FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 13. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEČ - Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer radi sa Srbijom na sporazumu koji će omogućiti neovisnost Kosova na način koji je prihvatljiv Beogradu. Gusenbauer je u razgovoru za Reuters rekao kako Zapad mora shvatiti da srpski čelnici u ovome trenutku ne mogu prihvatiti plan UN-ova izaslanika Marttia Ahtisaaria koji predviđa neovisnost Kosova i da treba pronaći formulu koja neće biti ponižavajuća za Beograd. "Zajedno sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem i njegovim ljudima pokušavamo naći put za primjenu temeljnog cilja Ahtisaarieva plana", rekao je Gusenbauer. Taj socijaldemokrat koji je u siječnju preuzeo vodstvo koalicijske vlade, istaknuo je da se Austrija pokazala kao nepristran posrednik u regiji. "Cilj ne smije biti poniženje Srbije, no mora postojati dogovor obiju strana iz kojeg će svi izaći izdignute glave", rekao je austrijski premijer.

BAGDAD - Irački parlament održao je u petak posebnu sjednicu, dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu u zgradi parlamenta poginulo osmero ljudi, uključujući dvojicu zastupnika. "To što danas ovdje održavamo ovu sjednicu, jasna je poruka teroristima", rekao je predsjednik parlamenta Mahmud al-Mashhadani. Vjeruje se da je napad u kantini iračkog parlamenta, u srcu zaštićene Zelene zone u središtu Bagdada, počinio bombaš samoubojica koji je nosio prsluk s eksplozivom. U eksploziji je ozlijeđeno najmanje 20 ljudi, a dogodila se nekoliko sati poslije rušenja ključnog mosta preko Tigrisa kamionom-bombom. U tom je napadu poginulo desetero ljudi.

PARIZ - Bivši premijer Michel Rocard u petak je postao prvi član stranke socijalista (PS) koji je u jeku kampanje za francuske predsjedničke izbore pozvao na stvaranje "saveza" ljevice i centra protiv predsjedničkog kandidata desnice Nicolasa Sarkozyja. "Za nekoliko dana, Francuzi će odlučiti tko će, François Bayrou (kandidat centra) ili Segolene Royal (kandidatkinja socijalista), biti u boljoj poziciji da pobijedi Nicolasa Sarkozyja", rekao je Rocard. Oni će biti uspješniji budu li znali da iza njih stoji "iskren i konstrukivan savez", napisao je Rocard u članku koji će Le Monde objaviti u subotu. "Pozivam stoga Françoisa Bayroua i Segolene Royal da prije prvoga kruga pred Francuzima jasno kažu da su spremni na takav savez", rekao je Rocard i poručio da "izolirani", ni jedni ni drugi nemaju "nikakvih izgleda pobijediti koaliciju Nicolasa Sarkozyja i Jean-Marie Le Pena".

BUDIMPEŠTA - Pontifikalni zborovođa i orguljaš požeške katedrale Alen Kopunović Legetin održao je orguljaški koncert u bazilici sv. Stjepana u Budimpešti, priopćilo je u petak veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj. Koncert, održan u četvrtak, organizirali su hrvatsko veleposlanstvo i predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti, a na programu su bila djela F. Dugana, Duboisa, Shelleyja, Muschela, Gigouta, Fletchera, Boellmanna, Widora i J. S. Bacha. Orgulje bazilike sv. Stjepana datiraju iz 1905. godine, a nedavno su bile potpuno restaurirane i danas su među najboljima u Mađarskoj. Alen Kopunović Legetin je 2003. već imao zapaženi nastup u Matijinoj crkvi u Budimu, dodaje se u priopćenju hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙