FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

MELLE - Socijalistkinja Segolene Royal i pripadnik desnice Nicolas Sarkozy, dva kandidata za predsjednika Francuske, glasovali su u nedjelju u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora. Royal je glasovala u svojem izbornom okrugu u Melleu. Nije davala izjave osim što je primijetila da se "nije teško odlučila". Kandidat desnice Sarkozy glasovao je u Neuilly-sur-Seine, zapadnom predgrađu Pariza, u društvu svojih dviju šogorica ali bez supruge Cecilie. Prema istraživanjima javnoga mišljenja on je favorit za nasljednika predsjednika Jacquesa Chiraca za petogodišnji mandat.

BAGDAD - U eksploziji automobila-bombe na vrlo posjećenoj tržnici u šijitskom dijelu Bagdada Bayai u nedjelju je poginulo najmanje 30, a ranjeno 80 ljudi, a vjeruje se da iza tog napada, kao i prijašnjih na istu tržnicu, stoji sunitska al-Qaida. U eksploziji bombe su oštećene okolne trgovine i uništeni automobili, a prolaznici su mrtve i ranjene pokrivačima prebacivali na kamionete. Kod velike većine je najnoviji napad izazvao dodatni bijes. U gradu Samari su dva bombaša samoubojice automobilima napali policijske položaje, ubivši osmero ljudi, a istodobno su izvedeni i minobacački napadi, priopćili su vojni i policijski izvori.

MAUTHAUSEN - Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na glavni spomenik i spomen-ploče žrtvama nacional-socijalizma u nedjelju je obilježena 62. obljetnica oslobođenja nekadašnjeg koncentracijskog logora Mauthausena u Gornjoj Austriji. Na prigodnoj svečanosti u Mauthausenu bilo je više od 10.000 posjetitelja, uglavnom mladeži, iz četrdesetak država. U hrvatskom izaslanstvu bili su predstavnici Hrvatskog sabora, hrvatskog veleposlanstva u Austriji, udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Saveza antifašističkih boraca i antifašista iz Hrvatske iz Drugog svjetskog rata i Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. Žrtve i preživjeli logoraši obvezuju da se pojača budnost protiv svih oblika netrpeljivosti, kako se strahote koje su se dogodile u Mauthausenu, nikad više ne bi ponovile, istaknuto je na prigodnoj svečanosti.

VATIKAN - Latinska Amerika predstavlja "kontinent nade" jer okuplja gotovo polovicu katolika na svijetu, među kojima brojne mlade, kazao je u nedjelju Papa Benedikt XVI., tri dana prije odlaska za Brazil. "To je moj prvi pastoralni posjet Latinskoj Americi i duhovno se pripremam na susret s latinoameričkim podkontinentom gdje živi praktički polovica katolika iz čitavog svijeta, među kojima brojni mladi", kazao je Papa na nedjeljnoj molitvi spominjući svoje putovanje u Brazil.

LOLODORF - Otkriveni su znaci kenijskog zrakoplova koji se srušio u Kamerunu sa 114 putnika, objavili su u nedjelju kamerunski zrakoplovni dužnosnici, kako javljaju agencije. Thomas Sobakam, šef meteorološke postaje u zračnoj luci Doula otkuda je zrakoplov poletio u subotu prema Keniji, odbio je opisati te znake, ali je kazao da to nisu ostaci zrakoplova, javio je Associated Press (AP). Istovremeno je kenijski državni radio objavio da je zrakoplov Kenya Airwaysa pronađen u nedjelju u južnom Kamerunu, navodi Reuters. Sobakam je, međutim, kazao da je radijsko izvješće prema kojem je locirano mjesto pada zrakoplova preuranjeno. Odbio je dalje komentare, ističući kako se potraga za ostacima zrakoplova nastavlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙