijerom smo razgovarali o uzajamnim naporima koje moramo ulagati kako bismo pomogli u izradnji stabilnog, sigurnog i autonomnog Iraka, oslobođenog prijetnji pobunjenika iz al Qaede", kazao je američki potpredsjednik. Maliki je, ocijenivši ovaj susret "pozitivnim i ozbiljnim", dodao da smatra da će omogućiti kreiranje "etapa koje treba prijeći kako na sigurnosnom tako i na unutarnjopolitčkom planu". "Razgovarali smo o izazovima koji nas čekaju, ali i uspjesima koje smo ostvarili za irački narod. Dobili smo slobodu, dobili smo demokraciju", kazao je Maliki.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair u četvrtak će objaviti kada će napustiti dužnosti šefa Laburističke stranke i britanskog premijera, izvijestio je u srijedu Downing Street. Svoje kolege iz kabineta Blair će o odluci obavijestiti u četvrtak ujutro, no neće biti priopćenja za javnost iz Downing Streeta, kazao je njegov glasnogovornik. Sutrašnje priopćenje stavit će točku na višetjedna nagađanja o datumu povlačenja Tonyja Blaira koji je premijersku dužnost obavljao punih deset godina. Mediji nagađaju da će Blair za datum napuštanja dužnosti izabrati početak srpnja.

CLUJ - Više do 20.000 Rumunja okupilo se u srijedu u transilvanijskom gradu Cluju pružajući na taj način potporu predsjedniku Traianu Basescuu kojeg je parlament, u kojem dominira oporba, suspendirao te sazvao referendum o njegovoj smjeni za 19. svibnja. Obraćajući se okupljenima, Basescu je optužio poslovne ljude i političare koji su ga supendirali, obećajavajući reformu rumunjske političke klase ako birači na referendumu odluče da bi on ipak trebao ostati u predsjedničkom uredu. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će Basescu dobiti potporu birača na referendumu.

ATENA - Vođa grčke urbane terorističke skupine 17. studeni Aleksandros Giotopulos osuđen je na 17 kazni doživotnog zatvora u srijedu pred atenskim prizivnim sudom. Peteročlani prizivni sud je potvrdio kaznu doživotnog zatvora za 63-godišnjeg Giotopulosa te za još pet ključnih članova te ekstremno lijeve skupine nakon 18 mjeseci saslušanja. "Mozak" skupine je osuđen 2003. godine za niz ubojstava i bombaških napada na grčke i strane ciljeve u razdoblju od 1975. do 2000. godine, uključujući i ubojstvo šefa CIA-inog ureda u Ateni Richarda Welcha 1975. godine. Giotopulos je stajao i iza ubojstva britanskog vojnog atašea Stephena Saundersa i grčkog konzervativnog zastupnika Pavlosa Bakojanisa 2000. godine. Giotopulos, bivši profesor ekonomije koji se borio protiv vojne diktature u Grčkoj od 1967. do 1974. godine, kazao je da će se žaliti na presudu Europskom sudu za ljudska prava.

DILI - Istočni Timor održao je u srijedu drugi krug predsjedničkih izbora koji su protekli u miru, a birališta je osiguravalo oko 4.000 pripadnika snaga UN i lokalne policije. Za sigurnost te bivše portugalske kolonije skrbi i tisuću vojnika međunarodnih snaga sigurosti kako bi Istočni Timor mirno u drugome krugu izabrao predsjednika između Nobelovca Josea Ramosa-Horte i kandidata vladajuće stranke Francisca Guterresa. "Bez obzira na rezultat, pobijedit ću", kazao je Ramos-Horta, dobitnik Nobelove nagrade za mir. Guterres, bivši borac otpora i trenutačni vođa vladajuće stranke Fretilin koju je Ramos-Horta osnovao, a zatim napustio, također je uvjeren "u pobjedu". Pravo glasa imalo je oko 525.000 ljudi, a rezultati bi trebali biti poznati do petka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙