FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agroproteinka: uređaj za pročišćavanje vrijedan 12,4 milijuna kuna

ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) - Prerađivač klaoničkog otpada i ostalog otpada životinjskog podrijetla Agroproteinka započela je danas izgradnju uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda i adaptaciju linije za obradu i hlađenje mesno-koštanog brašna.
ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) - Prerađivač klaoničkog otpada i ostalog otpada životinjskog podrijetla Agroproteinka započela je danas izgradnju uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda i adaptaciju linije za obradu i hlađenje mesno-koštanog brašna.

Kamen temeljac za novi pogon položila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar - Kitarović.

Projekt vrijedan 12,4 milijuna kuna polovicom iznosa sufinancira se iz pretpristupnog fonda Europske unije SAPARD.

Njegovom izgradnjom Agroproteinka na svojoj lokaciji u Sesvetskom Kraljevcu u potpunosti zaokružuje prilagodbu ekološkim standardima u zbrinjavanju i preradi životinjskog i klaoničkog otpada koji vrijede u Europskoj uniji, rekao je predsjednik Uprave Agroproteinke Ivica Grlić Radman.

Planirani završetak radova na novom uređaju je do kraja godine.

Investicija u uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda nastavak je razvojnog ciklusa započetog u prosincu prošle godine, kada je otvoren pogon za odvojenu toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda, vrijedan 28 milijuna kuna, i u potpunosti usklađen s domaćim i međunarodnih propisima, kaže Grlić Radman.

Najavio je da će Agroproteinka krenuti i u posao zbrinjavanja kuhinjskog otpada iz restorana, hotela, javnih kuhinja, studentskih centara i sličnih objekata. Taj otpad prerađivat će se u bioplin, koji će se koristiti za proizvodnju toplinske i električne energije, kaže Grlić Radman.

Čelni čovjek Agroproteinke najavio je i iskorak u regiju, najprije u Bosnu i Hercegovinu gdje će tvrtka vjerojatno graditi objekt, a potom u Makedoniju i na Kosovo, gdje će pružati projektne usluge.

Ministrica Grabar - Kitarović rekla je da projekti, kao što su današnji početak radova na biološkom pročišćivaču, pokazuju koje sve koristi tvrtke mogu imati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

To se prije svega odnosi, kazala je, na mogućnost korištenja sredstava iz Unijinih fondova te na mogućnost ravnopravnog nastupa na unutarnjem tržištu Unije, nakon ulaska u punopravno članstvo.

Agroproteinka je najveći prerađivač klaoničkog otpada i ostalog otpada životinjskog podrijetla u Hrvatskoj. Osnovana je prije 50 godina, a danas je u privatnom vlasništvu. Nalazi se u Sesvetskom Kraljevcu i zapošljava 72 radnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙