FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 1. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSKVA - Više tisuća osoba prosvjedovalo je u utorak u Rusiji prigodom 1. svibnja, tražeći povećanja plaća i mirovina, ali nisu kritizirali Kremlj. Ruska državna televizija je pokazala snimke prosvjeda u brojnim ruskim gradovima, od Vladivostoka od Moskve. Mirne mihohode organizirali su uglavnom sindikati i oporbene stranke. Sudionici manifestacija u rukama su držali balone i mahali crveno-plavim zastavicama. Samo su male skupine demonstrirale u Sankt Petersburgu i u Moskvi na poziv liberalne skupine Yakoblo, dok su pripadnici pokreta mladih MI kritizirali politiku predsjednika Vladimira Putina. Prvosvibanjske povorke i prosvjedi odvijaju se u Rusiji u sve napetijem ozračju uoči parlamentarnih izbora u prosincu ove odine i godinu dana prije predsjedničkih u ožujku 2008.

JERUZALEM - Jedan član izraelske vlade dao je u utorak ostavku i tako je nastala prva pukotina u vladi premijera Ehuda Olmerta nakon objavljivanja nepovoljnoga izvještaja o lanjskome izraelsko-libanonskome ratu. Najavivši ostavku, ministar bez lisnice Eitan Cabel rekao je na konferenciji za novinare: "Ne mogu sjediti u vladi kojoj je na čelu Ehud Olmert". U ponedjeljak je vladina istraga optužila Olmerta i njegovu vladu da su loše prosuđivali kad su izdavali naredbe i vodili prošlogodišnji rat u Libanonu. Eitan Cabel je odan ministru obrane Amiru Peretzu i prvi je član vlade koji je odstupio nakon toga izvještaja, a još se ne zna hoće li ga tko slijediti. Olmert je rekao da on neće odstupiti unatoč velikoj nepopularnosti. Iako povjerenstvo koje je vodilo istragu nije preporučilo njegovu ostavku, izvještaj ga proglašava krivim za neuspjehe u tom ratu.

BEOGRAD - U Srbiji se Međunarodni praznik rada, 1. svibanj, obilježava kampanjama za zaštitu prava radnika, no i tu su primjetne podjele - jedni su pregovarali s nadležnim ministrima dok su drugi prosvjedovali ulicama. Tako je više tisuća radnika, koje je vodio Samostalni sindikat metalaca i poljoprivrednika, prosvjedovalo već u ponedjeljak ulicama Beograda. Oni su ukazali na loš položaj zaposlenih i male plaće, ali su prije svega zahtijevali da Srbija dobije novu vladu u čemu se slažu sa svojim kolegama iz drugih sindikata koji ovoga puta nisu prosvjedovali na ulicama već su ostali samo na pregovorima s vlastima i izjavama upozorenja glede upoznavanja javnosti s problemima zaposlenih.

DOHA - Japanski premijer Shinzo Abe je stigao u utorak u Dohu, četvrtu regionalnu etapu usmjerenu na gospodarsku suradnju, posebice energetsku, s naftnim monarhijama Zaljeva. Abe će se sastati s emirom Katara, šeikom Hamad Ben Khalifa Al-Thanijem i razgovarati će s kolegom šeikom Hamad Ben Jassem Al-Thanijem. Razgovarat će se o japanskoj opskrbi energentima i o gospodarskoj suradnji, kao i o ulaganjima, prema japanskom izvoru. Katar je 4. energetski opskrbljivač Japana, koji uvozi iz te zemlje 9,3 posto svojih potreba nafte i 12 posto svojih potreba prirodnog plina. Prije Katara Abe je posjetio Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Kuvajt. U srijedu će posjetiti Egipat, posljednju etapu svoje turneje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙