FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 23. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRATISLAVA - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak prije podne u Bratislavu, u jednodnevni službeni posjet Slovačkoj na poziv svog kolege Roberta Fica. Sanader i Fico će, kako se očekuje, razgovarati o bilateralnim odnosima te hrvatskim strateškim ciljevima - članstvu u EU-u i NATO-u. Riječ je o uzvratnom posjetu premijera Sanadera, kojeg je Fico pozvao u Slovačku prilikom posjeta Zagrebu sredinom siječnja ove godine. Osim sa slovačkim premijerom, Sanader će se sastati i s predsjednikom Ivanom Gašparovičem, te Mikulašom Dzurindom, predsjednikom oporbene Slovačke demokršćanske unije (SDKU) desnog centra i nekadašnjim premijerom. Slovačka je oduvijek bez ikakvih ograda podupirala ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije.

ATENA - Zrakoplov grčke nacionalne zrakoplovne tvrtke Olympic Airlines (OA) na letu Atena-Strasbourg-Bruxelles, prisilno je sletio u ponedjeljak u zračnu luku u Muenchenu nakon dojave o bombi, priopćeno je iz OA. Nepoznata osoba nazvala je upravu atenske policije, kazavši da je bomba postavljena u zrakoplov koji prevozi 136 putnika među kojima jedanaest grčkih eurozastupnika, kazala je glasnogovornica OA. Zrakoplovna tvrtka zatražila je od pilota zrakoplova da sleti u Muenchenu kako bi se pregledalo letjelicu, dodala je ona. Avion je krenuo u 9,30 sati iz Atene, telefonski poziv upućen je u 10,10 u trenutku kad je avion nadlijetao Split.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac u ponedjeljak je u svom uredu primio Nicolasa Sarkozyja, najbolje plasiranog predsjedničkog kandidata u prvom izbornom krugu, te mu dao potporu za završnicu 6. svibnja, objavili su Chiracovi suradnici. "Predsjednik Republike primio je jutros Nicolasa Sarkozyja. Srdačno mu je čestitao na rezultatima prvoga kruga i prenio ohrabrenje i potporu za drugi krug predsjedničkih izbora", izjavio je Chiracov suradnik. U drugom krugu 6. svibnja natjecat će se kandidat desnog centra Sarkozy (52), koji je u nedjelju osvojio 31,11 posto glasova i kandidatkinja socijalista (53), Segolene Royal, koja je u nedjelju dobila 25,84 posto glasova. Chirac, kojemu drugi predsjednički mandat nakon 12 godina na vlasti istječe u svibnju, pružio je pred prvi krug mlaku potporu Sarkozyju.

ZAGREB/BAGDAD - Najmanje 23 osobe poginule su u ponedjeljak ujutro u tri odvojena samoubilačka napada u različitim dijelovima Iraka, javile su agencije. U gradu Baqubi sjeveroistočno od Bagdada, bombaš samoubojica zaletio se sa svojim automobilom ispunjenim eksplozivom u policijsku postaju pri čemu je poginulo deset, a ranjeno još deset osoba, javila je agencija Voices of Iraq. Među mrtvima je veći broj policajaca. U samoubilačkom napadu nedaleko od Mosula na sjeveru zemlje poginulo je najmanje deset osoba, a više od dvadeset je ozlijeđeno. Napad se dogodio ispred lokalnog sjedišta Kurdske demokratske stranke u gradiću Tal Isqufu, 30 km sjeverno od Mosula, priopćili su stranački dužnosnici, prenosi AFP. Bombaš samoubojica aktivirao je eksploziv u jednom restoranu u središtu Bagdada, pri čemu su poginule tri, a ozlijeđeno je desetak osoba.

MADRID - Španjolske tajne službe vjeruju da al-Qaida planira terorističke napade u Španjolskoj, te u Francuskoj gdje bi se prijetnje mogle realizirati prije drugog kruga predsjedničkih izbora 6. svibnja, javlja radio Cadena Ser. Privatni španjolski radio, blizak socijalističkoj vladi, poziva se na posljednje izvješće tajnih službi o aktivnostima al-Qaide, sastavljeno nakon atentata u Alžiru 11. travnja. U Španjolskoj sigurnosne službe upozoravaju na mogućnost atentata tijekom lokalnih izbora 27. svibnja, ili tijekom America's cupa, koji 7. srpnja završava u Valenciji. Španjolske službe drže da bi teroristi mogli djelovati u Francuskoj prije drugog kruga predsjedničkih izbora 6. svibnja, prema internet siteu radija.

LUXEMBOURG - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana potvrdio je u ponedjeljak da će se u srijedu u Ankari sastati s iranskim pregovaračem za nuklearna pitanja Alijem Larijanijem. "U Ankari ću se sastati s Larijanijem", rekao je Solana po dolasku na sastanak europskih ministara vanjskih poslova u Luxembourg. "Nastavit ćemo razgovore koje smo vodili prije puno vremena. Vidjet ćemo možemo li napredovati u pregovorima", dodao je Solana. Solana nije želio komentirati posljednje izjave glasnogovornika iranskog ministarstva vanjskih poslova u nedjelju, koji je ponovno isključio svaku mogućnost da Iran prekine obogaćivanje urana, što je uvjet EU-a za početak pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙