FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt edukacije o poremećajima prehrane

ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) -

Kako bi se osjećale ljepšim, u Hrvatskoj četiri posto žena poseže za ekstremnim mjerama reguliranja tjelesne težine, kao što su prejedanje i povraćanje ili odbijanje hrane, pokazalo je istraživanje tvrtke Dove, koja je danas zajedno sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar" predstavila pilot projekt edukacije o poremećajima prehrane.

Istraživanje o utjecaju društvenih stereotipa na samopouzdanje žena i djevojaka pokazalo je kako 74 posto ispitanica smatra da ljepota nije samo u fizičkom izgledu, no 84 posto ih se izjasnilo kako bi željelo nešto promijeniti na svom tijelu, pri čemu bi više od trećine željelo smršaviti.

Čak dvije trećine žena izbjegavat će svakodnevne aktivnosti ako se ne osjećaju lijepima, pokazalo je istraživanje.

Dr. Vesna Jureša iz Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" upozorila je da su školski liječnici svakodnevno suočeni sa sve većim brojem djece koja su ili pretjerane težine ili ekstremno mršava.

Rješenje tog problema leži u kontinuiranom radu s mladima, a uključuje djelovanje profesionalaca s područja obrazovanja i zdravstva te nevladinog sektora. Stoga je projekt edukacije usmjeren na učitelje, nastavnike, psihologe, pedagoge, kao i druge profesionalce.

U procesu edukacije koristit će se brošura "Kako zavoljeti svoje tijelo", za koju je uvodnik napisala dr. Vesna Vidović koja se susretala s tim problemima kao specijalist dječje i adolescentne psihijatrije na Poliklinici za psihoterapiju djece i adolescenata Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Zaključci koji će biti napravljeni nakon evaluacije rezultata projekta bit će predstavljeni Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Dove također najavljuje akciju prikupljanja sredstva za aktivnosti udruge Nada, koja se bavi pružanjem pomoći oboljelima od poremećaja prehrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙