FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 8. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

RIM - Papa Benedikt XVI. obratio se na Uskrs u podne tradicionalnom porukom Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) s lože na pročelju bazilike svetog Petra u kojoj je iskazao svoju bliskost s napaćenim narodima u svijetu, te je poželio sretan Uskrs na 62 jezika među kojima i na hrvatskom. Poslije svečane mise koju je predvodio na Trgu svetog Petra, Papa Benedikt XVI. se s lože vatikanske bazilike obratio "svijetu punom rana i boli", svijetu u kojem ne manjka "prirodnih nepogoda i ljudskih tragedija, koje izazivaju bezbrojne žrtve i goleme materijalne štete". Papa je spomenuo Madagaskar, Solomonske otoke, Južnu Ameriku, te sve prostore pogođene "glađu, neizlječivim bolestima, terorizmom i otmicama". Neki "od tisuću oblika nasilja katkad se opravdavaju u ime religije", upozorio je Papa naglasivši kako svako nasilje ponižava život, ljudska prava i dostojanstvo čovjeka.

RIM - Oko 3.000 ljudi sudjelovalo je u nedjelju u Rimu u mimohodu protiv smrtne kazne, koji ih je doveo do Vatikana u trenutku kada se Papa obraćao tradicionalnom uskrsnom porukom urbi et orbi. "Mi smo protiv", "Nitko ne dira život", "Za moratorij UN-a odmah!" natpisi su koje su prosvjednici nosili, držeći u rukama i bijele balone, hodajući od Trga Campidoglio do Trga sv. Petra. Vođe radikalne stranke Marco Panella i Emma Bonino, organizatori mimohoda s katoličkom zajednicom Svetog Egidija, predvodili su prosvjed i namjeravaju vršiti pritisak na talijansku vladu da nastavi svoje napore u UN-u kako bi se usvojio globalni moratorij na smrtnu kaznu. "Cijeli je svijet za takav moratorij", kazao je Panella. "Mi smo ovdje da podržimo inicijativu vlade kako bi Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o moratoriju na smrtnu kaznu", kazala je Emma Bonino.

JERUZALEM - Hodočasnici iz cijelog svijeta proslavili su u nedjelju Uskrs u Jeruzalemu na misi u crkvi Svetog groba na kojoj je jeruzalemski latinski patrijarh Michel Sabbah pozvao Izrael da skupi hrabrost i da "slobodu palestinskom narodu". Sabbah je predvodio misno slavlje u crkvi Svetog groba, mjestu na kojem je prema kršćanskom vjerovanju Isus razapet i pokopan. Predstavnici drugih kršćanskih crkvi, uključujući Grčku pravoslavnu crkvu, Armensku crkvu i Koptsku crkvu, kasnije su održali svoje obrede u istoj crkvi. Ove godine svi kršćani slave Uskrs na isti dan. U svojoj uskrsnoj propovijedi Sabbah je rekao da "duh Uskrsa poziva sve one koji su u ovoj Svetoj zemlji odgovorni za postizanje mira i vođenje rata da pribjegnu novim kriterijima i novoj viziji".

SEUL - Neslužbeno američko izaslanstvo, ali uz potporu Bijele kuće, stiglo je u nedjelju u Sjevernu Koreju kako bi preuzelo posmrtne ostatke vojnika koji se smatraju nestalima još iz vremena Korejskog rata (1950. do 1953. godine). "Guverner Novog Meksika Bill Richardson i njegovo izaslanstvo stigli su u Pjongjang u nedjelju", objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA. Bijela je kuća potvrdila da je taj posjet potpuno neovisan o pregovorima o denuklearizaciji Sjeverne Koreje kao i o kontaktima Pjongjanga i Washingtona kojima je cilj rješavanje spora o sjevernokorejskim financijskim sredstvima zamrznutima u jednoj banci u Macau. Ovo bi izaslanstvo trebalo "olakšati" prebacivanje posmrtnih ostataka američkih vojnika iz demilitarizirane zone koja se nalazi između dviju Koreja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙