FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijewta do 12,30 sati
ZAGREB, 27. travnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijewta do 12,30 sati

WASHINGTON - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji boravi u višednevnom posjetu hrvatskim iseljenicima u SAD i Kanadi, u četvrtak je na sjeveru Kalifornije posjetio poznatu vinariju Grgich Hills - u vlasništvu hrvatskog iseljenika Miljenka Mikea Grgicha - i sastao se s Hrvatima u Oaklandu. Mike Grgich, jedan je od najglasovitijih kalifornijskih vinara, zaslužan za svjetski proboj kalifornijskih vina na izložbi u Parizu 1973., a njegova vina u kontinuitetu osvajaju odličja na brojnim izložbama. Potpredsjednik Sabora se tijekom svog boravka na zapadnoj obali SAD sastao s drugim hrvatskim iseljenicima s područja Los Angelesa i San Pedra, članovima Hrvatsko-američkog kluba i Dalmatinsko-američkog kluba, dviju najvećih hrvatskih organizacija u Kaliforniji. Na svim sastancima Bebić je izrazio zahvalnost za doprinos hrvatske dijaspore u Sjevernoj Americi održavanju hrvatskog nacionalnog duha i pomoći u obrani od agresije i stjecanju međunarodnog priznanja zemlje početkom 90-ih.

TOKIO - Japanski Vrhovni sud u petak je zanijekao pravo kineskim građanima da od japanske vlade zatraže odštetu zbog prisilnog rada tijekom 2. svjetskog rata, objavili su mediji. Sud se pozvao na sporazum između Japana i Kine iz 1972., ustvrdivši kako su zbog njega pripadnici "kineskog naroda izgubili pravo sudskim putem tražiti ratnu odštetu od Japana, japanskog naroda ili tvrtki". Riječ je o prvoj odluci takve vrste koja bi mogla biti presedan za druge slučajeve, kojih je oko 60, u kojima kineski i južnokorejski tužitelji zahtijevaju odštetu povezanu s 2. svjetskim ratom.

ALMATY - Kazahstan i Japan trebali bi sljedećeg tjedna potpisati sporazum o izgradnji nuklearne elektrane u toj republici središnje Azije s velikim zalihama urana, objavio je u petak Kazatomprom, kazahstanska državna tvrtka za atomsku energiju. Sporazum o suradnji trebao bi se potpisati u Astani, glavnom gradu Kazahstana, prigodom posjeta japanskog ministra trgovine Akire Amarija, 29. i 30. travnja, ali u priopćenju iz Kazatomproma ne precizira se ni mjesto, ni rokovi izgradnje nuklearne centrale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙