FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 17. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Ruski predsjednik Vladimir Putin odlazi s dužnosti za godinu dana i neće pokušati dobiti treći predsjednički mandat zaredom, izjavio je u utorak zamjenik glasnogovornika ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. "Jasno je utvrđeno da će predsjednik Putin otići sa svoje dužnosti za oko godinu dana i da će njegovo mjesto zauzeti novi predsjednik. To će se dogoditi na demokratskim izborima. Neće biti nikakvog nasljednika", rekao je Peskov za televizijsku postaju ne engleskom jeziku Russia Today. "Svima nama potrebna je stabilnost u zemlji i nadamo se da će prijenos vlasti sa sadašnjeg na budućeg predsjednika osigurati nastavak stabilnosti", kazao je. Stabilnost u velikoj mjeri znači nepovredivost Ustava, nastavio je Peskov, i to je predsjednikova glavna ideja. "On (Putin) je rekao da ne može dozvoliti ustavne promjene čiji je jedini cilj produljenje njegova mandata".

ALŽIR - Alžirska policija je u jednom od tri automobila korištena u napadima 11. travnja pronašla detonator na daljinsko upravljanje, priopćio je u utorak ministar unutrašnjih poslova Noureddine Zerhouni. "U ostacima jednog od automobila koje su koristili teroristi, policijski stručnjaci za eksploziv pronašli su detonator na daljinsko upravljanje", izjavio je Zerhouni čije riječi prenose alžirski mediji. S tim podatkom, objasnio je, dovodi se u pitanje teza o bombašima samoubojicama i sve je izvjesnije da je treća osoba odgovorna za dizanje automobila u zrak. Jedan je automobil eksplodirao ispred vladine palače u središtu Alžira a ostala dva ispred policijskog sjedišta u Bab Ezzouaru, istočnom predgrađu. U dva napada, za koje je odgovornost preuzeo Ogranak Al'Qaide za islamski Magreb, poginulo je 30 ljudi a 22 je ranjeno.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će u utorak prvi put o klimatskim promjenama, što je znak da se na tu pojavu vezanu uz okoliš počinje gledati sa sve većom pozornošću, prenose agencije. Suše, poplave, podizanje razine mora, povezani s globalnim zatopljenjem, mogli bi u predstojećim desetljećima postati uzrokom ratnih sukoba, prenosi Reuters upozorenja stručnjaka uoči javne rasprave koju je potaknula Velika Britanija. "Globalno zatopljenje povećava opasnost od izbijanja sukoba", tvrdi Janos Bogardi, voditelj UN-ova Sveučilišnog instituta za okoliš i sigurnost u Bonnu, koji je među najakutnije probleme izdvojio širenje pustinja i propadanje zemljišta. Prema njegovim riječima, sukob u Darfuru, u kojem je poginulo 200.000 ljudi, "najslikovitiji je primjer" sukoba koji je u jednom dijelu uzrokovan propadanjem zemljišta. Može se očekivati da će zbog posljedica globalnog zatopljenja najviše trpjeti siromašna područja u Africi i Aziji, zbog čega se mogu očekivati napetosti u odnosima s bogatim zemljama u umjerenom sjevernom pojasu.

ZAGREB - Dvanaest se kandidata natječe u nedjelju u prvome krugu francuskih predsjedničkih izbora od kojih je samo četvero dovoljno snažno za ulazak u drugi krug 6. svibnja: prvi čovjek desnice Nicolas Sarkozy, socijalistkinja Segolene Royal, centrist Francois Bayrou, te, u zasjedi, lider krajnje desnice Jean-Marie Le Pen. Predsjednik Francuske imenuje članove vlade, odgovara za nuklearni prekidač, obranu i diplomaciju, može raspustiti parlament i donositi zakone, ukratko, on uživa ovlasti kakvima gotovo da nema premca u velikim zapadnim demokracijama. Predsjednik aktualne V. Republike, koja datira iz 1958., bira se izravno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙