FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 21. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je u subotu u kolumni koju objavljuje u ljubljanskom Delu nazvao paradoksalnima optužbe o medijskoj cenzuri u Sloveniji. Takve se kritike, a isto tako i navodi o ksenofobiji prema Romima i "izbrisanima", pojavljuju u međunarodnoj javnosti pod utjecajem slovenskih nevladinih organizacija koje većinom financira vlada iako su te organizacije pod utjecajem opozicije i u njima rade "medijski stručnjaci" stasali u vrijeme komunizma, neke su od tvrdnji koje je Rupel iznio u svojoj redovitoj kolumni koju Delo objavljuje svake druge subote. Rupel dodaje da medijski proizvodi kojima se kritizira Janšina vlada nastaju u Sloveniji, a onda ih prenose međunarodne organizacije i posrednici koji uopće nisu upoznati s pravim stanjem. Takva je situacija za sadašnju vladu vrlo neugodna, ali i paradoksalna, a ponašanje slovenskih nevladinih ustanova koje se prikazuju nepristranim i politički neutralnim neuobičajeno je u drugim demokratskim zemljama jer se tako zapravo šteti ugledu države, analizira Rupel.

BANJA LUKA - U kolumni koju je u subotu objavio u Euroblicu, najtiražnijem listu u Republici Srpskoj, u BiH, visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling naglašava kako je "Srebrenica poseban slučaj i ona mora ostati na samom vrhu liste prioriteta Vlade Republike Srpske". "Sustavna likvidacija muškog stanovništva ovog grada u srpnju 1995. godine izvedena je po naredbi Ratka Mladića, zapovjednika Vojske RS... Ova činjenica ne znači sama po sebi da su svi građani RS krivi, ali ona nameće Republici Srpskoj moralnu i političku obavezu da se suoči sa posljedicama genocida", piše visoki predstavnik. Iskazuje također uvjerenje kako se građani RS mogu nadati prosperitetnoj budućnosti u Bosni i Hercegovini s integracijom ove zemlje u Europsku uniju. "Ali da bi do toga došlo, obveze Vlade prema Srebrenici se moraju u potpunosti ispuniti", zaključio je Visoki predstavnik.

NEW YORK (UN) - Sto devedeset i dvije članice Opće skupštine UN-a trebale bi razmotriti privemeno proširenje Vijeća sigurnosti, navodi se u novom izvješću, objavljenom u petak, o reformiranju tog tijela Ujedinjenih naroda. Izvješće izdano u petak pripremili su, veleposlanici Tunisa, Cipra, Hrvatske, Čilea i Nizozemske nakon tri mjeseca konzultacija, prenosi agencija AP. Među njihovim preporukama je niz prijelaznih aranžmana koji bi se periodički razmatrali. To bi moglo uključivati dodatna privremena mjesta u Vijeću sigurnosti, polustalna mjesta i druge varijante. Vijeće sigurnosti ima pet stalnih članica od kojih svaka ima pravo veta. To su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Kina i Rusija. Deset ostalih članica bira, svake dvije godine, Opća skupština UN-a. Postoji snažna potpora za proširenje Vijeća sigurnosti kako bi to tijelo odražavalo današnji suvremeni svijet budući da ono trenutačno odražava stanje nakon Drugog svjetskog rata kada su uspostavljeni Ujedinjeni narodi.

ZAGREB/ABUJA - U Nigeriji su u subotu otvorena glasačka mjesta za predsjedničke i parlamentarne izbore na kojima se ova zemlja nada ostvariti prvi civilni demokratski prijenos vlasti od stjecanja nezavisnosti 1960., no proces je upitan zbog sukoba i pokušaja izborne prijevare, javljaju agencije. "Vojnici u Kaduni presreli su kamion krcat glasačkim listićima na kojima su već zaokruženi kandidati PDP-a uoči subotnjih izbora," kazao je Lai Mohammed iz oporbene stranke Akcije za kongres. Oporba strahuje od prijevara nakon što su izborni promatrači ocijenili neregularnima pokrajinske izbore održane 14. travnja. Na njima je PDP predsjednika Oluseguna Obasanja pobijedio u 27 od 36 saveznih država, prema dosad pobrojanim glasovima. Na izbore je pozvano 61,5 milijuna birača, a za predsjedničku dužnost natječu se vodeći kandidat oporbe Muhammadu Buhari iz Svenigerijske narodne stranke i sadašnji potpredsjednik Atiku Abubakar, kandidat Akcije za Kongres, ljuti Obasanjov protivnik.

VARŠAVA - Poljski vojnik poginuo je u Iraku a još četvorica su lakše ranjena u eksploziji bombe dok su vršili ophodnju u gradu Al Diwaniyah, jugoistočno od Bagdada, objavilo je u subotu poljsko ministarstvo obrane. Do eksplozije je došlo u petak navečer u četvrti Nahda u Al Diwaniyahu, priopćeno je iz ministarstva. Ranjeni vojnici prevezeni su u poljsku bazu u Al Diwaniyahu. Njihovi životi nisu u opasnosti. Poljska je jedan od najvjernijih saveznika SAD-a u Iraku gdje je rasporedila 900 vojnika. Ukupno je 25 Poljaka, vojnika i novinara, ubijeno u Iraku od početka sukoba.

SARAJEVO - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je za sarajevski Dnevni Avaz kako su njegove političke ambicije u ovom trenutku vezane prije svega za obnašanje sadašnje dužnosti, a najavio je i kako se namjerava kandidirati za novi gradonačelnički mandat. "Za dvije i pol godine ponovo ću se kandidirati za gradonačelnika i imati dovoljno godina da ne pogriješim u narednom koraku, ali i dovoljno malo da realiziram ono što budem htio", kazao je Bandić u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz". Komentirajući stanje u SDP-u uvjetovano bolešću Ivice Račana, Bandić je kazao kako osobno nema aspiracija uključiti se u borbu za preuzimanje vođenja stranke. "Moja temeljna zadaća je raditi posao u Zagrebu", kazao je Bandić.

MOGADIŠU - Minobacačka vatra nastavljena je u subotu u Mogadišuu između etiopske vojske i pobunjenika, među kojima islamske milicije, nakon sporadične pucnjave u noći s petka na subotu, priopćili su svjedoci. Etiopski vojnici na položaju blizu predsjedničke palače (na jugu Mogadišua) otvorili su u subotu minobacačku vatru u pravcu nekoliko navodnih skrovišta pobunjenika koji su odgovorili iz automatskog oružja. Sukobi su se odvijali u četvrti Fagah i kod tržnice Bakara, središnje tržnice u Mogadišuu. Zasad nema podataka o žrtvama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙