FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 26. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i potpredsjednik izraelske vlade Shimon Peres ocijenili su u četvrtak nakon razgovora u Zagrebu da su bilateralni odnosi Hrvatske i Izraela "na zavidnoj razini", te naglasili da će raditi na njihovom daljnjem unaprjeđivanju. Dobitnik Nobelove nagrade za mir Peres u četvrtak je počeo dvodnevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati i s premijerom Ivom Sanaderom, održati predavanje u HAZU-u, te posjetiti Split. "Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, koji su na zavidno visokoj razini, ali smo govorili i o tomu kako tu razinu još povećati u svim oblastima djelovanja", rekao je Mesić novinarima nakon sastanka. Peres je kazao da su "odnosi između naša dva malobrojna ali 'velika' naroda vrlo dobri". "Želimo nastaviti surađivati kako bismo ih unaprijedili gdje god je to moguće", kazao je Peres.

ZAGREB - Austrijski socijalistički zastupnik Europskog parlamenta i izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda rekao je da se "stvarni" ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne može očekivati prije 2010. ili 2011. godine, u intervjuu koji je u četvrtak objavio bečki dnevni list Der Standard. "Hrvatska se mora truditi da se pregovori zaključe 2008. Stvar jasno ovisi o Hrvatskoj - ako se počne oklijevati i zastane s reformama, pregovore se neće moći zaključiti", pojašnjava u intervjuu Swoboda. Swoboda je također kazao da se Hrvatska i Slovenija moraju same odlučiti kako će riješiti svoj granični spor, te pojasnio formulaciju o "trećoj strani" iz rezolucije Europskog parlamenta.

ZAGREB - Švedska vlada u četvrtak je odbila zahtjev za pomilovanje nekadašnje predsjednice bosanskih Srba Biljane Plavšić koja je ondje na odsluženju 11-godišnje zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti, javljaju agencije. Na temelju sporazuma koji je 1999. Haški sud sklopio sa Švedskom, a prema kojemu Švedska pruža zatvorski prostor za osuđene ratne zločince, ona je zatvorena u Hinsebergu, dvjestotinjak kilometara zapadno od Stockholma.

BEOGRAD - Misija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, čiji je cilj da prije rasprave o budućem statusu Kosova provjeri situaciju na Kosovu, u četvrtak je u Beogradu počela razgovore sa srbijanskim državnim vrhom. Članovi Misije, koju predvodi belgijski veleposlanik Johan Verbeke, sastali su se u Vladi Srbije sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, koji ih je, prema riječima njegova savjetnika Slobodana Samardžića - upoznao sa "stvarnim stanjem" na Kosovu, neprovođenjem Rezolucije 1244 UN-a iz 1999. godine, kao i s time da prijedlog Srbije o "bitnoj autonomiji Kosova s međunarodnim jamstvima" nije u pregovaračkom procesu dovoljno uzet u obzir. Članovi Misije sastat će se u četvrtak Beogradu i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

PRIŠTINA - Oko 5.000 Srba raseljenih s Kosova, koji žive u Srbiji, okupilo se u četvrtak prije podne u mjestu Jarinje, na administrativnoj granici između Srbije i Kosova, javljaju srpski izvori sa sjevera Kosova. Uoči dolaska izaslanstva Vijeća sigurnosti na Kosovo, Srbi dolaze automobilima i autobusima iz svih krajeva Srbije da bi izrazili želju da se vrate na Kosovo i istodobno pokazali da za to nema uvjeta. Organizatori okupljanja rekli su novinarima da raseljeni neće prijeći granicu na Kosovu već će ostati na šatorima uzduž granice. Očekuje se da će se do kraja dana okupiti oko 12.000 raseljenih Srba.

ZAGREB - Američki proturaketni štit u Europi nije učinkovit protiv golemog nuklearnog arsenala kakav ima Rusija, pišu američka državna tajnica Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates u članku objavljenom u četvrtak u ruskim novinama Nezavisimaja Gazeta. Plan postavljanja dijelova američkog proturaketnog štita, 10 projektila za presretanje raketa u Poljskoj i radarski sustav u Češkoj, "usmjeren je protiv potencijalnog neprijatelja s malim arsenalom", navodi se u članku dvoje visokih američkih dužnosnika. Rice je nazvala smiješnom zabrinutost Rusije zbog postavljanja dijelova štita u Europi i rekla je da njezino protivljenje nema smisla. Dodala je da je Washington spreman na dijalog s Moskvom po tom pitanju, ali da se takvi razgovori moraju temeljiti na "realnoj procjeni" prijetnji.

BAGDAD - Američkog časnika koji je upravljao zatvorom Camp Cropper u Bagdadu, uhićenog i pritvorenog u Kuvajtu gdje čeka presudu, optužnica tereti po devet točaka, među kojima je i točka o "pomaganju neprijatelju", te održavanju "neprikladnih" odnosa s dvjema ženama, kćeri jednog od zatvorenika i prevoditeljicom, izvijestili su u četvrtak vojni izvori. Pukovnik William H. Steele optužen je za pomaganje neprijatelju - navodno je nekim zatvorenicima povremeno omogućavao pristup mobilnom telefonu. Camp Cropper zamijenio je zloglasni Abu Ghraib kao glavni zatvor u području oko Bagdada.

BEČ - Na bečkom Međunarodnom sajmu suvremene umjetnosti Viennafair 2007. predstavlja se 107 austrijskih i inozemnih galerija i muzejskih institucija, među kojima i Muzej suvremene umjetnosti, te Galerija C.A. iz Zagreba. "Ove je godine u središtu te velike kulturne manifestacije suvremena umjetnost iz država srednje i jugoistočne Europe, što taj Sajam, koji se održava treću godinu, čini posebnim", rekao je Matthias Limbeck, voditelj novih poslova i marketinga za jugoistočnu Europu Reed Exhibitions Sajma u Beču. Bečki Međunarodni sajam suvremene umjetnosti Viennafair traje do 29. travnja.

SEUL - Pojačana aktivnost oko sjevernokorejskoga nuklearnog reaktora pokazuje da se Pyongyang priprema za posjet nuklearnih inspektora Ujedinjenih naroda, a u skladu s planom zatvaranja reaktora, objavio je u četvrtak jedan južnokorejski odbor.Sjeverna Koreja nije do 14. travnja, što je bio krajnji rok, počela zatvarati reaktor Yongbyon. Prema sporazumu šest strana Sjeverna Koreja mora dopustiti i inspekcije nuklearne agencije UN-a.

GUERNICA - S baskijskom zastavom na gradskoj vijećnici, crnim oznakama na nekim balkonima, Guernica je u četvrtak obilježila 70. obljetnicu bombardiranja malog baskijskog grada, koji je napalo nacističko zrakoplovstvo, udruženo s frankističkim postrojbama tijekom Španjolskog građanskog rata (1936.-39.). Deklaracija naslovljena "Guernica za mir" pročitana je oko podneva na nekoliko jezika u tom mjestašcu. Šef baskijske autonomne vlade Juan Jose Ibarretxe sudjelovao je na svečanosti s predstavnicima drugih bombardiranih gradova tijekom Drugog svjetskog rata: Hiroshimom, Volgogradom, Pforzheimom i Varšavom, kao i Auschwitzom, još jednim simbolom nacističkog barbarizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙